Антитютюнові закони рятують життя

23 травня у Верховній Раді України відбувся прес-брифінг та відкриття фотовиставки «Вогні сигаретних вітрин – пастка для дітей».  Представники ГО «Життя» та коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» разом із народними депутатами, авторами антитютюнових законопроектів, наочно показали, як тютюнові корпорації використовують маркетингові інструменти для залучення дітей до куріння.

123_10.jpg

Виставка присвячена Всесвітньому дню без тютюну, який міжнародна спільнота щороку відзначає 31 травня, щоб нагадати, що куріння становить загрозу не лише для життя та здоров’я людей, але гальмує економічний розвиток держав.

Тютюнові корпорації вбачають дітей своїми потенційними клієнтами. 90% курців почали вживати сигарети у віці до 18 років.

«Індустрія спрямовує свої маркетингові інструменти саме на молоде покоління. Для цього використовують яскраві вітрини із підсвіткою та привабливими кольорами, сигарети пакують у красиві упаковки, додають ароматизатори, попередження про шкоду куріння заклеюють цінниками, пачки сигарет розміщують у магазинах на видному місці, на рівні дитячих очей, поруч із цукерками. Це типові інструменти тютюнових корпорацій», – розповіла Лілія Олефір, виконавча директорка ГО «Життя».

Дослідження показують, що діти, які бачать сигарети у вітринах магазинів на 64% більш схильні почати курити, а для 80% дітей перша сигарета була саме ароматизована.

Тому, щоб зупинити «полювання» тютюнових корпорацій на дітей, потрібно на законодавчому рівні регулювати ці проблемні питання. Важливо, щоб парламентарі прийняли два важливих законопроекти: Проект Закону №2820 про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну  та Проект Закону №4030а про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту громадського здоров’я від шкідливого впливу тютюнового диму).

Законопроект №2820 передбачає збільшення графічних попереджень про шкоду куріння на пачках сигарет,  заборону ароматизованих сигарет, звітність тютюнової індустрії про вміст виробів, регулювання електронних сигарет. У той же час законопроект №4030а пропонує заборонити розміщувати сигарети у вітринах магазинів, удосконалити захист українців від тютюнового диму в громадських місцях та запровадити механізм контролю за виконанням антитютюнового законодавства.

«Комітет з питань охорони здоров’я рекомендував законопроекти №2820 та №4030а до першого читання. Звертаюсь до колег-парламентарів із проханням підтримати ці життєво важливі норми й захистити українців від згубного впливу тютюну. Законопроекти повністю відповідають Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну й ґрунтуються на успішному міжнародному досвіді щодо подолання тютюнової епідемії. Системна робота у напрямку зменшення поширеності куріння допоможе збільшити тривалість та якість життя українців», – зазначила Ольга Богомолець, голова Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я.

 «Хочу наголосити, що законопроект №2820 відповідає новітній європейській Директиві 2014/40/ЄС. Це дійсно комплексний документ, який розробили для протидії сучасним маркетинговим інструментам тютюнової індустрії із метою запобігання виникненню нікотинової залежності серед дітей. На відміну від умовно антитютюнових законопроектів №2430-1 та №2430-д, проект закону №2820 пропонує збільшити й щорічно замінювати графічні попередження про шкоду куріння на пачках сигарет, заборонити оманливі написи про міст смол та нікотину й вилучити рекламу електронних сигарет», – пояснив Олег Мусій, заступник голови Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я.

Ці зміни дозволять уберегти дітей та молодь від початку куріння та спонукатимуть нинішніх курців кинути курити.

Контактна інформація: Оксана Тотовицька, Тел.: (063) 261-74-05, (044) 279-68-83,oksana@center-life.org

Поділитися новиною: