Заява ВООЗ про Фонд світу без куріння компанії Philip Morris

13 вересня 2017 року тютюнова компанія Philip Morris International (PMI) заявила про підтримку заснування нової організації – Фонду світу без куріння. РМІ зазначила, що протягом наступних 12 років планує виділяти на підтримку Фонду близько 80 мільйонів доларів США щорічно. Генеральна асамблея ООН визнала «фундаментальний конфлікт між інтересами тютюнової індустрії та інтересами здоров’я населення».

Держави-члени ВООЗ заявили про те, що ВООЗ не взаємодіє з галузями виробництва тютюнових виробів, а також з недержавними структурами, які підтримують цю діяльність, у зв’язку з чим Організація не буде взаємодіяти з вищезазначеним Фондом.

Стаття 5.3 Рамкової конвенції ВООЗ з контролю над тютюном (РКБТ ВООЗ) зобов’язує  Сторони відповідно до національного законодавства вживати заходів, спрямованих на захист політики суспільного охорони здоров’я, від комерційних та інших корпоративних інтересів тютюнової промисловості. Керівні принципи реалізації Статті 5.3 чітко зазначають, що уряди повинні обмежити  взаємодію з тютюновою індустрією та уникати партнерства з нею. Окрім цього, керівні принципи також зазначають, що уряди не повинні отримувати ніяких фінансових та інших внесків від тютюнової промисловості та організацій, що діють згідно з її інтересами, подібно до вищезгаданого Фонду.

Найбільш ефективним методом боротьби з курінням наразі є посилення впровадження РКБТ ВОЗ для всіх видів тютюнової продукції. Доведено, що зниженню попиту на тютюнові вироби сприяють такі заходи, як податки на тютюн, графічні попередженнями про шкоду куріння, повна заборона реклами, стимулювання продажу сигарет та спонсорства, а також допомога тим, хто хоче покинути курити. Ці заходи спрямовані не лише на те, щоб допомогти курцям відмовитися від своєї залежності, а й на профілактику залучення інших до куріння.

Якби компанія РМІ дійсно була готова боротися за світ без куріння, вона б підтримувала ці заходи.  Проте вона виступає проти них. PMI здійснює широкомасштабне лобіювання й веде тривалі та дорогі позови проти науково обґрунтованих заходів боротьби з тютюном. Це заходи, запропоновані в РКБТ ВООЗ або в комплексі заходів боротьби з тютюном MPOWER, які покликані сприяти здійсненню РКБТ ВООЗ. Наприклад, лише в минулому році PMI програла тривалу шестирічну судову тяганину проти Уругваю в арбітражному суді, на яку компанія витратила близько 24 мільйонів доларів США, оскаржуючи введення великих графічних попереджень про шкоду для здоров’я та заборону на використання оманливої упаковки в країні з населенням менше чотирьох мільйонів мешканців.

Ще багато питань, які стосуються зменшення шкоди куріння, залишаються без відповіді. Але дослідження, необхідні для того, аби відповісти на ці питання, не можуть проводитися при фінансуванні з боку тютюнових компаній. Тютюнова промисловість та її підставні організації вводять громадськість в оману щодо ризику, пов’язаного з іншими тютюновими виробами. Це стосується стимулювання продажів так званих «легких» і «м’яких» тютюнових виробів як альтернативи відмови від куріння при цілковитому усвідомленні  того, що ця продукція не менш шкідлива для здоров’я. На даний момент компанії, в тому числі й PMI, продовжують подібну оманливу практику, позиціонуючи на ринку свою продукцію таким чином, нібито деякі тютюнові вироби приносять менше шкоди, ніж інші.

Ця довготривала практика свідчить про те, що інформаційно-роз’яснювальна робота та наукові дослідження, які фінансуються тютюновими компаніями і їхніми підставними організаціями, не заслуговують на довіру.  Що стосується Фонду світу без куріння, вже сам факт, що тютюнова компанія фінансує фонд, мета якого – сприяння зміцненню здоров’я, передбачає конфлікт інтересів, особливо якщо ця компанія стимулює продаж тютюнової та іншої продукції, представленої в її асортиментному портфоліо. ВООЗ не буде співпрацювати із зазначеним Фондом. Урядам також не слід взаємодіяти із цим Фондом, і співтовариство охорони громадської здоров’я має наслідувати їхній приклад.

Оригінал заяви за посиланням.

Поділитися новиною:
Теги новини: