Делегати з 137 країн обговорюють прогрес та виклики боротьби з тютюновою епідемією

1-6 жовтня в Женеві відбувається Восьма Конференція сторін Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Світові лідери з громадського здоров’я напрацьовують план боротьби з тютюном у світі на найближчі п’ять років.

В конференції беруть участь делегації з 137 держав, в тому числі й із України, разом із представниками установ ООН, інших міжнародних організацій та громадянського суспільства. Учасники конференції розглянуть прогрес, досягнутий у скороченні споживання тютюну у світі; стратегії вирішення проблеми регулювання нових тютюнових виробів; ратифікацію та виконання положень Протоколу про ліквідацію нелегальної торгівлі тютюновими виробами; питання маркування, складу та маркетингу тютюнових виробів; втручання з боку тютюнової індустрії в роботу з боротьби проти тютюну.

Генеральний директор ВООЗ, д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, оцінює Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ) як одне з найбільших досягнень в галузі суспільної охорони здоров’я за останні двадцять років.

«З тих пір, як 13 років тому РКБТ набула чинності, вона залишається одним з найбільш дієвих інструментів сприяння розвитку охорони здоров’я в світі, – заявив д-р Тедрос. – Виконуючи цей договір, ми досягаємо великого прогресу і рятуємо життя людей».

Прийняття цього договору посприяло тому, що країни запровадили комплексні закони з боротьби проти тютюну, які стосуються збільшення податків на тютюн, створення вільних від куріння зон, друк на пачках сигарет великих ілюстрованих попереджень про шкоду куріння для здоров’я і навіть запровадження небрендованої упаковки тютюнових виробів.

«Ми сподіваємося, що ця конференція слугуватиме відправним пунктом для ширшого застосування РКБТ як міжнародного договору, який виходить за рамки боротьби проти тютюну і підтримує політику, спрямовану також на сприяння сталому розвитку та охорону навколишнього середовища», –  зауважила Віра Луїза да Коста-е-Сілва, керівник Секретаріату РКБТ ВООЗ.

Міхаель Меллер, Генеральний директор Відділення ООН в Женеві, підкреслив критично важливу необхідність пов’язати боротьбу з тютюном з політикою в сфері сталого розвитку.

«Куріння – це проблема розвитку, оскільки воно вражає найбільш вразливі верстви населення і створює ще більше навантаження для вже перевантажених систем охорони здоров’я, зміцнюючи порочне коло бідності та нерівності,- заявив пан Меллер.

Саме тому на Конференції вперше буде представлено Глобальну стратегію із посилення контролю над тютюном. Це важливий інструмент, який дозволить скоординувати зусилля світової спільноти для того, аби підвищити ефективність заходів у контролі над тютюном та досягти Цілей сталого розвитку.

Україна ратифікувала РКБТ ВООЗ у 2006 році. За цей час вдалось здійснити ефективні політики щодо зменшення доступності та привабливості тютюнових виробів. Так, в Україні вдалось заборонити рекламу тютюну, обмежити куріння в громадських місцях, збільшити ціни на сигарети, запровадити попередження на пачках сигарет. Це посприяло тому, що впродовж 2010-2017 років поширеність куріння в Україні скоротилась на 20% (з 25% до 20%). Разом з тим, лишається ще багато питань, які потребують вирішення, зокрема, це стосується запровадження ефективного регулювання інноваційних тютюнових виробів (електронних сигарет та тютюнових виробів для нагрівання), ратифікації Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюном, виконання положень Статей 9, 11 та 13 РКБТ ВООЗ тощо. Про це на Конференції сторін доповіла делегат від Міністерства охорони здоров’я України Катерина Римаренко.

Також у Конференції сторін у якості спостерігача від Альянсу Рамкової Конвенції (FCA) бере участь голова правління ГО «Центр громадянського представництва «Життя» Андрій Скіпальський.

Щоб продовжити позитивну тенденцію зменшення поживання тютюну в Україні зареєстровано законопроект №2820 (передбачає збільшення ілюстрованих попереджень на пачка сигарет, заборону ароматизованих сигарет, звітність індустрії про склад тютюнових виробів, регулювання електронних сигарет) та законопроект №4030а (передбачає заборону на видиме розміщення сигарет у вітринах і розширення громадських бездимних місць). Окрім того важливо продовжувати підвищувати акцизи на тютюнові вироби, розвивати сервіс із допомоги курцям у відмові від куріння та ратифікувати Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами. Ці ініціативи відповідають РКБТ ВООЗ і виправдали свою ефективність в інших державах.

Довідково:  Рамкова конвенція ВООЗ із боротьби проти тютюну – перший зобов’язуючий міжнародний договір у сфері охорони здоров’я. Конвенція набула чинності 27-го лютого 2005 р. Значення цього унікального глобального договору складно переоцінити як у світовому масштабі, так і для України зокрема. РКБТ ВООЗ є першим міжнародним договором, укладеним під егідою ВООЗ, сторонами якого є вже понад 180 країн, де проживає понад 90 відсотків населення земної кулі. Протягом останнього десятиліття РКБТ ВООЗ стала дієвим інструментом захисту громадського здоров’я, який дав змогу Сторонам досягти значних успіхів у боротьбі проти тютюну.

Для контактної інформації: Дмитро Купира, менеджер з адвокації ГО «Життя», (044) 234 93 20, dmytro.centerlife@gmail.com.

Поділитися новиною: