Депутати від Партії регіонів Віктор Янукович та Тетяна Бахтеєва підтримують повну заборону реклами сигарет!

4 липня 2011 р. на засіданні Погоджувальної ради депутатських фракцій очікується затвердження розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України у другому читанні законопроекту № 5164 про заборону реклами сигарет, спонсорства та стимулювання продажів тютюнових виробів.

«Особисто я підтримую законодавчу ініціативу народних депутатів, спрямовану на прийняття повної заборони реклами сигарет, – заявив народний депутат Віктор Янукович. – Оскільки після того, як у 2010 році зникла реклама з біл-бордів, тютюнові транснаціональні корпорації відразу зайняли ніші, які дозволяють їм продовжувати пропагувати свій продукт, особливо витончено це робиться в супермаркетах та у кіосках, де на рівні дитячих очей розташовані рекламні сигаретні стенди. Як народний депутат і батько, вважаю, що повна заборона реклами, спонсорства та стимулювання продажів тютюнових виробів потрібна в першу чергу для того, щоб захистити наших дітей від негативного впливу з боку тютюнової індустрії. Певен, що необхідно заборонити рекламувати сигаретні вироби задля майбутнього наших дітей, а відтак – і заради майбутнього нашої держави».

«Заборона реклами тютюнових виробів довела свою ефективність в інших країнах, – зазначив Віктор Янукович. Саме тому для нашої держави цей шлях є особливо важливим, особливо в умовах виходу з демографічної кризи. Хотів би висловити підтримку усім, хто підписав “Маніфест проти куріння”, а також відомим лікарям, представникам різних релігійних конфесій, громадськості, котрі закликали народних депутатів повністю заборонити рекламу, спонсорство та стимулювання продажів тютюнових виробів», – підсумував народний депутат Віктор Янукович.

«Це є один з найбільш глобальних стратегічно важливих законопроектів, – говорить Тетяна Бахтеєва, Голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я. – Він сьогодні дуже потрібен нашій країні, адже в жодній країні Європи ми не побачимо картинку, коли в кожному приміщенні стоїть тютюновий дим. Українці палять набагато більше, ніж громадяни країн Євросоюзу. Треба тільки вдуматись в той факт, що кожна 4-та українська дитина пробує палити до 13-14 років. Це все наносить нашій країні колосальну шкоду. Тому реклами тютюнових виробів не повинно бути».

Довідка

За даними дослідження Університету Кейптауна, повна заборона тютюнової реклами зменшує споживання тютюну на 7%.

За даними Глобального опитування дорослих щодо тютюну, яке проводив КМІС в 2010 р, більшість населення України підтримує повну заборону реклами сигарет – 70% респондентів. Результати цього ж дослідження говорять, що українці найчастіше бачили рекламу сигарет в магазинах – 21%, усередині пачок сигарет – 15%, у газетах та журналах – 11% (заборонена з 1 січня 2009р) у мережі Інтернет – 5%.

Поділитися новиною: