Студенти закликали народних депутатів захистити дітей та молодь від початку куріння

31 жовтня у Верховній Раді відбувся брифінг народних депутатів Володимира Крейденка, Лади Булах та студентів юридичного факультету Коледжу Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича. Захід відбувся за ініціативи ГО «Життя». Учасники брифінгу наголосили на необхідності активізації законодавчого захисту молоді та дітей від початку куріння.

Відповідно до Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну, в Україні 14% юнацтва віком 13-15 років є теперішніми курцями; 18% опитаних курять електронні сигарети Підлітки не до кінця усвідомлюють той ризик для здоров’я, на який наражаються курці.

«Причиною початку куріння серед дітей є вплив маніпулятивних технологій тютюнової індустрії, таких як привабливі зображення на сигаретних пачках, а також яскрава рекламна викладка сигарет у місцях продажу. 63% дітей в Україні помічають рекламу тютюну або ж стимулювання продажів тютюнових виробів у місцях продажу. Ці дані чітко демонструють, що рекламний вплив викладки тютюнових виробів направлений саме на неповнолітніх. Наша позиція як депутатів збігається з думкою більшості громадян України – вітрини супермаркетів, магазинів та кіосків мають бути звільнені від видимого розміщення тютюнових виробів» – зазначив Володимир Крейденко, народний депутат України.

Окремою значною проблемою захисту молоді та дітей від початку куріння є доступність електронних сигарет неповнолітнім. На сьогодні їхній обіг не є врегульованим законодавством, і, фактично, вони вільно продаються дітям. Як наслідок, в Україні понад 40% дітей пробували електронні сигарети. Ще одним викликом для України стала поява тютюнових виробів електричного нагрівання, які тютюнова індустрія рекламними маніпуляціями намагається подати як альтернативу курінню.

«Як депутат Комітету здоров’я нації, можу впевнено сказати, що куріння прямо суперечить здоров’ю людини, тому нашим завданням є захистити людей і, насамперед, молодь від стимулів до початку куріння. Наша відповідь, яка буде відображена у законодавчій роботі: єдина альтернатива вживанню тютюну і електронних сигарет – це повна відмова від них. Це означає, що ми продовжимо денормалізацію куріння як явища у суспільстві» – наголосила Лада Булах, народний депутат України.

У 2006 році Україна ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну. Відповідно до статті 5.3 РКБТ ВООЗ, Україна має захищати інтереси громадського здоров’я від втручання з боку тютюнової індустрії. Саме тому важливо посилити контроль за дотриманням чинного законодавства, зокрема, щодо заборони куріння у громадських місцях та заборони маркетингу тютюнових виробів, посилювати заходи, спрямовані на попередження населення про ризики вживання тютюну (збільшити графічні попередження про шкоду для здоров’я на пачках сигарет та забезпечити їх ротацію), регулярно підвищувати ціни на тютюн, проводити інформаційні кампанії з підвищення обізнаності населення про шкідливість вживання тютюну тощо.

Обов’язок Верховної Ради України та кожного депутата – зробити усе можливе, щоб діти були захищені від стимулів до початку куріння. Куріння не може бути модним у здоровому суспільстві, тому будь-які інструменти створення такого враження мають бути заблоковані. Така позиція відповідає міжнародним стандартам захисту здоров’я громадян та національним інтересам України.

Для контактів: Дмитро Купира, менеджер з адвокації ГО «Життя», (095) 465 75 46, dmytro.centerlife@gmail.com.

Поділитися новиною: