Зірки про куріння

Антон Равицький

ведучий ICTV

«Головна шкода куріння – ілюзія. Ілюзія, що ви виглядаєте якось інакше, ілюзія, що ви чимось зайняті, що так розслабляєтеся або відволікаєтеся. Я палив з 13 до 25 років і жодного доброго слова тепер про паління сказати не можу. З реальних речей, які воно приносить: ви погано пахнете, ви кашляєте, у вас поступово з’являється задишка і ви в постійній залежності від сигарет.»

Інна Шевченко

ведуча ICTV

«Я була курцем і декілька разів кидала палити. З віком наслідки паління починаєш відчувати все більше і це однозначно позначається на здоров’ї: важко прокидатись зранку, відчуваєш себе завжди розбитою, підвищений тиск, слабкість. Сигарети постійно в тебе в голові, навіть якщо ти сидиш в кіно або театрі, тобі постійно хочеться вийти на перекур. Ти відчуваєш себе невільною людиною. Я завжди прагнула позбутися цієї пагубної звички і мені дуже допомогла книжка Аллена Карра «Легкий спосіб кинути палити». Коли починаєш читати перші сторінки, то не віриться, що тобі вдасться, але на останній сторінці з’являється дуже сильне відчуття, що зможеш жити без сигарет. Всім рекомендую прочитати!»

Анастасія Мазур

ведуча ICTV

«Свого часу я поборола цю шкідливу звичку, просто прокинувшись одного разу і сказавши « стоп». Відтоді жодного разу не пошкодувала і не поверталась до неї. Вважаю, що фрази « я не можу», «це важко» – це відмовки. Є поняття  « не хочу», от і все. А кинути курити – це лише бажання людини. Деякі друзі- курці кажуть, мовляв це їм подобається. Ну в такому випадку – це особиста справа кожного. Але для мене дико, як можна свідомо вкорочувати собі життя, наражати на небезпеку своє здоров’я, хіба кожна людина не мріє прожити довге і щасливе життя. Я мрію! Тому не палю і  раджу всім!»

Анфіса Чехова

телеведуча

«Уже давно позбулася цієї шкідливої звички. Кинула після неприємного випадку: я знепритомніла в супермаркеті, викуривши кілька цигарок. Отямившись, усвідомила, як це соромно та жахливо – зомліти в громадському місці. Опісля відмовилася від куріння. Сама, без допомоги психологів, пластирів і нікотинових жуйок. Потрібно просто переконати себе та зрозуміти, що дійсно більше не хочеш курити. Життя помітно змінюється на краще: одяг не смердить, не паморочиться в голові, гос­тріше відчуваєш всі запахи, стан шкіри поліпшується. »

Ігор Кондратюк

телеведучий, шоумен

«Я ніколи не палив і не мав такого бажання. Алкогольні напої я п’ю дуже рідко, не маю звички топити в них неприємності. Для вирішення проблем раніше мені допомагала зміна роду занять: наприклад, проблеми з наукою – поїхали на зйомки телепрограми. Мені здається, що в людини, яка палить, в мозку не вистачає якогось сегменту, який міг би сказати їй, що курити непотрібно. Причому це може бути високоінтелектуальна людина, тричі академік. Можливо, треба пробувати відшукати в себе в голові ту ділянку яка допоможе кинути курити?».

Стас Шурінс

переможець третьої української «Фабрики зірок»

«Сигарети в будь-якому випадку – це шкідливо. Перша реакція людини на дим – це кашель, адже легені не призначені для диму. Якщо скласти всі перекури, вийде не одна година, яку можна використати продуктивно. Враховуючи всі ці факти, я вирішив кидати курити. Курю я більше 2,5 років. Почалося зі сварки з коханою. У мене в кишені залишилася пачка її сигарет, я вийшов на балкон і вирішив вгамувати своє горе. Сигарети були з приємним смаком, що мене тоді приємно здивувало. Тільки пізніше зрозумів те, що цей смак – небезпечна хімія. Непомітно я втягнувся. Але я вокаліст, і найбільша моя цінність – це голос. Зараз посилено з цим борюся. Електронні сигарети не допомагають. Думаю, кинути курити – це питання сили волі, коли ти бачиш, що це тобі реально заважає. Чув про книгу, яка допомагає кинути палити. Хочу спробувати кинути курити з її допомогою».

Лілія Ребрик

телеведуча

«Я ніколи не курила. У театральному інституті в моєму першому етюді я мала курити. І ось на генеральній репетиції мій керівник кричить: «Ну давай, починай курити!». Я заплакала, кажу: «Я не курю!». Вже хотіла йти документи забирати з інституту, тому що мене тут поганому вчать. Мене всім курсом намагалися научити принаймні дим пускати, щоб вдавати куріння, але так і не навчили. Коли зараз мені в кіно потрібно закурити, я не погоджуюся і пропоную альтернативу».

Руслана

співачка

«Куріння це є гріх, і це навіть не обговорюється. Це є гріх щодо себе, ти своє здоров’я підриваєш сам. Куріння забирає в нас енергію, яка мала би піти на інші, більш якісні речі в житті. З’являється депресія – і так воно пішло-поїхало. Я говорю зараз про молодих, у зрілому віці вже «сам собі режисер». Хай молодь ліпить себе і стає сильнішою, здоровішою, тоді вона зможе більше в цьому житті. Я від лікарів багато наслухалась різних речей. У кінцевому результаті, до раку легень – один крок. Якщо ти раз скажеш «Ні!» сигаретам, наступного разу ти так само відмовиш собі у зайвій дозі алкоголю, тебе не тягтиме на наркотики чи ще якісь спокуси цього життя, ти навчишся відверто говорити негативним речам «Ні!».Отже, якщо хтось хоче кинути курити, нехай уявить ту річ, яку він цінує в собі найбільше, і домислить, як це їй шкодить. Дівчатам – зовнішності, колір обличчя однозначно страждає, який сенс потім купувати якісь маски, накладати собі щось на обличчя, якщо куріння вбиває його колір – воно жовтіє, блідне. Для чоловіків – впливає на потенцію тощо».

Владислав Яма

танцюрист, хореограф

«У моєму випадку все дуже просто. Я ставлю собі питання: навіщо? Допустимо, лежить переді мною пачка сигарет. Можна взяти, викурити, – пробував же колись в дитинстві. Але навіщо? Я не ходив в цей музей, де виставлені на показ легені людини що курить і некурця, але мені в таких фарбах про це розповіли, що це теж відклалося в голові назавжди. Насправді, в житті є дуже багато речей, за допомогою яких можна отримувати безпечне задоволення і не потрапляти в залежність. Я не маю на увазі гарну залежність, – таку, наприклад, як від тренажерного залу, коли м’язи “сверблять”, коли хочеться піти і дати їм навантаження. У мене, наприклад, є залежність від танцю. Якщо довго не танцюю, то, почувши музику, озирнуся на всі боки, щоб мене ніхто не бачив, і починаю рухатися в ритм мелодії. Ось це – приємна залежність. Все інше – не моє. Я не уявляю поряд з собою дівчину, яка курить. Це неможливо. Просто, коли я бачу дівчину, що курить, то не отримую задоволення, дивлячись на неї».

Григорій Чапкіс

заслужений артист України, танцмейстер Віденських балів

«Я хочу звернутися до всіх діячів мистецтва: менше пропагандуйте! Я можу зрозуміти кадр, у якому сигарети необхідні, – ну, солдати в окопах, приміром. А коли жодного сенсу немає, просто щоб зайняти руки. Знаєте, я завжди, коли бачу, як хтось курить, пропоную їм провести такий експеримент: зробити затяжку і видихнути дим через марлю. Тоді відразу стає очевидним, скільки гидоти потрапляє до легень людини з кожною сигаретою. Не вірите – спробуйте самі, досить цікаво виходить й одразу все видно. Потім кожен, гадаю, замислиться про те, що він робить зі своїм здоров’ям. Тобто свідома боротьба необхідна і на рівні держави у тому числі. Але не можна забувати, що наша сім’я – це наша маленька держава. Як пояснити хлопчику, що курити – це погано, якщо його мама курить?»

Інна Цимбалюк

«Міс Україна-Всесвіт 2006», ведуча шоу «Танцюю для тебе»

«Я би просто побажала, щоб люди уявляли, що саме відбувається з їхніми тілами, коли вони курять або напиваються. Треба просто почитати літературу. Тоді змінити свою поведінку буде легше. У мене проблем не було – я трішки побавилась на перших курсах курінням, потім зрозуміла, що мені це не потрібно. До речі, в дитинстві у мене була історія, пов’язана з курінням. Я знала, що моя мама не курить. Одного разу ми були на природі, я відійшла від нашого табору, повертаюсь – а біля багаття сидять всі друзі, і я бачу у мами в руках сигарету. У мене на той момент зруйнувались усі ідеали… Я почала плакати. Так образилась на маму, що втекла в ліс і мене шукали – у мене був нервовий зрив».

Маша Єфросініна

телеведуча

«Нещодавно я зі своєю чотирирічною донькою зайшла пообідати в ресторан. Маленька сама відразу попросила хостес провести нас до залу, де не курять. На жаль, один чоловік у цьому залі закурив сигарету. І реакція моєї доньки була дуже для мене приємна – вона повернулася до чоловіка і з подивом запитала його: «А навіщо Ви курите?».Основна думка, яку я хочу донести цією історією, полягає в тому, що вже в три-чотирирічному віці дітей потрібно привчати до здорового способу життя на майбутнє. Адже для них світ дуже змінюється після 12-13 років, коли з’являються спокуси бути «крутими». Тому ми вже зараз маємо створювати різноманітні умови – змагання, гуртки, можливість брати участь у дорослому житті – щоб діти легко могли реалізовуватися. До того ж, треба повністю відмежувати дітей від реклами сигарет, адже це не звичайний продукт. Я рада, що вперше відомі українці підписали «Маніфест проти куріння» та чітко закликали державу й суспільство припинити дивитися на куріння «крізь пальці».

Ольга Фреймут

телеведуча

«Коли дивишся на людину, одразу бачиш, курить вона чи ні: зовсім інший тип шкіри, зуби, руки. Мені подобається, що за кордоном заборонили курити в приміщеннях. Там в ресторанах відчувається запах їжі і напоїв, а не тютюну.Для мене дуже важливо дихати свіжим повітрям, а особливо, коли я з дитиною. У нас, на жаль, якщо і роблять розмежування, це лише умовно. Ми ж всі дихаємо одним повітрям».

Фагот (Олег Михайлюта)

лідер гурту ТНМК

«Куріння – це шкідливо, і це потрібно доносити до людей. Звичайно, страшні написи на пачках та картинки – не дуже приємні для людської психіки. Але, можливо, іншого виходу поки що і нема. Люди підвладні якимось примусовим заходам. Може, багато людей відмовляться від куріння. Тому потрібно і надалі пропагувати правильно ставлення до свого здоров’я і здоровий спосіб життя. Здоров’я нації починається із здоров’я кожної окремої людини. Але мені здається, що людина повинна сама приймати рішення, хоче вона жити довше і бути більш здоровою чи ні».

Олег Скрипка

лідер гурту «ВВ»

«Наркотики – зло. Щодо алкоголю – то це, нажаль, частина сучасного суспільства. Головне – не мати залежності. Зазвичай я випиваю келих пива і почуваю себе класно. З курінням складніше, бо воно затягує непомітно, але міцно. Я курив в 22-24 роки та кинув. Не з першої спроби. Тут, як і взагалі в житті, головне прийняти рішення – і рано чи пізно все відбудеться. Допомагає метод відкриття в своїй голові „карної справи ” зі збором „улік” проти. Взагалі, куріння – це такий індикатор, який показує наскільки людина може бути вільною. Адже більшість курців хочуть кинути. Життя складається з того, що комусь вдається бути вільним – робити те, що він хоче, а комусь не вдається. Курці навіть мають плюс – вони можуть випробувати свій характер і відчути себе людиною, яка здатна сама керувати своїм життям».

Валерій Сараула

телеведучий

«У дитинстві я теж пробував курити, але батьки одного разу помітили попіл і влаштували мені розборки. Я перестав і більше вже не курив. До речі, думаю, що батьки мають серйозно реагувати на куріння, щоб показати дитині, що це не іграшки для здоров’я. Знаю одну історію. Одні досить відомі люди зіткнулися з проблемою, що їхня дитина не може кинути курити. А бабуся в них працювала в лікарні, і ось вони повезли цю дитину подивитися на легені курця під час операції, на хвороби легень, які викликає куріння… Після цього дитина більше не курить».

Сашко Положинський

співак, лідер гурту „Тартак”

«Коли я був значно молодшим, я часом тягнув сигарету, а то й чийсь недопалок. За компанію. Підпадаючи під вплив оточення, перебуваючи у полоні хибних уявлень, нібито справжній чоловік обов’язково мусить смалити, я не одразу зрозумів, що людина не повинна в своєму житті робити те, чого не хочеться. Мій батько не курить, мій дід ніколи не курив, тож і я, коли трохи підріс та помудрішав, зрозумів, що мені це зовсім не потрібно, більше того – мені цього зовсім не хочеться.Мені не подобається, коли від людей смердить тютюном. Я не можу довго перебувати в прокуреному приміщенні. Сигаретний дим викликає в мене часом нудотні позиви, а часто від нього ще й очі пече. Якщо я бачу дівчину з цигаркою, мій інтерес до неї одразу значно зменшується, а цілувати жіночі губи, якщо вони смердять тютюном, мені просто огидно. Мені здається, що в умовах жахливої екологічної ситуації, коли й так безліч людей помирає від раку та інших несподіваних хвороб, ослабляти себе добровільно, допомагати труїти й нищити самого себе – просто нерозумно. Я люблю своє життя, я хочу прожити його здоровим і хочу померти природною смертю. А самогубство мене мало приваблює!»

Олексій Матіас

співак

«Я вважаю куріння слабкістю людини. Тобі постійно потрібно купувати сигарети, і думати про це. Це вже займає якусь частину у твоєму житті, і це ще негативно відбивається на твоєму здоров’ї. Постійно прокурені речі. Я розумію, що у кожного свій вибір. Але думаю, кожен повинен над цим міркувати і зробити свій вибір. Мені дуже прикро, що багато дівчат зараз курить. А цим дівчатам народжувати і їх куріння позначиться на дітях, які, підростаючи, теж стають курцями. Я не люблю дівчат, які курять, тому що я вважаю це дурницею. Адже аргументовано відповісти на запитання: «А чому ти куриш?» вони не можуть. Думаю, вони не завжди розуміють, що вони роблять з організмом. Моє побажання – усвідомлювати і відповідати за свої вчинки».

Ані Лорак

співачка

«Я глибоко переконана, що люди, які ведуть нездоровий спосіб життя, не здатні досягти успіху. Точніше, вони можуть досягти успіху на один день, але утримати його – для цього має бути система. У тому числі, і система здорового способу життя. Шоу-бізнес вимагає, окрім таланту, ще низку якостей… Наприклад, нікотин дуже погано впливає на обличчя, шкіру, зуби. Куріння та алкоголь заважає внутрішній організації. Я з дитинства знала, що буду співачкою, і коли мені виповнилось десь так років 13-14, – а це складний підлітковий період – хтось запропонував мені спробувати сигарету. Це були якісь такі модні тенденції, сигарети приходили з-за кордону. Але мені хотілося бути кращою, тому я сказала: “Ні”. Пізніше лікар, який слідкує за моїми голосовими зв’язками, попередив, що куріння і алкоголь – це те, що руйнує голос. Тому, якщо хочеш досягти успіху, треба забути про те, що існують алкоголь, куріння, і будувати своє життя своїми думками. Немає нічого неможливого. Ви не побачите в жодному із кліпів, щоб я навіть пригубила щось, щоб курила – не дай Бог. Є дуже багато інших художніх образів. Я ж розумію, що на мене рівняються люди. Так само і беру приклад з Боно, зі Стінга, який має гарну родину, прекрасно співає і веде здоровий спосіб життя. Так я живу і думаю з 1996 року, від початку кар’єри».

Євген Комаровський

педіатр

«Всі ранні інфаркти, інсульти, судинна патологія, онкологія однозначно безпосередньо пов’язані з курінням. Адже для того, щоб серце працювало нормально, потрібна адекватна рухова активність. А якщо людина палить, то не зможе собі дозволити займатися спортом, багато рухатися, тому що почне задихатися. Я почав курити в 19 років, коли почав працювати у відділенні реанімації Інституту невідкладної хірургії м. Харкова. Для мене спочатку це було справжнє пекло: стогони, крики, щоденні смерті. Треба було знайти привід вибратися з усього цього хоч на кілька хвилин. Я курив практично 20 років по 2 пачки на день. Не курю вже п’ять років. Я кидав курити кілька разів. Хоч я людина, яка нелегко піддається на різні навіювання, мені допомогла відома книга Алана Карра. Спочатку я сміявся над божевільністю і наївністю цієї книги. Але насправді геніальність її полягає в головному посилі: коли ви кидаєте курити, ви не стаєте нещасним. Ви, навпаки, стаєте набагато щасливішим»

Яна Клочкова

олімпійська чемпіонка з плавання

«Хоча й кажуть, що куріння – це власний вибір кожної людини, я не погоджуюсь. Людина робить цей вибір абсолютно несвідомо, під впливом багатьох факторів з оточення. Коли людина запалює свою першу сигарету, вона не бачить конкретно, що відбувається з її організмом. Я думаю, якби їй це відразу показували, коли пропонують закурити, в нас було б набагато менше курців. В курінні, як на мене, просто немає сенсу! Вибір вести нормальне здорове життя має починатися з сім’ї . Я пам’ятаю, як мій батько ще в дитинстві сказав мені, що курити – це погано. Тому нашій молоді, як майбутнім батькам, слід задуматися, який приклад вони показуватимуть своїм дітям.Я намагаюся уникати місць, де курять, але це дуже важко в Україні. У багатьох кафе, барах, ресторанах, клубах курять. Іноді це просто обурює!»

Андрій Доманський

телеведучий

«Я почав курити на першому курсі інституту. До двадцяти п’яти років я запустив себе сильно зовні і в плані здоров’я. Я зрозумів, що в мене росте син, і замість того, щоб бачити, як я свого часу, здорового і сильного батька, він буде бачити якусь невиразну руїну. Потрібно було покінчити з цим одним ударом, і я тоді серйозно зайнявся своїм здоров’ям і кинув. У той же момент я розлучився зі свинським способом життя: до цього я багато працював, і в мене не було можливості вирватися пообідати. Я приходив у вісім годин і тупо наїдався. Будучи одруженим чоловіком, мене годували, як на забій, і я дуже швидко набирав вагу. Потім я її скинув. Стратегія тютюнових компаній – створити в голові потенційного курця стереотип, що це дуже модно. Тиснути треба по всіх фронтах: давайте піднімати акцизи, будемо на кожному розі кричати про те, що куріння вбиває, давайте не будемо шкодувати людей. Я думаю, що всі засоби хороші, масована рекламна компанія. Давайте тиснути на курців на вулицях, в офісах, в місцях громадського харчування, тільки по-справжньому, а не так, як це робиться зараз. Зону, де не повинно бути диму, сьогодні можна сміливо називати резервацією. Це якихось два – три столики, які не завжди захищені від пасивного куріння. Відношення до куріння потрібно продовжувати змінювати – це буде наш крок до захисту наших дітей».

Гайтана

співачка

«Мені здається, по жінці одразу видно, який спосіб життя вона веде: хто стежить за собою, займається спортом, а хто зловживає алкоголем, курить, не висипається. Я проти куріння, тому що куріння відображається на дітях. Мами, які курять, підставляють свою майбутню дитину, адже це може відбитися на її здоров’ї як не сьогодні, так завтра. Взагалі, коли живеш у здоровій атмосфері, у країні, де серйозно ставляться до теми куріння, як, наприклад, у США, думки про куріння не виникає. Я за таке ставлення суспільства, коли курити – не модно, тому я погодилася підписати «Маніфест українців проти куріння».

Святослав Вакарчук

лідер гурту «Океан Ельзи»

«Так сталося, що мене ця шкідлива звичка оминула. І коли мої друзі-курці мене запитують: «Ти що, ніколи не курив?», а я відповідаю: «Ні», вони кажуть: «Молодець! Ми тобі заздримо. На жаль, свого часу ми вчинили інакше і тепер шкодуємо!». Так говорять 9 з 10-ти знайомих курців. Та коли ти в процесі, відмовитися непросто. Давайте не починати! Здоров’я важливіше, воно переможе. Я ніколи не палив і не збираюсь. Це є значна пропаганда для моєї сім’ї, мого оточення і тих людей, які слухають чи дивляться Океан Ельзи»

Марічка Падалко

телеведуча, учасниця шоу „Танцюю для тебе”

«Є проблема, що в громадських місцях починають обкурювати дітей. Наприклад, підлітки часто використовують дитячі майданчики як місце для перекуру. Я раджу спокійно просити не курити, я так завжди роблю і найчастіше знаходжу розуміння. Мені подобається, що останнім часом в кафе і ресторанах нарешті з’являються місця, де не курять. І це не якийсь закуточок, як раніше. Часто для некурців навіть більше місць.Взагалі, хотілося б, щоб курці припинили курити, наприклад, на вулиці, а відходили кудись, де б вони нікому не заважали. А міліція почала реально стежити за курінням в недозволених місцях – стягати штрафи чи хоч би робити зауваження».

Світлана Лобода

співачка

«Я не курю і відучую курити всю свою команду. У мене це успішно виходить. Я вважаю, що це дуже шкідливо для здоров’я. Дуже правильно, коли розмежовують ресторан на курців і некурящих, тому що хтось хоче себе труїти, а стороннім мучитися. Може, з часом взагалі заборонять курити в ресторанах та громадських місцях. Це було б здорово для всіх».

Віталій Козловський

співак

«З самого дитинства я вкрай негативно ставлюся до куріння. Мабуть тому, що батько постійно курив. У будинку постійно стояв сморід від сигарет. Зрештою, саме тоді, в дитинстві, я собі пообіцяв, що ніколи не куритиму. В принципі, так і сталося. Хоча були такі друзі, які пропонували. Але, на щастя, мене цей гачок не підчепив. Коли жінка курить – це дуже негарно. Однозначно можу сказати, що чоловікам жінка з сигаретою не подобається. Можливо, дівчата думають, що так вони ефектніше виглядають, але це неправда. Скажу відверто: ходити поряд з попільничкою – неприємно. Краще думати про своє здоров’я, зайвий раз сходити до спортивної зали, покачати вранці прес або подзвонити мамі».

Олександр Педан

телеведучий

«Я вважаю, що ті люди, які не курять і мають певний статус, повинні показувати це і говорити про це. Є мода, і вона дуже впливає на людей. Мені приємно, що останнім часом стало модно не курити. В мене багато знайомих, які кинули курити. Є знайомі зірки, які не дозволяють журналістам фотографувати їх під час куріння. Вони кажуть: «Люди добрі, мене побачать діти, я буду поганим прикладом. Це моя проблема. Чому це має бути проблемою дітей?». Треба просто показувати правильний приклад. Якщо вже куриш – то роби це так, щоб це не було видно».