79% обстежених кафе і барів Києва порушують закони щодо обмеження куріння у громадських місцях

Протягом останніх двох місяців – грудня 2010 та січня 2011 – волонтери проекту «Київ без тютюнового диму» здійснили моніторинг барів, кав’ярень і ресторанів м. Києва. Метою було з’ясувати, як у цих місцях дотримуються законодавства щодо права людини на чисте повітря, не забрудненого тютюновим димом, а зокрема, як виконуються закони щодо обмеження тютюнокуріння у громадських місцях. Для моніторингу випадковим чином було обрано 100 закладів, в яких дозволено курити: кафе, бари, паби, ресторани (окрім «фастфудів») – як у центрі, так і в інших районах Києва.

Моніторинг виявив:

79% закладів обстежених закладів громадського харчування порушують вимоги Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» № 2899-IV щодо обов’язку закладів громадського харчування відвести для осіб, які не курять, не менше ніж половини площі цих громадських місць, розміщеної так, щоб тютюновий дим не поширювався на цю територію.

З цих 79% порушників:

10% взагалі не виділяють місця, для осіб, які не курять;

– 52% виділяють менше 50 % площі для осіб, які не курять;

– 17% хоч і виділяють половину площі, для осіб, які не курять, але тютюновий дим потрапляє в зону для некурців;

Окрім цього, майже половина зі 100 закладів, які потрапили до моніторингу, порушує вимоги закону про розміщення у закладі наочних графічних знаків із написами «Місце для куріння», «Куріння шкодить Вашому здоров’ю» та «Куріння заборонено!».

«Цей моніторинг засвідчує, що закони щодо куріння у громадських закладах Києва не виконуються, – зазначає Тарас Шевченко, керівник проекту «Київ без тютюнового диму». – Найпоширенішим порушенням є невідведення тим, хто не курить, щонайменше половини площі закладу та неізольованість зон для курців і некурців. Останнє нівелює саму ідею права людини на небрудне повітря».

«Усі ми потрапляли в ситуацію, коли після відвідин кафе чи ресторану, навіть після перебування в залі для некурців одяг та волосся смерділи сигаретами, димом, – говорить Євгенія Малих, мешканка Києва, яка брала участь у моніторингу як волонтер. – А щодо кав’ярень, де взагалі би не курили, то такі я можу перелічити на пальцях. На жаль, їх у Києві дуже мало».

«Куріння у таких закритих громадських місцях як кафе, бари, ресторани, потрібно забороняти повністю! – додає  головний лікар Київського міського центру здоров’я,  к.мед.н. Отто Стойка. –  Адже в приміщеннях громадського харчування, де курять навіть декілька людей, концентрація канцерогенних і токсичних речовин тютюнового диму перевищує у десятки і навіть сотні разів ту концентрацію речовин, яку вдихає людина, стоячи біля пожвавленої автомагістралі або труби хімічного заводу. Згадайте, що офіціанти змушені цілий день знаходитися в таких «газових камерах». Або уявіть, що в їжу до вашої дитини хтось непомітно підкидає маленькі частки отрути. Якою була б ваша реакція? Так само люди мають реагувати коли вашу дитину обкурюють».

Під час наступного моніторингу проект «Київ без тютюнового диму» планує вивчити якість повітря у кафе, барах та ресторанах з використанням спеціальних приладів для вимірювання рівня задимленості приміщень.

«Київ без тютюнового диму» – проект громадської організації «Інститут Медіа Права», учасника Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну».

Довідка

Згідно з Законом України №2899-IV (ст. 20, ч. 2) за невідведення у закладах громадського харчування для осіб, які не курять, не менше ніж половини площі цих громадських місць, розміщеної так, щоб тютюновий дим не поширювався на цю територію, передбачено штрафи – від 1000 до 10 000 гривень. Штрафи визначені і за необладнання спеціально відведених для куріння місць та нерозміщення наочної інформації – 3400 гривень.

З 26 листопада 2010 р набула чинності постанова Держспоживстандарту №479 щодо порядку накладання штрафів, передбачених ст. 20 вищезазначеного Закону. Це означає, що з цього часу Держспоживстандарт нарешті розпочне застосовувати штрафні санкції до закладів-порушників. Управління у справах захисту прав споживачів розпочинає процедуру притягнення до відповідальності закладу на підставі отриманих скарг.

Як свідчить Глобальне опитування дорослих про вживання тютюну (GATS), здійснене у 2010 р в Україні, вимог щодо вільного  від тютюнового диму повітря найменше дотримувалися у ресторанах – 64,1% відвідувачів кафе і ресторанів повідомили про те, що хтось курив у приміщенні цих закладів.

Це ж опитування показало, що населення України підтримує заборону на куріння в усіх громадських місцях. Підтримка заборони на куріння в медичних і навчальних закладах, а також у громадському транспорті перевищує 94%. 91,1%  вважає, що місця роботи мають бути вільними від тютюнового диму.

За детальнішою інформацією звертайтеся:

Олена Дуб

Координатор проекту «Київ без тютюнового диму»

olenadub@medialaw.kiev.ua

Тел:  (044) 284 61 64

(068) 340 03 33 facebook.com/SmokeFreeKyiv

Поділитися новиною: