Міжнародний день відмови від куріння – страшні пачки сигарет відштовхують молодь від початку куріння

З нагоди Міжнародного дня відмови від куріння, який відзначається щороку в третій четвер листопада, у 11-ти містах України відбулися піар-акції та флешмоби.

Заходи проходили  19-26 листопада у Києві, Вінниця, Луцьк, Житомир, Кіровоград, Львів, Рівне, Суми, Херсон, Полтава, Тернопіль.

Організатори події – громадська організація “Життя” та регіональні центри громадського здоров’я.

У заходах взяли участь понад 1000 учасників, серед яких – колишні курці, лікарі, представники регіональних Центрів громадського здоров’я, депутати обласних рад, студенти та викладачі. У деяких містах активності проводилися на базі вищих навчальних закладів.

Організатори заходів наголосили, що куріння – це хвороба, розповідали прo мoжливoсті відмoви від куріння та закликали звертатися за фаховими кoнсультaціями до сімейних лікарів.

Фахівці центрів громадського здоров’я показували перехожим макети пачок сигарет: стандартизовані (оливкового кольору без брендів, з великою картинкою, де зображені наслідки хвороб, які викликає куріння) і привабливі пачки сигарет, які зараз є в Україні. Під час події можна було наочно порівняти, на скільки привабливими є українські упаковки тютюнових виробів та відразливими стандартизовані пачки, що діють у Франції, Словенії, Британії, Ірландії, Австралії та низці інших держав.

Учасники акції звернулися до  народних депутатів з вимогою підтримати запровадження в Україні стандартизованих пачок сигарет.

«Дослідження свідчать про головне – реальні ілюстрації хвороб на пачках сигарет підвищують обізнаність людей про небезпеку споживання тютюну та спонукають курців кинути курити, а значить – рятують життя! Власне, самі курці стверджують, що саме з пачок сигарет вони найчастіше дізнаються про небезпеку куріння. Запровадження простих упаковок є частиною комплексного підходу до боротьби проти тютюну», – пояснив Владислав Збанацький, заступник Генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України.

 Активісти наголосили, що боротьба проти куріння – це комплекс заходів, які допомагають зменшити поширеність вживання тютюнових виробів (сигарет, електронних сигарет, тютюнових виробів для нагрівання) та закликали до здорового способу життя у світі, вільному від тютюну.  Найефективнішим заходом з боротьби проти куріння є посилення антитютюнового законодавства, над чим наразі йде посилена робота.

Поділитися новиною: