Представники МОЗ, ВООЗ, лікарі, педагоги, священники, зірки та міжнародна громадськість закликають Президента України підписати закон № 5164 і заборонити рекламу сигарет

Учасники акції передали в Адміністрацію Президента кулькові ручки, як символ важливості підпису цього закону для суспільства. Кожна ручка символізує тих, хто впродовж двох років підтримував закон про заборону реклами сигарет. Серед них: Міністерство охорони здоров’я, Всесвітня організація охорони здоров’я, Світовий банк, а  також, священики, лікарі, вчителі та близько 100 громадських організацій, які входять до коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну». Нагадаємо, що за даними дослідження КМІС 2010 року близько 70% населення України підтримують повну заборону реклами сигарет. Також учасники акції принесли збільшені копії підпису Президента В. Януковича з назвою «Підпис, який рятує життя».

«Тютюнова індустрія є настільки багатою, що може оплатити найдосвідченішого знавця психології людини, щоб створити такі привабливі, спокусливі іміджі, що в людини підсвідомо виникне бажання спробувати закурити. Тому тільки повна заборона реклами сигарет не лишить ніякої шпаринки для цього вбивчого маркетингу», – зазначила Наталія Король, керівник відділу боротьби із неінфекційними захворюваннями Бюро ВООЗ в Україні.

2 березня 2012 року із зверненням підписати закон до Президента звернулися керівники п’яти міжнародних організацій, діяльність яких спрямована на зменшення глобальної епідемії тютюнокуріння. «Підписання закону захистить українських громадян від агресивної реклами та маркетингу, який зараз активно застосовують тютюнові компанії по всій Україні… Куріння серед молоді є серйозною проблемою, особливо серед дівчат, 24% яких – курці, половина з яких почала курити до 17 років. Повна заборона реклами сигарет та маркетингових стратегій є доведеним заходом, який зменшує споживання як серед молоді, так і дорослих», –  йдеться у зверненні до Президента, яке підписали керівники Всесвітньої федерації серця (World Heart Federation), Всесвітньої легеневої фундації (World Lung Foundation), Альянсу з виконання Рамкової Конвенції із боротьби проти тютюну ( Framework Convention Alliance)  (об’єднує 400 організацій у світі), міжнародної організації «Кампанії за майбутнє дітей без куріння» (Campaign for Tobacco-Free Kids) та Міжнародного об’єднання із контролю над раком (Union for International Cancer Control).

Представники громадськості впевнені, що провокаційні спроби сигаретного лобі в останній момент зірвати підписання закону виглядають безглуздими. Адже Президент України,  виступаючи 20 вересня 2011 року на засіданні високого рівня Генеральної Асамблеї ООН з профілактики неінфекційних захворювань, відзначив, що «одним із пріоритетних напрямків нашої державної політики є боротьба з тютюнопалінням».
“МОЗ підтримує підписання цього закону”, – говорить завідувач сектором контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ Костянтин Красовський. За його словами, закон необхідно підписувати, незважаючи на те, що в ньому є деякі недоліки. “Реклама на пачках і в місцях продажу має зникнути”, – додав він.
“Ми повністю підтримуємо цей закон і звертаємося до президента з вимогою підписати його негайно, ми вимагаємо”, – зазначає Голова правління асоціації керівників шкіл України Олена Онаць.
Екс-глава МОЗ, президент Всеукраїнської громадської організації “Українська асоціація боротьби з інсультом” Микола Поліщук висловлює переконання у тому, що Глава держави “має виконати свою місію – зберегти здоров’я нації” та підписати цей закон.
“У президента є обов’язок оберігати націю, це людина, яка відповідає за народ України”, – наголошує М.Поліщук. На його думку, продаж сигарет є “легалізованим продажем наркотиків”.
Віце-президент з питань міжнародного співробітництва Всеукраїнської федерації споживачів “Пульс” Наталія Бородачова зазначає, що наявність реклами сигарет створює певну моду на куріння, негативно впливаючи на головний “стратегічний ресурс держави – здоров’я нації”. “На шляху інтеграції України в Європейське та міжнародне співтовариство необхідно дотримуватися визнання в цивілізованому світі цінностей, серед яких – здоров’я нації”, – заявляє вона.
У свою чергу доктор медичних наук, лікар-кардіолог ННЦ “Інститут кардіології ім. М.Д. Стражеска” АМН України Олена Кваша нагадує, що статистика смертності від серцево-судинних захворювань залежить від кількості курців українців. “З точки зору лікаря найпростіший крок до оздоровлення нації – повністю заборонити рекламу сигарет”, – резюмує вона.
Світовий Банк вітає заборону реклами як ефективний крок в оздоровленні нації. Ще раніше директор Світового Банку в Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзерсказав прес-центру Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну»: «В усіх розвинених країнах світу пряма реклама сигарет або тютюну повністю заборонена. Ті обмеження реклами сигарет, які запропоновані законопроектом №5164, могли б наблизити Україну до найкращих світових практик. Ми сподіваємось, що в майбутньому рекламу сигарет в Україні буде повністю заборонено».

Довідка. Нагадаємо, що 24 лютого 2012 року Голова Верховної Ради Володимир Литвин нарешті підписав законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів» (реєстраційний №5164 від 24 вересня 2009 року), ухвалений Верховною Радою України в другому читанні і в цілому ще 22 вересня 2011 року та передав на підпис Президенту України Віктору Януковичу. Рамкова конвенція із боротьби проти тютюну (РКБТ) – це перший в історії міжнародний договір у сфері громадського здоров’я, розроблений та прийнятий під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я, і вже ратифікований 174-ма країнами світу. За результатами дослідження Світового банку, повна заборона реклами тютюну скорочує куріння на 7%, тоді як часткова заборона лише призводить до переміщення реклами у незаборонені сегменти. 70% громадян України виступають за повну заборону реклами тютюнових виробів («Глобальне опитування дорослого населення щодо вживання тютюну» (GATS), оприлюднене ВООЗ 27 вересня 2010 р.). Нагадаємо, ще у 1992 році Верховна Рада в «Основах законодавства з охорони здоров’я» заборонила рекламу тютюну у будь-яких формах, але ця заборона була згодом скасована законом про рекламу.  Парламент ще двічі (у 1996 та в 2001 роках) голосував за повну заборону реклами тютюну, проте обидва рази вето колишнього президента Кучми рятувало тютюнові корпорації. І у 1996, і у 2001 роках тодішній комітет з питань свободи слова та інформації подавав на друге читання варіант законопроекту, який передбачав лише дуже помірні обмеження тютюнової реклами, проте знаходився НАРОДНИЙ депутат (1996 року – Сергій Пасько, 2001 року – Юрій Сахно), який наполягав на повній забороні тютюнової реклами і більшість депутатів підтримувала це рішення.

Контактні особи:
Борисяк Дар’я, Прес-центр Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» (044) 278 48 95; 093 207 84 84;d.borysiak@krasni.com.ua;

Поділитися новиною: