Врятувати населення світу від тютюнової епідемії після 2015 року

Зупинити тютюнову епідемію при виконанні порядку денного розвитку після 2015 року, липень 2015

Д-р Віра Луїза да Коста е Сільва Керівник Секретаріату Рамковою конвенціъ ВООЗ із боротьби проти тютюну

Доктор, який оглянув Маріо і діагностував термінальну стадію раку легенів, пригнічений результатом, але зробити що-небудь не в його силах. Він говорить цьому батькові чотирьох дітей, робітнику фабрики, йти додому і відпочивати. Насправді, він відправляє його помирати. Приблизно те ж відбувається з Марією, матір’ю-одиначкою двох дітей і одночасно єдиною годувальницеюм своїх батьків. У неї емфізема.

Йде 2030, і Маріо, і Марія курять вже протягом тридцяти років, як і мільйони їхніх співвітчизників у цій бідній країні. Тютюнова епідемія лютує щосили, і система охорони здоров’я просто не справляється. Лікарняні палати переповнені людьми, що страждають від хвороб, викликаних тютюнокурінням, включаючи рак, серцево-судинні захворювання, емфізему та інсульт. У країни немає коштів для лікування всіх нужденних, навіть для паліативної допомоги.

У розвинених країнах світу справи в 2030 році йдуть зовсім інакше: споживання тютюну там знижувалося протягом десятиліть, а дорогі нові препарати і методики лікування показують успішні результати. Завдяки цьому багатші країни розглядають тютюнокуріння та пов’язані з ним захворювання як проблему вчорашнього дня, яка не вимагає особливої ​​уваги.

Сьогодні, в 2015 році, прогнози прийдешньої епідемії суворі, навіть страхітливі. У 20-му столітті через куріння загинуло близько 100 мільйонів осіб – більше, ніж в результаті двох світових воєн разом узятих. При збереженні нинішніх темпів, кількість викликаних тютюном смертей досягне в поточному столітті 1 мільярда. У той час як споживання тютюну знижується в розвинених країнах, воно зростає у бідних країнах.

Цю трагедію, яка поглиблюється нерегульованими поставками тютюнових виробів, можна зупинити. Можна допомогти курцям в країнах, що розвиваються, які стають жертвами транснаціональних тютюнових компаній, що прагнуть залучити нових споживачів. Економічно ефективні заходи з боротьби проти тютюну допомогли б курцям відмовитися від куріння і переконали б потенційних тютюнозалежних, особливо дітей і жінок, не починати курити. Це могло б врятувати життя багатьом з тих 8 мільйонів людей, які до 2030 року будуть щорічно вмирати від викликаних тютюном хвороб. Але уряди повинні діяти негайно.

Цього року відбудуться дві найважливіших конференції, які можуть надати новий імпульс боротьбі проти тютюну. У вересні Генеральна Асамблея ООН погодить цілі сталого розвитку (ЦСР) – серію всесвітніх показників, які світ повинен досягти до 2030 року. А в поточному місяці методи фінансування ЦСР будуть обговорені в рамках Третьої міжнародної конференції з фінансування розвитку (FfD), яка відбудеться в Аддіс-Абебі.

Ці форуми являють собою можливість, яку не можна втратити. Ось чому Секретаріат Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ) разом зі своїми партнерами робить все можливе, щоб включити тютюн до порядку денного ЦСР і зберегти це питання на порядку денному.

Якщо цього не відбудеться, збиток буде величезним. Питання, які не включені в ЦСР, можуть легко бути зняті з міжнародного порядку денного або зовсім забуті. Ми не можемо цього допустити.

Тому Секретаріат РКБТ ВООЗ, у відповідності з даним йому Конференцією Сторін мандатом, зробив кроки щодо пожвавлення кампанії. Ми звернулися до Сторін Конвенції для вжиття заходів за двома напрямками.

По-перше, ми повинні забезпечити, щоб згадка про Конвенцію залишилося в остаточному варіанті тексту ЦСР. В даний час у пункті 3.a підкреслюється необхідність “підсилити здійснення Рамкової конвенції з боротьби проти тютюну в усіх державах належним чином.” Існує також зобов’язання щодо зниження до 2030 року на третину кількості передчасних смертей від неінфекційних захворювань, до яких належать захворювання, викликані тютюнокурінням.

Звичайно, для того, щоб бути дієвим, важливо володіти статистичними даними. Тому ми наполягаємо на моніторингу кількості осіб віком 15 років і старше, які вживають тютюнові вироби. Ми також виступаємо на дослідженні вірогідності смертельного результату через серцево-судинні захворювання, рак, діабет або хронічні респіраторні захворювання у віковій групі від 30 до 70 років.

Але все це не дасть результату, якщо не буде коштів для фінансування виконання положень договору, у зв’язку з чим ми також домагаємося змін в рамках Конференції в Аддіс-Абебі, де держави-члени остаточно сформулюють свої рішення щодо фінансування ЦСР.

Антитютюнова кампанія потребує грошей, і є один очевидний джерело – оподаткування (слід зазначити, що цей підхід підтримується Світовим банком.) Тому ми всіляко просуваємо включення таких зобов’язань в підсумковий документ Аддіс-Абебской конференції.

І ось чому. Результати досліджень вказують, що 10% -ве зростання цін призводить до більш ніж 5% -го зниження споживання тютюну в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, наприклад в Китаї і Південній Африці. І це підтверджується на практиці – у Туреччині куріння знизилося на 13% у період з 2008 по 2012 рр., коли різко зросли акцизні збори.

Це благотворний процес, що дозволяє реінвестувати доходи. Більшість національних програм з боротьби проти тютюну недоукомплектовані кадрами і недофінансовані, особливо в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, на частку яких припадає 80% всіх смертей в результаті куріння в світі. Інформаційно-пропагандистські кампанії, наукові дослідження та заходи з моніторингу, і навіть засоби для захисту країн від судових позовів з боку тютюнових компаній вимагають ресурсів на всіх рівнях.

Я вважаю, що згадані тут цілі нададуть нового поштовху всесвітньому руху з боротьби проти тютюну. І допоможуть усім Маріо і Маріям у всьому світі, яким інакше доведеться почути невтішний діагноз лікаря в найближчі роки.

Оригінал новини за посиланням 

Поділитися новиною:
Теги новини: