Комітет із питань промислової політики та підприємництва прийняв рішення рекомендувати відхилити законопроект щодо 5-річного мораторію на перевірки бізнесу

У середу, 4 лютого, представники громадських організацій, які працюють у сфері захисту прав споживачів, провели пікетування засідання Комітету з питань промислової політики та підприємництва, на якому депутати розглянули законопроект про мораторій на проведення перевірок суб’єктів господарювання до 2019 р. (№1054, н.д. В. Мисик та ін.).

Учасники акції повідомили, що українських споживачів можуть позбавити державного захисту їхніх прав на отримання якісних товарів та послуг, яке гарантується ст. 42 Конституції України та ст. 5 Закону України «Про захист прав споживачів», ще на 5 років. Законопроект передбачає скасування перевірок бізнесу навіть у тому випадку, коли споживачі звертаються із скаргами та надають докази неякісних товарів або послуг до органів захисту прав споживачів. За таких умов безпека, здоров’я та навіть життя споживачів будуть під загрозою.

За результатами засідання комітету було прийнято рішення рекомендувати ВРУ відхилити законопроект № 1054 щодо 5-річного мораторію на перевірки бізнесу  в першому читанні.

Заступник голови комітету Олександра Кужель зазначила: «Після розгляду Законопроекту потрібно підготувати лист А. Яценюку про те, що члени комітету чекають створення робочої групи для розробки концепції реформи контролюючих органів і написання нового законопроекту щодо контролю суб’єктів господарської діяльності».

Нагадаємо, що обмеження на перевірки бізнесу було запроваджене 13 серпня 2014 р. Постановою Кабінету Міністрів України № 407 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами». Така ініціатива уряду була спрямована ніби на зменшення тиску контролюючих органів на бізнес. Спочатку мораторій мав діяти лише до 31 грудня 2014 р., проте Законом України № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 р. дію мораторію на перевірки бізнесу контролюючими органами продовжено до 30 червня 2015 р.

 

Поділитися новиною:
Теги новини: