Громадськість та політики звинувачують тютюнові компанії у використанні «темного» маркетингу для популяризації куріння серед молоді

Громадські активісти, які виступають за зменшення поширеності куріння, а також низка народних депутатів звинувачують тютюнові компанії у використанні «темного» маркетингу  для пропаганди куріння серед молоді.

Причиною стала масова молодіжна дискотека «Піратська станція TEATRO» (Urban Wave), яка відбулася  12 березня за підтримки міжнародної тютюнової компанії JTI (Japan Tobacco International).  На ній були присутні до 6,5 тис. людей. На цій масовій дискотеці було виявлено серію грубих порушень законодавства з боку організаторів та спонсорів.

У зв’язку з цим депутати  Леся Оробець, Дмитро Ветвицький, Євген Царьков, Андрій Пінчук, а також представники громадських організацій – Андрій Скіпальський  (Голова Правління Регіонального центру громадянського представництва «Життя») та  Петро Король (юрист Інституту Медіа Права) – звинувачують сигаретні компанії у цілеспрямованій пропаганді куріння серед молоді.

З приводу порушень законодавства, які мали місце під час проведення молодіжної дискотеки Urban Wave, народні депутати планують ініціювати позов до Генеральної прокуратури України.

Організувала подію компанія Virus music у партнерстві з міжнародним брендом вечірок  Urban Wave, власником якого в усьому світі є міжнародна тютюнова компанія JTI (Japan Tobacco International).

На вході до приміщення вік учасників не перевірявся. Це призвело до того, що в зал потрапило багато підлітків, молодших за 18 років. Присутнім безкоштовно роздавалися сигарети.

 «Танцювальний фестиваль № 1 в Україні, як його позиціонують організатори, насправді перетворився на продуману акцію для тотального залучення молоді до куріння.  Для початківців сигарети роздаються поштучно та безкоштовно, – каже Голова Правління Регіонального центру громадянського представництва «Життя» Андрій Скіпальський. – Уявіть собі, ви зовсім молода людина, прийшли, як казали організатори, на фестиваль музики, а потрапили на виставковий захід для курців в зал, де курять скрізь і ніде не можна сховатися від сигаретного диму. Це порушення норми про необхідність спеціально відведених місць для куріння.  При цьому,  щоб потрапити в зони розваг, вам обов’язково треба було мати з собою пачку сигарет Camel. І якщо ви, молода людина, ще не курите – вам неодмінно захочеться почати курити. Адже в залі всі інсталяції містять логотипи Camel та Urban Wave. Ми нарахували близько 20 стендів, біля яких стоять привабливі дівчата та пропонують сигарети. І ось все це, виявляється, –  «виставковий захід».

Ця історія з молодіжною дискотекою  Urban Wave від  JTI показує, що грошовиті тютюнові компанії використовують шпаринки в законодавстві для того, щоб «завоювати ринок», а по суті – розповсюджувати та пропагувати куріння в суспільстві. Чи розуміють це самі тютюнові компанії, що в гонитві за показниками прибутковості та часткою на ринку вони сіють зло? Важливо, щоб це усвідомлювало суспільство та керівництво країни.

Саме тому у суспільства є один простий шлях – повністю звільнитися від реклами сигарет, прибравши всі шпаринки законодавства. Саме це і має зробити законопроект   № 5164.

Лише повна заборона реклами сигарет, включно зі спонсорством, конкурсів та реклами в Інтернеті, які досі дозволені, є єдиним способом припинення практики регулярного затягування молоді до армії курців, як це сталося з цьогорічним Urban Wave», –  каже пан Скіпальський.

«Спонсорство тютюновими компаніями масових заходів, а тим більше – заходів для молоді – неприпустиме, і повинно бути заборонене на законодавчому рівні, – каже депутат ВР Ірина Бережна. – Наразі в Україні діє Закон «Про рекламу», який забороняє рекламування тютюнових виробів. Але ця заборона не є повною: реклама тютюну масово присутня в мережі Інтернет, основними користувачами якої є підлітки та молодь. Крім того, часто офіційним спонсором того чи іншого масового заходу – концерту, спортивних змагань тощо – є саме виробник тютюнових виробів. Це є неприпустимо і потребує втручання держави на законодавчому рівні».

 «Переважна більшість поправок, запропонованих народними депутатами, до законопроекту №5164 на друге читання залишає можливість тютюновим компаніям проводити «виставкові заходи», такі як ця дискотека Urban Wave, активно залучаючи все нових і нових курців, переважно молодь, – каже депутат ВР Дмитро Ветвицький. – Промо-акції тютюнових компаній, що маскуються під молодіжні вечірки, є яскравим прикладом того, як тютюнова індустрія розбещує нашу молодь,  в прямому розумінні цього слова. вбиваючи майбутнє України. Тому не можна дозволяти тютюновим компаніям і надалі впливати на молодь, використовуючи лазівки в чинному законодавстві. Потрібно повністю заборонити рекламу тютюнової продукції, спонсорство та стимулювання її продажу. Я як автор законопроекту відстежуватиму, щоб законопроект не було послаблено до другого читання. Бо вже зараз почався тиск тютюнових лобістів. Своїх колег закликаю докласти зусиль, аби якомога швидше він став законом».

«Чому кожна друга молода людина починає курити в Україні у 15 років? Тому що існують такі заходи як Urban Wavе, де під виглядом музичної події  та «благородного» спонсорства, молодих людей залучають до лав курців, нав’язуючи їм шкідливу звичку як елемент модної субкультури, – каже народний депутат України Леся Оробець. – Такі заходи як Urban Wave  проводяться в Росії, Україні, Албанії, Танзанії, Румунії та ПАР, тому що більшість Європейських держав давно зрозуміли обман тютюнового спонсорства та заборонили його. Саме це ми хочемо зробити в законопроекті № 5164, якому чиниться спротив тютюновою індустрією у формі замовних статей та чисельних поправок до законопроекту».

Додаткова інформація

Проект Закону №5164

В Україні чекає доопрацювання та ухвалення проект Закону №5164 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», яким передбачається заборона реклами в мережі Інтернет, заборона стимулювання продажу тютюнових виробів, спонсорства та заборона в місцях продажу. Цей законопроект, написаний відповідно до ст. 13 Рамкової Конвенції, був прийнятий в першому читанні 30 листопада 2010 року. Нагадаємо, що реклама сигарет вже заборонена в Україні на телебаченні, в друкованих ЗМІ, а також на зовнішніх рекламних носіях.

З рекламного матеріалу про «Піратську станцію TEATRO» (Urban Wave)

«Майбутнє. Рік 2011. 12 березня. Компанія VIRUS Music і Urban Wave представляє: у столичному МВЦ відбудеться ПІРАТСЬКА СТАНЦІЯ TEATRÓ – нове амплуа головної драм-енд-бейс вистави планети з чарівною атмосферою таїнства, де все оповите загадкою, а особи приховані під масками.

Вас безсумнівно здивує шоу за участю професійних акторів театру, передові концертні технології, спецефекти і, звичайно, драйв музики від героїв драм-енд-бейс сцени: ORIGINAL SIN, ED RUSH, BLACK SUN EMPIRE, KLUTE, CRISSY CRISS, N-TYPE, TAPOLSKY & MC TALI, GVOZD, STINGER.

Ця Піратська Станція – найбільший drum & bass фестиваль світу c багаторічною історією. За оцінками авторитетних західних ЗМІ, Піратська Станція входить до п’ятірки провідних танцювальних подій планети. Феномен фестивалю полягає не тільки в музичному форматі, а й у грандіозній постановочної частини. Це набагато більше, ніж просто танцювальне захід, це цілий театр. Актори, каскадери, піротехніка і спецефекти, унікальні костюми і постановочні номери від кращих хореографів і режисерів».

Поширеність куріння в Україні зменшується

За даними Київського міжнародного інституту соціології, у період 2005-2010 років поширеність куріння в Україні (включаючи епізодичне) серед населення старше 15 років зменшилася з 41% до 29%.

Контактна особа:

Борисяк Дар’я

Прес-центр Коаліції громадських організацій

«За вільну від тютюнового диму Україну»

d.borysiak@krasni.com.ua

Моб: 093 207 84 84

Тел: 044 278 48 95

Поділитися новиною: