Анонс акції: “Міжнародний день відмови від куріння – страшні пачки сигарет відштовхують молодь від початку куріння”

19 листопада об 11:00 на оглядовому майданчику біля Маріїнського палацу відбудеться акція та брифінг з нагоди Міжнародного дня відмови від куріння. Учасники принесуть великі макети пачок сигарет із різним маркуванням і закличуть парламент запровадити в Україні стандартизовані пачки сигарет – однакового кольору, без лого та з великими зображеннями хвороб.

Під час події можна буде наочно порівняти, на скільки привабливими є українські упаковки тютюнових виробів та відразливими стандартизовані пачки, що діють у Франції, Словенії, Британії, Ірландії, Австралії та низці інших держав.

Тютюнова індустрія використовує пачку сигарет з рекламною метою, для нав’язування привабливого образу бренду. Проте сигарети є смертельним товаром, тому маркування має інформувати споживачів про справжні наслідки споживання тютюну. Відразливі пачки сигарет спонукають курців кинути курити, а молодь відштовхують від початку куріння. Це допомагає зменшити поширеність куріння і захворюваність та смертність від неінфекційних недуг.  Водночас для впровадження цієї ініціативи не потрібно витрачати кошти із бюджету.

Спікери:

  • Лада Булах, народний депутат України;
  • Олександра Устінова, народний депутат України;
  • Владислав Збанацький, заступник Генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України;
  • Отто Стойка, кандидат медичних наук, фахівець з відмови від куріння;
  • Оксана Тотовицька, фахівець ГО «Життя»;
  • Представник Міністерства охорони здоров’я України.

Адреса: м. Київ, вул. М. Грушевського, 5, оглядовий майданчик біля Маріїнського палацу та МОЗ.

Для контактної інформації: Оксана Тотовицька, менеджер з комунікації ГО «Життя» +380632617405,  oksana@center-life.org.

Довідково:

поширеність куріння в Україні серед людей віком від 15 років становить 20%, тобто 7,2 мільйона осіб в Україні курить. Щороку від хвороб, спричинених курінням, в Україні помирає 85 тисяч осіб. Щороку українська економіка втрачає 3,2% ВВП через витрати на лікування та втрату працездатності внаслідок куріння. Україна зобов’язана виконувати Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну, яку ратифікувала ще у 2006 році та запровадити європейські правила контролю за тютюном та новими пристроями для куріння, відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС.

Поділитися новиною: