Сигарети повинні дорожчати

Уряд обіцяє затвердити нові ставки акцизів, в тому числі на тютюн та алкоголь. Як відомо, акцизи від виробництва тютюнових виробів залишаються лідерами за обсягами сплати в держбюджет: за 2013 рік отримано 17,9 млрд грн. Журналісти поспішили покритикувати уряд. Вони повідомили, що виробники платять вкотре підвищені акцизи і бояться, що уряд знову підвищить акцизи. Про що мовчать тютюнові корпорації? По-перше, ніякого підвищення акцизів у 2013 році не відбулося, а відбулася тільки індексація ставок акцизу на 6,5%, яка реально на ціну не вплинула. По-друге, тютюнові та алкогольні лобісти успішно та вигідно співпрацювали з попередньою владою.

Фокус за чотири дні

Наприкінці 2013 року уряд опинився у складній ситуації з виконанням держбюджету, і підвищення акцизів на тютюн та алкоголь знову стало актуальним.

У грудні 2013 року стало відомо, що Міндоходів підготувало поправки до Податкового кодексу. Згідно з ними з 1 квітня акциз на пиво повинен був зрости на 200%, з 0,87 до 2,61 грн за літр, а літр пива – мінімум на 1,74 грн. Ще за рік ставка повинна була підвищитися на 9,9% до 2,87 грн.

На 40% можуть міністерство хотіло підвищити акциз на сигарети. За оцінками виробників, пачка сигарет подорожчала б щонайменше на 2-3 грн. Вигода держбюджету від цих новацій обраховувалася мільярдами гривень.

Однак голова комітету парламенту з питань податкової та митної політики Віталій Хомутиннік зареєстрував проект №3757, який пропонував мінімальне підвищення акцизів: на пиво – на 35%, на інший алкоголь – на 14%, на сигарети – на 11,6%.

Наступного дня члени комітету підтримали законопроект Хомутинніка. Ще за день законопроект винесли на голосування Верховної ради і за сім хвилин ухвалили.Далі колишній президент Янукович поїхав до Москви, де отримав гарантії від Кремля щодо отримання для України 15 млрд дол кредиту.

Як з’ясувалося, депутати прийняли варіант, з якого зникли пропозиції про підвищення акцизів на пиво і тютюн.

У такому вигляді закон підписав президент.

Виходить, що, отримавши кредит від Росії, колишня влада відмовилася від зростання цін на сигарети та пиво, тобто від додаткових доходів у бюджет.

Підступним чином з погодженого комітетом тексту зникли важливі положення, і жоден депутат про це не сказав.

Тютюнові корпорації мовчать, що протягом 2013 року вони не раз підвищували ціни на сигарети – загалом на 2,5 грн – тазбільшували прибутки за рахунок курців.

Мало та неефективно

Новий уряд правильно взявся за підакцизні товари, але запропоновані ставки знову необґрунтовано низькі: в середньому 8% на алкоголь та тютюн. Таке враження, що ставки знову узгоджені з виробниками. Вони відбилися від підвищення у 2013 році і тепер зновуімітують невдоволення.

Однак Кабмін не має права повторювати помилки старої влади. Споживання тютюнових виробів і далі знижується. Без авансових платежів, які уряд обіцяє скасувати, держбюджет не отримає навіть 17 млрд грн. Законопроект Кабміну не містить реальних прогнозів щодо додаткових надходжень.

Отож і виходить, що ті 8% аж ніяк не збільшать надходження до бюджету, не вплинуть на ціну, не призведуть до зменшення рівня споживання сигарет.

Крім того, Угода про асоціацію між Україною та ЄС передбачає поступове зближення акцизних ставок на тютюнові вироби.

Зараз в Україні середня ставка акцизу становить близько 20 євро за тис сигарет, тоді як в ЄС мінімальна ставка дорівнює 64 євро, а протягом 2014-2018 років вона зросте до 90 євро. Щоб досягнути рівня ЄС хоча б у 2020 році, Україні потрібно щорічно підвищувати ставку акцизу на сигарети щонайменше на 30%.

21 листопада 2013 року вони принесли макет ящика з 1 млрд грн, щоб показати, що може отримати держбюджет, якщо підвищити акцизи тільки на тютюн на 30%.Експерти не раз озвучували владі свої розрахунки.

Наша пропозиція незмінна: потрібно збільшити акцизи на тютюн та алкоголь на 30% та підвищити удвічі ціни на сигарети без фільтру та на алко-попсові мікси.

За цих умов, наприклад, ціни на сигарети з фільтром зростуть на 1,5-2,5 грн за пачку або приблизно на 20%.

Сигарети без фільтру подорожчають у 2-2,5 разу, але вони будуть дешевшими, ніж у Росії – країні потенційної контрабанди, де у лютому 2014 року ціни на сигарети аналогічних марок були вищими.

Ці кроки зроблять сигарети та алкоголь менш доступними,  позитивно позначиться на здоров’ї громадян та забезпечить додаткові надходження до бюджету.

Відповідні законопроекти, розрахунки та порівняльну таблицю громадськість надіслала в Кабмін та профільне міністерство в рамках обговорення проекту закону “Про внесення змін до Податкового кодексу щодо зміни ставок деяких податків і зборів”, розміщеного на сайті Мінфіну.

Ціна питання – додаткові 4 млрд грн в бюджет до кінця 2014 року. Це фінансування медичних потреб українців, на які у 2014 році не вистачає 2,7 млрд грн.

Завдяки підвищенню ставок тютюнових акцизів у 2008-2013 роках доходи держбюджету від акцизів на тютюн зросли у сім разів: з 2,44 млрд грн у 2007 році до 17,9 млрд грн у 2013 році при скороченні реалізації зі 124 до 75 млрд сигарет.

Джерело: http://www.epravda.com.ua/columns/2014/03/24/430569/

Поділитися новиною:
Теги новини: