Семінар для лікарів: як допомагати кидати курити

11 квітня 2019 року ГО «Центр громадянського представництва «Життя» за участі та підтримки Бюро ВООЗ в Україні провела семінар «Допомога у відмові від куріння в Україні: підходи, виклики, перспективи» для фахівців з медичних закладів первинної ланки та викладачів кафедр сімейної медицини медичних вишів. Участь у семінарі взяв експерт Європейського Бюро ВООЗ д-р Донгбо Фу, фахівець з питань відмови від вживання тютюну, який розповів про міжнародний досвід та історії успіху у створенні професійних сервісів з надання допомоги у припиненні куріння.

Д-р Фу, що кожна країна, яка ратифікувала РКБТ ВООЗ, у сфері відмови від куріння має забезпечити виконання трьох основних завдань (вони ж визначені у статті 14 РКБТ ВООЗ):

– забезпечити наявність послуг з відмови від куріння (короткі консультації) на первинній ланці – найбільш ефективний підхід, який дозволяє охопити близько 80% курців щорічно та стимулюватиме близько 40% спробувати кинути курити;
– створити легкодоступний і безкоштовний національний сервіс (лінію підтримки), що дозволяє охопити до 6% курців щорічно;
– забезпечити наявність та доступність (цінову і фізичну) лікарських засобів з відмови від куріння, що суттєво підвищує шанси курців, які кидають, на успіх.
Україна робить лише перші кроки на цьому шляху. Однак, приємно, що вже є певні досягнення. Зокрема, вже більш як півтора роки працює Національний професійний сервіс з надання допомоги у припиненні куріння: лінія підтримки 0-800-50-55-60 та веб-сайт www.stopsmoking.org.ua.

За перший рік роботи сервісу 12,5% клієнтів, які отримали повноцінні консультації та висловили готовність кидати курити (встановили дату відмови від куріння), успішно позбулися своєї залежності. Д-р Фу зазначив, що це гарний показник, і дуже добре, що Україна приєдналася до решти країн, які мають національні сервіси з допомоги курцям, адже професійна допомога у припиненні куріння суттєво підвищує шанси на успіх. Однак, зупинятися на досягнутому не варто, потрібно продовжувати розвивати сервіс. Зокрема, вкрай важливо, аби до цього залучалася держава. Адже досвід інших країн говорить про те, що життєздатними такі сервіси можуть бути за умови хоча б часткового їх фінансування з держбюджету.

Поділитися новиною: