Заява ГО “Життя” щодо сюжету програми “Стоп Корупція”

3 лютого в ефірі 5 каналу вийшов випуск №123 “Тютюнові війни” програми “Stop корупції”, що містить маніпулятивну інформацію та спрямований на дискредитацію представників антитютюнового руху.

Зокрема в матеріалі використовують класичні інструменти маніпуляції:

  1. Все, що Вами сказано на камеру, буде ретельно переглянуто для того, щоб висмикнути з цього те, що може бути використано проти Вас.
  2. Якщо Ви не скажете того, що ми б хотіли від Вас почути, то ми заявимо, що Ви це сказали, але не на камеру.
  3. Якщо ми знайдемо будь-яку негативну інформацію про Вас, ми її використаємо, не перевіряючи правдивість такої інформації.
  4. Якщо ми знайдемо будь-яку позитивну інформацію про Вас, ми її НЕ використаємо, бо це не в наших інтересах.

Вважаємо за необхідне розмістити спростування маніпуляції та дезінформації, яка міститься у цій програмі.

Про ефективність антитютюнової діяльності

ГО “Життя” разом із партнерами з коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» реалізовує проекти задля зменшення поширеності куріння в Україні з 2008 року. За цей час ГО “Життя” активно підтримувала законодавчі ініціативи, які стосувалися заборони реклами тютюнових виробів, звільнення громадських місць, зокрема закладів ресторанного господарства від тютюнового диму, запровадження попереджувальних написів на пачках сигарет, підвищення акцизів на тютюнові вироби. Це посприяло тому, що кількість курців в Україні впродовж 2008-2016 рр. зменшилась з 10 мільйонів до 6,5 мільйонів, за даними Держстату. А поширеність тютюнокуріння з 2010 до 2017 року скоротилась на 20%, за даними Глобального опитування дорослих щодо тютюну. Водночас реалізація сигарет зменшилась майже вдвічі з 125 млрд штук (у 2008 р.) до 67 млрд штук (у 2017 р.).

Тобто завдяки реалізованим антитютюновим кампаніям українці стали курити ЗНАЧНО менше, і це визнано на високому міжнародному рівні[1].

Заходи щодо контролю над тютюном не лише допомагають покращувати здоров’я українців, а також приносять суттєві доходи до державного бюджету. У 2008 році державний бюджет отримав від тютюнових акцизів 3,5 мільярда гривень, у 2017 році – майже 40 мільярдів.

Про фінансування ГО «Життя»

ГО «Життя» бере участь у міжнародних грантових конкурсах, які відкриті для всіх громадських організацій. Заявок на участь в конкурсах завжди більше ніж грантів, тому, якщо українці надішлють неякісну заявку, або їхня діяльність за попереднім грантом виявиться неефективною, то гроші підуть в іншу країну. Якщо грант усе ж отримано, то всі гроші перераховуються офіційно, зі сплатою всіх належних податків у Державний бюджет України, з якого потім виплачуються кошти для пенсіонерів та інші соціальні виплати.

ГО «Життя» публікує публічні звіти, де зазначає інформацію про донорів та обсяги фінансування.

Так, структура та обсяги фінансування  у 2015-2016 рр. представлені за посиланням: http://tobaccocontrol.org.ua/uploads/elfinder/news/zvit-Zhyttia-net.pdf

Звіт за 2017 рік зараз знаходиться в роботі та буде опублікований у березні 2018 року.

Таким чином, ГО «Життя» закликає журналістів програми “Stop корупції” керуватись загальновизнаними у медійній спільноті стандартами журналістики щодо дотримання балансу думок, правдивості та точності подачі інформації, повноти представлення інформації та відокремлення фактів від коментарів.

Також ГО “Життя” буде звертатися до редакції 5 каналу, яка випустила в ефір сюжет  “Тютюнові війни”, із проханням підготувати спростування тих недостовірних та маніпулятивних фактів, які представлені в сюжеті, та висвітлити тему контролю над тютюном у світлі інтересів українського суспільства та захисту громадського здоров’я.

[1] http://www.euro.who.int/en/countries/ukraine/news/news/2017/09/ukraine-20-reduction-in-smokers-since-2010

Фото

Поділитися новиною: