Діти паря́ть – парламент не па́риться

14 травня під Верховною Радою України відбулась акція народних депутатів, коаліції “За вільну від тютюнового диму Україну” та Реанімаційного Пакету Реформ. Учасники закликали голів фракцій ВРУ підтримати внесення у порядок денний антитютюнових законопроектів №2820 та №4030а.

Це вже третя акція з вимогою розглянути антитютюнові законопроекти в рамках Марафону подій до Всесвітнього дня без тютюну, який щороку відзначається 31 травня. Мета законопроектів – запобігти виникненню нікотинової залежності серед дітей шляхом зменшення привабливості та доступності тютюнових виробів та пристроїв для куріння.

Під час акції активісти особливу увагу звернули на епідемію куріння електронних сигарет серед підлітків. Саме тому учасники принесли великий макет е-сигарети, котра випускала кольоровий дим. На сьогодні понад 200 тисяч українських підлітків (майже кожен п’ятий) курять електронні сигарети – це спричинено відсутністю вікових обмежень на продаж цих пристроїв доставки нікотину.

“В Україні відбувається неконтрольоване розповсюдження електронних сигарет, що спровокувало значне зростання кількості користувачів цих пристроїв, насамперед,  серед підлітків. Наразі відсутній будь-який державний контроль за вмістом та маркуванням електронних систем доставки нікотину. Нещодавно були зафіксовані випадки травматизму через вибухи е-сигарет та отруєння невідомим вмістом заправних рідин серед школярів. Щоб захистити здоров’я дітей потрібно прийняти законопроект №2820, який встановить європейські правила контролю за електронними сигаретами”, – розповіла Лілія Олефір, виконавча директорка ГО “Життя”.

Законопроект №2820 ґрунтується на новітній європейській Директиві 2014/40/ЄС, що почала діяти в ЄС ще в два роки тому, та Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Проект закону серед іншого передбачає регулювання електронних сигарет. Зокрема, на упаковках електронних сигарет мають бути текстові попередження про шкоду куріння, які займають 65% від поверхні пачки сигарет. Виробників хочуть зобов’язати подавати інформацію про вміст електронних сигарет. А також передбачається, що рідини для заправки електронних сигарет, які містять нікотин, мають постачатися на ринок тільки в спеціальних заправних контейнерах, які не перевищують обсяг 10 мл, в одноразових електронних сигаретах або в окремих картриджах для використання, які мають обсяг не більше 2 мл. Рідини, які містять нікотин, не мають містити нікотину в концентрації більше 20 мг/мл.

Законопроект №2820 позитивно оцінили Міністерство охорони здоров’я України, Європейське регіональне бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Світовий банк в Україні, Smoke Free Partnership, Європейська мережа з попередження куріння (ENSP), коаліція «За вільну від тютюнового диму Україну» та ініціатива «Реанімаційний пакет реформ» (РПР). Комітет з питань охорони здоров’я рекомендував законопроект до першого читання, проте за три роки з моменту його реєстрації він так і не був внесений на розгляд у сесійній залі парламенту.

Для контактної інформації: Оксана Тотовицька, менеджер з комунікацій ГО “Життя”, +38 (063) 261 74 05, (044) 234 93 20,  oksana@center-life.org.

Поділитися новиною: