Поширеність куріння серед підлітків України зменшилась. Як закріпити цю позитивну тенденцію?

Тютюнокуріння серед українських підлітків вже не є ненормальним явищем: про це свідчать дані «Європейського опитування учнівської молоді щодо вживання алкоголю та наркотичних речовин – ЕСПАД (ESPAD)»[1], яке було проведене в Україні у 2015 р. в 449 навчальних закладах та репрезентує вікову групу підлітків 15–17 років.

Зокрема, у дослідженні йдеться про те, що у 2015 році 19,1% опитаних (25,7% хлопців та 13,2% дівчат) курили протягом останніх 30 днів, тоді як у 2011 році цей показник був на рівні 29%[2] (35,2% хлопців та 24,2% дівчат). У 2015 році щоденно курило 12,2% учнівської молоді, а в 2011 – 20,1%. Тобто спостерігається тенденція до зменшення поширеності куріння серед дітей, що потенційно має позитивний вплив на стан їхнього здоров’я.

Джерело графіка: Європейське опитування учнівської молоді щодо вживання алкоголю та наркотичних речовин – ЕСПАД (ESPAD)

«Поширеність куріння серед підлітків в Україні у період з 2011 по 2015 роки зменшилася, в першу чергу, завдяки реалізованим наприкінці 2012 року законодавчим ініціативам, які стосувались сфери контролю над тютюном, таким як: звільнення кафе та інших громадських місць від тютюнового диму; заборона більшості видів тютюнової реклами; поява на пачках сигарет великих, попереджень з малюнками про небезпеку споживання тютюну. Сигарети в Україні стали також менш доступними завдяки підвищенню акцизів: в 2011 році найдешевші сигарети коштували 4 гривні за пачку, а в 2015 – 10 гривень.  Все це в комплексі вже дало свої результати. Молодь більше не вважає куріння якимось нормальним явищем», – наголошує Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю за тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України.

Незважаючи на те, що в Україні учні з кожним роком курять все менше, будь-який рівень поширеності куріння серед дітей, який є більшим за нуль,  потребує  уваги як з боку суспільства, так і з боку влади.

«Саме у підлітковому віці негативний вплив нікотину особливо небезпечний. Тютюнокуріння не дає молодому організму повноцінно розвиватися, а нікотин та інші отруйні речовини тютюнового диму згубно впливають на роботу мозку підлітка, порушуючи кровообіг, що призводить до швидкої втомлюваності й зниження успішності в навчанні», – зауважив Отто Стойка, головний лікар Київського міського центру здоров’я.

У результаті дослідження вперше були отримані національні дані про поширеність куріння кальянів та електронних сигарет серед підлітків. Про куріння кальяну протягом останніх 30 днів повідомили 11,3% (13,3% хлопців та 9,5% дівчат). За останні 30 днів курили електронні сигарети 7,7% хлопців та 3,7% дівчат (загалом – 5,5%).

Куріння кальяну та електронних сигарет в Україні – досить проблематичне питання, адже воно майже не регулюється законодавчими нормами. Єдине обмеження, яке діє – це заборона куріння як кальянів, так і електронних сигарет у громадських місцях, зокрема в кафе, барах та ресторанах.

«Куріння електронних сигарет та кальянів часто стає містком до куріння звичайних сигарет та виникнення тютюнової залежності у дітей. Тому тут потрібні чіткі законодавчі регулювання. У парламенті вже більше року тому зареєстрували законопроект №2820,  який забороняє рекламу електронних сигарет, встановлює чіткі вимоги до вмісту заправних картриджів електронних сигарет і регулює трав’яні курильні суміші. Крім того, законопроектом передбачається заборона сигарет з ароматичними домішками та збільшення графічних попереджень на пачках сигарет», – пояснив Андрій Скіпальський, керівник Українського центру контролю над тютюном ГО «Життя».

Експерти з контролю над тютюном наголошують на необхідності продовжувати антитютюнову політику, яка вже довела свою ефективність, і надалі зменшувати привабливість та доступність тютюнових виробів. Це допоможе в майбутньому виховати покоління дітей, які назавжди забудуть, що таке куріння: https://www.youtube.com/watch?v=uvK6aADmSnY (Відеоролик «Створимо майбутнє без тютюну заради дітей!», створений коаліцією громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну»).

 ГО «Життя» висловлює подяку ГО «Український інститут соціальних досліджень ім. О. Яременка» за роботу над дослідженням.

Український центр контролю над тютюном: аналітичний та адвокаційний центр, діяльність якого направлена на моніторинг, експертизу та аналіз визначених сфер контролю над тютюном для посилення та виконання антитютюнового законодавства України з метою скорочення поширеності куріння. Діяльність Центру заснована на ключових стратегіях Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну. Проект реалізується ГО «Центром громадянського представництва «Життя».

Для контактів: Оксана Тотовицька, тел.: (063) 261-74-05, (044) 234-93-20, oksana@center-life.org

Поділитися новиною: