18 ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ПРОСЯТЬ ГОЛОВУ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ УХВАЛИТИ В ЦІЛОМУ ЗАКОНОПРОЄКТ №4358, ЯКИЙ ЗУПИНИТЬ ЕПІДЕМІЮ ЕЛЕКТРОННИХ ПРИСТРОЇВ ДЛЯ КУРІННЯ СЕРЕД ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ

Шановний Руслане Олексійовичу!

Від імені громадських організацій засвідчуємо Вам свою щиру повагу і закликаємо на найближчому пленарному засіданні Верховної Ради України ініціювати розгляд та підтримати ухвалення в цілому проєкту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну, № 4358 від 10.11.2020.

 

Цей комплексний антитютюновий законопроєкт спрямований насамперед на обмеження шкідливого впливу тютюну на здоров’я дітей і молоді, зокрема, шляхом повної заборони реклами та спонсорства електронних сигарет і пристроїв для нагрівання тютюну, заборони продажу ароматизованих сигарет, запровадження медичних попереджень на електронних сигаретах та пристроях, заборони куріння будь-яких тютюнових виробів, електронних сигарет в громадських місцях і приміщеннях.

 

Звертаємо Вашу увагу, що за дослідженнями Всесвітньої організації охорони здоров‘я (ВООЗ) в Україні майже 20% школярів віком 13-15 років курять електронні сигарети, а 80% курців робили перші спроби куріння з ароматизованих сигарет у дитячому віці. Опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) показують, що поширеність куріння серед української молоді віком 18-30 років у 2020 році в порівнянні з 2019 зросла на 10% і перевищила 30%.

 

Ініціаторами законопроєкту є народні депутати, члени Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. Профільний  комітет 16.07.2021 рекомендував ухвалити законопроект №4358 в другому читанні та в цілому в запропонованій комітетом редакції.

 

Положення проекту Закону №4358 повністю відповідають Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та Директиві Європейського Союзу 2014/40/ЄС, імплементація якої передбачена Угодою про асоціацію України з ЄС. Ухвалення законопроекту реалізовуватиме Указ Президента України Володимира Зеленського №722/2019 “Про цілі сталого розвитку України на період до 2030 року” (Ціль 3. Забезпечення здорового способу життя та сприяння добробуту для всіх у будь-якому віці).

 

За даними опитування КМІС в 2020 році, 87% українців підтримують запровадження дієвих обмежень для зниження поширеності куріння. Сподіваємося на Вашу активну підтримку ухвалення законопроекту №4358 в цілому.

 

ЗВЕРНЕННЯ ПІДПИСАЛИ:

ГО “Центр Громадянського Представництва “Життя”

ГО “Центр демократії та верховенства права”

Всеукраїнська кампанія “Молодь вільна від куріння”

ГО “Рух ЧЕСНО”

ГС “Коаліція Реанімаційний пакет реформ”

ГО “Вокс Україна”

ГО “Детектор Медіа”

ГО “Пацієнти України”

ГС “Національне українське молодіжне об’єднання”

МО “Пласт – Національна скаутська організація України”

ГО “Українська асоціація студентів”

ГС “Асоціація молодіжних центрів України”

Волонтерський рух “Будуємо Україну Разом”

ГО “Українська асоціація молодіжних рад”

ВМГО “Фундація Регіональних Ініціатив”

ГО “Молодіжний націоналістичний конгрес”

ГО “Всеукраїнський молодіжний рух “Національний альянс”

ГО “Спільнота активної молоді – САМ”

Поділитися новиною: