Тютюнове лобі в уряді. “Дружба дружбой – а табачок врозь”

На 16-й Всесвітній конференції із охорони здоров’я та боротьби проти тютюну в Абу-Дабі у березні цього року Майкл Блумберг і Білл Гейтс оголосили про створення спеціального фонду із початковим фінансуванням у 4 мільйони доларів США, який допомагатиме урядам прогресивних країн захищати у судах антитютюнові законодавчі зміни від нападок транснаціональних тютюнових корпорацій та їхніх «агентів».

Андрій Скіпальський, уксперт Альянсу Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну, ГО «Життя», Український центр контролю над тютюном

Серед країн – претендентів на допомогу найкращих юридичних компаній світу – Уругвай, проти якого Філіп Морріс Інтернешнл веде судову справу через запровадження великих кольорових попереджень на пачках сигарет. А також Австралія, яка першою пішла на рішучий крок у боротьбі з тютюном, запровадивши стандартизовану упаковку сигарет ще у 2012 році. Це дало поштовх для потужної хвилі контролю над тютюном у Європі попри сильний опір сигаретних лобістів. Як результат, у березні 2015 року рішення про запровадження однотипних упаковок тютюнових виробів було схвалено також у Ірландії, Великій Британії та Франції.

Україна теж не залишилась осторонь цих процесів. Але такі прогресивні ініціативи щодо зменшення привабливості упаковки та скорочення поширеності куріння урядовці нашої держави не підтримують, а ОСКАРЖУЮТЬ. На жаль, і теперішній уряд України, принаймні його окремих чиновників високого рангу, можна назвати «агентами» великого тютюну, які попри всякий здоровий глузд та проти міжнародних інтересів держави продовжують справу попередників – оскарження дій Австралії у СОТ.

Дизайн сигаретних пачок в Австралії

В УКРАЇНІ НОВИЙ ПОСОЛ АВСТРАЛІЇ

Однією із умов налагодження двосторонньої співпраці з Австралією – це вихід України із справи проти цієї країни у суперечці в СОТ щодо стереотипної упаковки тютюнових виробів. Про це говорили в кулуарах на прийомі нового посла Австралії в Україні Дугласа Траппетта, який організував Світовий конгрес українців, обговорюючи статтю в останньому номері Kyiv Post “Абромавічус стикнувся з великим випробуванням в боротьбі з тютюнової індустрією».

З 2012 всі сигарети в Австралії продаються у стереотипній упаковці – одного оливкового кольору із комбінованим медичним попередженням на площі 80% пачки. Таке нововведення не сподобалося Мінекономрозвитку, отже, 13 березня того ж року В. Пятницький, колишній урядовий уповноважений з питань Євроінтеграції, підписав запит на консультації в СОТ щодо оскарження цього Австралійського дизайну упаковки.

Важко пояснити такий феномен міжнародній громадськості, яка сприймає цю справу досить гостро та має тільки одне пояснення – українських чиновників можна було найлегше «купити» для цієї справи. До справи на сторону України підтягнулися Гондурас, Нікарагуа Куба, Домініканська Республіка, і це стало початком глобальної війни проти Австралії з метою локалізувати нововведення.

Країни – позивачі говорять, що запровадження однотипної упаковки створює незаконні перешкоди для світової торгівлі. ВООЗ навпаки вважає, що ініціатива Австралії, якій до цих пір вдається перемагати у правових суперечках з тютюновою промисловістю, є передвісником “нового сміливого етапу у боротьбі проти тютюну”. Тютюнові корпорації бояться, що інші країни наслідуватимуть цей приклад. І не безпідставно, адже «plain packaging» дійсно зводить силу тютюнових брендів нанівець, пропонуючи на заміну відразливі картинки та непривабливий колір упаковки. Інакше кажучи, робить упаковки з отрутою схожими на отруту, а не на щось безпечне, гламурне та витончене.

ЧИ БУВАЮТЬ КОЛИШНІ ТЮТЮНОВІ ЛОБІСТИ?

На запит Центру контролю над тютюном Комітет ВРУ з питань закордонних справ включив це питання у порядок денний засідання 18 березня. Вперше цю справу спробували розглянути з точки зору іміджевих втрат України у міжнародній політиці, але подібний підхід натикнувся на стіну нерозуміння та лобізму.

Ніхто не був здивованим виступом Світлани Зайцевої, начальника управління співробітництва із СОТ Мінекономрозвитку, яка в черговий раз повторювала мантру, що ця справа не має жодного відношення ні до зовнішньої політики ні до громадського здоров’я, натомість виключно захищає торгові інтереси України та світу. І не важливо, що за даними департаменту Австралії з міжнародних відносин та торгівлі, Україна не експортує тютюнові вироби до Австралії.

Дивно, що вперше публічно позицію Мінекономіки підтримало МЗС. Так, нова заступниця міністра закордонних справ з питань євроінтеграції Олена Зеркаль, дослівно заявила що: «Міністерство закордонних справ у своїх позиціях виходить з того, що зазначений спір є суто юридичним та технічним, що стосується застосування та тлумачення низки міжнародних торгівельних угод. Крім того, для фахівців, які беруть участь у цьому процесі, саме Міністерство закордонних справ і Міністерство економіки, це в принципі майданчик для отримання досвіду».

Пані Зеркаль транслює меседжі попередніх чиновників Мінекономіки (таких як нещодавно звільнений В. П’ятницький), що жодних іміджевих втрат Україна не зазнала, а з Австралією ми правильно судимося, оскільки не можна пачку сигарет у себе в країні робити страшною.

Звідки така позиція? Можливо через те, що до свого призначення пані Зеркаль працювала 2 роки старшим менеджером з корпоративних зв’язків ПрАТ «АТ тютюнова компанія В.А.Т. – Прилуки», а до її обов’язків на цій посаді входило, між іншим: «Просування та захист інтересів кампанії в парламенті та урядових установах». Тобто, лобізм на користь тютюнових корпорацій – «найлютішого ворога громадського здоров’я», за словами М. Чан, генерального директора ВООЗ.

Вчора на захисті інтересів великого тютюну, сьогодні в уряді на захисті інтересів держави в Публічна позиція, продемонстрована на засідання комітету та відстоювання ганебної справи попередників, які «прославили» Україну та Гондурас, як найдешевші країни, з якими можна було домовитися про цькування Австралії, говорить красномовно про плутанину, або злиття державних та корпоративних інтересів.

О. Зеркаль, до речі, одна із п’яти ймовірних претенденток на посаду віце-прем’єра з євроінтеграції. Тоді, припущу, що імплементацію анти тютюнової директиви ЄС 14/2014 можна буде відкласти надовго.

ЗВІДКИ ГРОШІ НА ЖЕНЕВУ?

Хто ж платить за роботу юристів міністерства у цій справі? Хто оплачує поїздки до дорогої Женеви, які необхідно робити для участі у справі? За словами пані Зайцевої – ніхто. «Ми співпрацюємо з Асоціацією виробників (Укртютюн – авт.). Захист Україні не вартує нічого, тому що ми це робимо власними силами», – зазначила вона під час засідання комітету.

Але, на жаль, заяви наших урядовців суперечать повідомленням у іноземних медіа

Наприклад, колишня прем’єр міністр Австралії Julia Gillard заявляє, що її країні ця справа вже>коштує десятки мільйонів доларів.

А ми якось обходимося бюджетними коштами? Агенція Reutеrs пише, що компанія British American Tobacco (BAT – колишній роботодавець пані Зеркаль) надає фінансову та технічну підтримку Україні у цій справі у СОТ.

Це підтверджує розслідування видання FairWarning (США): компанія Philip Morris International платить юридичній фірмі Sidley Austin представляти Домініканську Республіку, в той час як BAT покриває судові витрати для України і Гондурасу. “Ми раді підтримати країни, які, як і ми, відчувають, що «проста упаковка» може негативно позначитися на правилах торгівлі”, стверджує представник BАТ Джем Мейдмент .

У підсумку ця справа – велика гра тютюнових корпорацій на упередження подальших дій інших країн у заходах щодо обмеження споживання тютюнових виробів. З 1998 р. Австралія скоротила споживання тютюну з 30% до 15%. Для порівняння, рівень поширеності куріння в Україні варіює на відмітці у 25% з річним споживанням (2014) у 75 мільярдів штук.

ЧОМУ? ТЕСТ ДЛЯ МІНІСТРА АБРОМАВІЧУСА ПРОВАЛЕНО

З березня 2012 змінилося 4 міністри економіки – Порошенко, Колобов, Шеремета та Абрамовічус – а справа і досі там. Більше того, у липні, а потім у грудні 2014 Мінекономіки звернулося із листами до уряду Молдови з метою упередити посилення національного законодавства у сфері боротьби з курінням через імплементацію директиви 2014/40 ЄС. Мінекономіки України виступає проти того, щоб Молдова збільшила медичні попередження на упаковках сигарет згідно Угоди про Асоціацію з ЄС. Лист підписує С. Зайцева у період, коли в.о. міністра був В. Пятницький (1 грудня 2014). Чому ми проти?

Про це нового міністра економіки у лютому запитали у офіційному листі представники найбільших організацій у сфері громадського здоров’я, а саме Campaign for Tobacco-Free Kids, World Heart Federation, International Union Against Tuberculosis and Lung Disease, European Network for Smoking and Tobacco Prevention, Global Smokefree Partnership, World Lung Foundation, Framework Convention Alliance а також ГО «Життя» і Коаліція громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну».

На жаль, у відповіді, яку ми тримали через 2 місяці, сказано, що запропоновані зміни у законодавстві Молдови можуть чинити перешкоди договорам про вільну торгівлю, а саме договору про технічні бар’єри.

У всіх публічних заявах чиновники уперто заявляють, що ми йдемо правильним шляхом і ми набуваємо безцінного досвіду суперечок у СОТ? Але чому Австралія? Чому тепер Молдова? І чому на боці тютюнових корпорацій?

На завершення пропоную ознайомитися із позицією директора представництва Світового конгресу українців в Україні пана Сергія Касянчука, на тому ж таки комітеті: «Як раз зараз ми працюємо над приїздом делегації з Австралії, коли вони власне хочуть говорити про двосторонні інституційні конференції, про гуманітарну і військову допомогу, про енергетику, Інтернет тощо. Про все, що домовлявся з Порошенко, на Ukraine Today в Австралії. І вони (делегація – авт.) це питання (СОТ) поставили в список, щоб зняти це питання. Тобто ми маємо дуже багато важливих питань для вирішення на сьогодні і тими вправами, якими ми вправляємось в СОТ, тримаємо свою країну від вирішення принципових питань…».

ПИТАННЯ В ПОВІТРІ

Візит Австралійської делегації в Україну завершився – але чи здатні наші урядовці заради дружніх стосунків з Австралією відмовитися від бонусів підтримки тютюнових корпорацій? Який вибір зробить реформаторський уряд: продовжувати захищати індустрію смерті, чи підтримати провідні країни, які борються за здоров’я своїх громадян?

На носі – велика донорська зустріч 28 квітня щодо подальшого фінансування (або не фінансування) реформ в Україні. А тим часом ще три країни у березні цього року – Великобританія, Франція та Ірландія – прийняли рішення піти шляхом Австралії та запровадили стереотипну упаковку у своїх країнах.

Чи існує ризик того, що Український уряд – Мінекономіки – вже готує позов у СОТ проти цих країн? Судячи із відповіді на офіційні листи – цілком ймовірно, маючи колишніх лобістів тютюну в уряді на керівних посадах.

Джерело: http://texty.org.ua/pg/article/textynewseditor/read/59704/Tutunove_lobi_…

Поділитися новиною:
Теги новини: