Громадськість відзначила тютюнових та алкогольних лобістів антипремією «Золота коса 2012». «Лідери» не пройшли у Верховну Раду VII скликання!

24 січня 2013 року Бюро журналістських розслідувань «Свідомо» і громадські організації відзначили антипремією «Золота коса 2012» парламентарів та представників органів влади, дії яких розцінюються як лобіювання інтересів тютюнового та алкогольного бізнесу.

Під гаслом «Тютюнові та алкогольні лобісти косять здоров’я українського народу» громадськість вдруге визначила тих, хто за державні кошти обстоюють комерційні інтереси всупереч інтересам громадського здоров’я. Мета антирейтингу – висвітлення ганебної практики лобіювання інтересів «індустрії смерті» під прикриттям депутатських мандатів та державних посад.

Впродовж 2012 року громадські організації моніторили діяльність народних депутатів та представників органів влади у сфері контролю на тютюном та алкоголю. Потрібно відзначити, що 2012 рік видався роком перемог інтересів громадського здоров’я над комерційними інтересами тютюнової індустрії, більшість лобістських дій якої були невдалими. А от алкогольне лобі почувалося достатньо спокійно та впевнено, оскільки жодних законодавчих регулювань у 2012 році в цій сфері не відбулося. Тому громадськість оцінювала перш за все лобістські дії у сфері контролю над тютюном.

«Політики мають знати – ми слідкуємо за усіма їхніми діями. Нам набридло, що вони обіцяють здорове і прекрасне життя, а натомість лобіюють інтереси тютюнового та алкогольного бізнесу. Ми хочемо, щоб кожен знав імена тих, хто допомагає нам вмирати», – наголосила Марія Землянська, журналіст Бюро журналістських розслідувань «Свідомо».

За результатами моніторингу та рейтингу експертів антипремії, у першу трійку анти лідерів увійшли народні депутати – Олег Надоша, традиційно Тарас Чорновіл та Анатолій Кінах. Відповідно, вони отримали символічні золоту, срібну та бронзову коси.

«Переможець отримав нагороду за законодавчу ініціативу, яка передбачала послаблення, а також нівелювання норм уже підписаного Президентом прогресивного антитютюнового закону із звільнення громадських місць від куріння. Реєструвати подібні зміни до закону, не оцінивши їхнього впливу та всупереч інтересам громадського здоров’я – це дії, що демонструють лобістську сутність такої ініціативи. Важливо, що, більшість номінантів  більше не «представляють інтереси виборців» у новому парламенті», – зауважив Андрій Скіпальський, голова правління Центру громадянського представництва «Життя».

Громадськість також відзначила діяльність Артема Синиці, уже колишнього народного депутата, як таку, що свідчить про обстоювання комерційних інтересів тютюнових компаній. Саме він після звернень транснаціональних тютюнових компаній зареєстрував законопроект № 11170 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання окремих питань у сфері виробництва і обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів» з метою послаблення закону про повну заборону реклами тютюну, ухвалення якого громадськість добивалася 2,5 роки.

Серед інших, визначених експертами народних обранців, які демонстрували лобістські дії є і колишні народні депутати – Юрій Каракай, Михайло Волинець, Юрій Прокопчук, Володимир Мойсик та Сергій Шевчук. Жоден із них не пройшов до парламенту VII скликання.

Спеціальний приз «Золоте гальмо» цього року дістався Міністерству економічного розвитку та торгівлі, а саме – Урядовому уповноваженому з питань європейської інтеграції Валерію Пятницькому за лобістські дії від імені уряду на міжнародній арені, а саме блокування австралійського законодавства із введення стереотипних (простих, однокольорових) упаковок. Цей приз – спеціальна відзнака від Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну». Представник Мінекономіки Валерій Пятницький неодноразово виступав у Світовій організації торгівлі на користь транснаціональних тютюнових корпорацій.

«Валерій Пятницький від імені України блокував антитютюнове законодавство Австралії. Інший співробітник Міністерства пані Світлана Зайцева на міжнародній урядовій конференції сторін Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну в Сеулі публічно висловила позицію на користь тютюнової індустрії та всупереч позиції української делегації. Такий міжнародний лобізм на користь виключно тютюнових транснаціональних корпорацій псує імідж держави та додає до балів у міжнародному рейтингу корумпованості, – пояснила Ганна Гопко, координатор коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну». – Також варто відзначити і дії Кабінету Міністрів, чиновники якого замість того, щоб посилити акцизну політику в інтересах держави знизили ставки акцизів для дорогих брендів сигарет, але виробники все одно підвищили ціни».

Ціна такого лобізму для здоров’я нації – доступність та продаж на кожному кроці алкогольних та тютюнових виробів. І як результат – ранній алкоголізм та куріння, слабке здоров’я молоді та невиправдана смерть сотень тисяч українців. З іншого боку, це брак коштів в бюджеті на профілактичні заходи на фоні надприбутків алкогольної і тютюнової індустрії.

2012 рік увінчався успіхом попри намагання лобістів звести нанівець зрушення в подоланні тютюнової епідемії. Україна звільнилася від реклами тютюну, заклади ресторанного господарства стали бездимними, а на пачках сигарет з’явилися фотоілюстрації наслідків хвороб.

Варто відзначити і позитивну роботу союзників від різних політичних сил минулого скликання, без постійної підтримки яких складно було б домогтися результатів. Тішить, що серед тих, хто активно захищає інтереси громадського здоров’я, є такі депутати як Леся Оробець, Андрій Шевченко, Тетяна Бахтєєва, Юрій Мірошниченко. Громадськість сподівається, що новий парламент VI скликання відзначиться викоріненням алкогольного та тютюнового лобізму.

Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила 2012 рік роком протидії втручанню тютюнової індустрії в державну політику у сфері громадського здоров’я. Антипремія «Золота коса» – це частина громадської кампанії з моніторингу діяльності представників влади щодо обстоювання комерційних інтересів тютюнових корпорацій всупереч інтересам громадськості. Громадськість пильно стежитиме за законодавчими ініціативами депутатів у 2013 році в контролі над алкоголем та тютюном.

Для контактів:

Марія Землянська, Бюро «Свідомо», 066 146 10 25, zemlyanska@gmail.com

Юлія Солоха, ГО «Життя», 097-675-91-38, yulia@center-life.org

Довідка.

Антипремія «Золота коса» визначається відповідно до експертних оцінок діяльності представників влади. Визначення лобістів є оціночним. Ініціатор антипремії «Золота коса» – Бюро журналістських розслідувань «Свідомо».

Перша церемонія відзнаки «Золота коса» відбулася 30 листопада 2011 р. на основі моніторингу діяльності народних депутатів у 2009-2011 рр. Тоді символічні коси отримали п’ять народних обранців, а рейтинг складався із восьми осіб. Спеціальний антиприз «Золоте гальмо» також отримав і Микола Азаров, очільник КМУ за блокування постанови про запровадження кольорових попереджень на упаковці сигарет та запровадження мораторію на підвищення тютюнових акцизів.

Співорганізатори: Регіональний центр громадянського представництва «Життя», Коаліція громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну», Громадська організація «Твереза Україна», Громадська організація «Центр протидії корупції», Громадська організація «Телекритика», Громадянська кампанія «Форум порятунку Києва».

Для створення рейтингу використовувалась наступна методика: можновладцям нараховували бали відповідно до їх діяльності. Всі, хто голосує за закони на підтримку тютюну чи алкоголю отримували 1 бал; за поправку на користь шкідливих звичок – 2 бали; за ініціювання закону чи рішення уряду політики отримали одразу по 4-ри бали. Потім до цих балів додавалися бали п’ятьох експертів, які багато років спеціалізуються на зменшенні поширеності куріння та алкоголізму. Експерти назвали свою п’ятірку найбільших лобістів: за 1 місце давалося 5 балів, за останнє  – 1 бал.

Експерти рейтингу «Золота коса 2011»

Артем Ступаков, Центр ефективного розвитку та корисних звичок, ГО «Твереза Україна»;  Андрій Скіпальський, Центр громадянського представництва «Життя»; Віталій Черняховський, голова громадянської кампанії «Форум порятунку Києва»; Ганна Гопко, координатор коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну»; Віталій Шабунін, Центр протидії корупції; Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ; Тарас Шевченко, директор  Інституту Медіа Права; Марія Землянська, журналіст Бюро «Свідомо».

Поділитися новиною:
Теги новини: