1000 днів саботажу: антитютюнові законопроекти “зливають”

21 травня під Верховною Радою України відбулась акція коаліції “За вільну від тютюнового диму Україну” та Реанімаційного Пакету Реформ. Учасники наголосили, щоантитютюнові законопроекти вже три роки ігноруються парламентом. Активісти звернулися до Голови ВРУ Андрія Парубія з вимогою внести у порядок денний наступного пленарного тижня законопроекти №2820 та №4030а.

Це була четверта акція в рамках Марафону подій до Всесвітнього дня без тютюну, який відзначається щороку 31 травня.

Законопроект №2820 зареєстрували у травні 2015 року, він передбачає запровадження великих графічних попереджень про шкоду куріння і розташування їх з обох боків пачки, заборону ароматизованих сигарет, заборону продажу електронних сигарет дітям, публічну звітність тютюнових корпорацій про склад тютюнових виробів, вилучення реклами тютюну з Інтернету.

Водночас законопроект №4030а удосконалює захист українців від пасивного куріння, розширюючи перелік місць, вільних від тютюнового диму та збільшуючи штрафи. Окрім того, законопроект пропонує забрати сигарети із відкритих торгових вітрин, щоб діти не наражались на рекламу тютюну в магазинах.

“Законопроекти відповідають прогресивному досвіду європейських держав у боротьбі з тютюновою епідемією. Заборона використання будь-яких маркетингових інструментів під час реалізації тютюнових виробів дійсно допомагає зменшити поширеність куріння, а найголовніше, це сприяє попередженню нікотинової залежності серед дітей та молоді. Законопроекти №2820 та №4030а не передбачають жодних додаткових витрат із державного бюджету, але водночас вони принесуть додаткові переваги для держави у вигляді збереження життя та здоров’я українців”, – розповіла Лілія Олефір, виконавча директорка ГО “Життя”.

Антитютюнові законопроекти №2820 та №4030а за три роки жодного разу не були внесені на розгляд парламенту. Об’єктивних причин та пояснень такому зволіканню нема. Законопроекти рекомендовані профільним Комітетом ВРУ з питань охорони здоров’я до першого читання і підтримані МОЗом. Окрім того, вони є частиною євроінтеграційних законопроектів і повністю відповідають Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Єдиним поясненням такої бездіяльності є безпрецедентний вплив тютюнової індустрії на парламент, щоб не допустити розгляд законопроектів, які зменшать поширеність куріння серед дітей.

Україна має попередній успішний досвід боротьби з тютюновою епідемією. Завдяки законодавчим обмеженням, що стосувалися заборони на куріння в громадських місцях, заборони реклами тютюну, збільшення цін на сигарети поширеність куріння в Україні зменшилась із 25% у 2010 р. до 20% у 2017 р. Проте якщо не продовжувати на законодавчому рівні роботу щодо боротьби з тютюном, то попередні досягнення можуть повністю нівелюватись. Наприклад, через відсутність будь-якого контролю за електронними сигаретами, 18,4% підлітків є споживачами цих пристроїв доставки нікотину. Це становить серйозну загрозу для здоров’я дітей і є фактором, що спонукає почати курити звичайні сигарети.

Тому фахівці з громадського здоров’я звертаються до керівництва Верховної Ради невідкладно прийняти законопроекти №2820 та №4030а. Це буде вагомим внеском у майбутнє України.

 

Для контактної інформації: +38 (063) 261 74 05, (044) 234 93 20, oksana@center-life.org

Поділитися новиною: