В Україні заборонили рекламу сигарет

омлень поштою, електронною поштою, засобами мобільного зв’язку, бо така реклама обмежується тільки в тому випадку, якщо вона розсилається «невизначеному колу осіб», а тютюнові компанії мають величезні бази даних колишніх учасників їх конкурсів;
3. Реклама на тютюнових пачках, прозорій упаковці на таких пачках, на вкладниках до тютюнових пачок.

«Ухвалення Закону є, безумовно, кроком уперед у боротьбі з вживанням тютюну, – говорить Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю за тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України. – Проте його положення ще не повністю відповідають міжнародним зобов’язанням України згідно Рамкової конвенції і залишають тютюновим корпораціям чимало можливостей для реклами своєї смертоносної продукції. Тому в найближчому майбутньому має з’явитися законопроект, який перекрає ці можливості, але, напевно, його ухвалить вже наступне скликання Верховної Ради».

«Обмеження багатьох видів реклами, спонсорства тютюнових виробів – це безумовна перемога для України, над досягненням якої працювали лікарі, вчителі, зірки, громадські активісти з усієї України та міжнародні організації, – каже Ганна Гопко, керівник департаменту з адвокації Коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну». – Водночас це не 100% заборона усіх форм реклами тютюну. Під час голосування не вистачило голосів, щоб заборонити рекламу сигарет в пунктах продажів. Депутатам не вистачило сил, щоб з третьої спроби за всю історію України повністю заборони рекламу повільної смерті! Тютюновій індустрії вдалося відстояти свої інтереси і вона знає, як використовувати шпаринки в законі. Тому суспільству, ймовірніше за все, варто чекати креативних “новинок”, гачків від тютюнових компаній, які заманюватимуть підлітків та молодь. Знаючи, як важко і які баталії були довкола законопроекту, варто порадіти, що він таки дійшов до зали і у другому читанні був проголосований».

«В цілому ми задоволені ухваленням Закону, оскільки він розширює межі заборони реклами тютюну, зокрема, у спеціалізованих і друкованих ЗМІ, на так званих виставкових заходах і частково в мережі Інтернет, – говорить Тарас Шевченко, директор Інституту медіа права. – Разом з тим, ухвалений Закон не на 100% відповідає вимогам Рамкової Конвенції. Тютюновим лобістам, які склали переважну більшість у робочій групі, вдалося зменшити низку проблемних положень, які означають, що деякі види реклами збережено. Нас турбує реклама у місцях продажу, магазинах, кіосках, яка подається під виглядом інформації про товар. На жаль, нам не вдалося переконати депутатів щодо вирішення цієї проблеми».

«Сьогодні в Україні відбулися системні зміни: через 6 місяців ми не побачимо більше тютюнових дискотек, промо-акцій, дегустацій чи інших маркетингових заходів, а також зникне багато тих видів реклами, які існували до цього часу, – сказав Андрій Скіпальський, голова правління регіонального центру громадянського представництва «Життя». – Україна йде поетапними кроками у боротьбі з курінням. Це дійсно важливі зміни, які ми відчуємо в недалекому майбутньому».

Таким чином, ухваливши закон про заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів, Україна виконала взяті на себе міжнародні зобов’язання, що в довгостроковій перспективі призведе до значного зниження поширеності куріння.

Контактна особа:

Юлія Солоха,
Координатор медіа програм “Регіонального центру громадянського представництва “Життя”
yulia@center-life.org
Тел.: 278 67 27
Моб.: 097 675 91 38

Дар’я Борисяк,
Прес-центр Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну»
d.borysiak@krasni.com.ua
Тел.: 278 48 95
Моб.: 093 207 84 84

Поділитися новиною: