Куріння – фактор ризику неінфекційних захворювань. У регіонах відбулись практичні семінари

16 і 18 квітня, а також 13 і 15 травня ГО «Життя» та Всесвітня організація охорони здоров’я провели у Харкові, Дніпрі, Івано-Франківську та Львові навчальні семінари, присвячені обговоренням ключових факторів ризику неінфекційних захворювань з фокусом на тютюн. Участь у заходах взяли медичні фахівці та працівники профільних кафедр Харківського національного медичного університету, ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України», Івано-Франківського національного медичного університету та Львівського національного медичного університету імені Данила Галицкого.

Під час семінарів було обговорено Національний план заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку та його адаптацію на національному рівні, дані щодо поширеності факторів ризику НІЗ в Україні, а також питання, що стосуються надання професійної допомоги людям з тютюновою залежністю.

Відповідно до даних ВООЗ саме особисті консультації у форматі лікар-пацієнт є найбільш ефективними з точки зору припинення куріння. На жаль, у українських лікарів бракує знань та досвіду, аби надавати ефективні консультації своїм пацієнтам. Про це говорять і останнє Глобальне опитування дорослих щодо вживання тютюну (GATS 2017), за результатами якого менше половини лікарів запитують своїх пацієнтів про статус куріння і менше 40% надають рекомендацію кинути курити. Один із напрямків роботи по спільному проекту ВООЗ та МОЗ України (в рамках якого пройшли ці семінари) якраз присвячений тому, або ці знання та навички покращити. Окрім того, в межах проекту було створено національний безкоштовний сервіс з надання допомоги у припиненні куріння (лінія підтримки 0-800-50-55-60 та веб-сайт www.stopsmoking.org.ua), куди курці можуть звернутися по допомогу напряму або за скеруванням лікаря.

Окрім того, учасники отримали теоретичні та практичні навички у проведенні консультацій по відмові від куріння для своїх пацієнтів, а також дізналися про нові пристрої для куріння – електронні сигарети, системи для нагрівання тютюну та кальяни.

Поділитися новиною: