Експерти з ЄС радять Україні ратифікувати Протокол про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами

22-го січня відбулась прес-конференція, де експерти ЄС з контролю над тютюном та представники громадськості наголосили на необхідності ратифікації Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами в Україні.

Під час заходу учасники обговорили проблематику тютюнової контрабанди в ЄС та переваги приєднання України до Протоколу для посилення міжнародної координації для боротьби із цим явищем. Протокол – міжнародний інструмент боротьби з контрабандою тютюнових виробів. Цей документ є першим протоколом Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, яку Україна ратифікувала у 2006 році.

“Незаконна торгівля збільшує доступність тютюнових виробів, підживлює злочинну діяльність і завдає втрат для бюджетів держав. Щоб побороти нелегальну торгівлю, Сторони Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну у 2012 році схвалили Протокол про ліквідацію незаконної  торгівлі тютюновими виробами, який став першим Протоколом РКБТ ВООЗ, створеним відповідно до 15 статті цієї конвенції. Цей новий договір пропонує інструменти для запобігання контрабанді сигарет за рахунок встановлення контролю за ланцюгом постачання, в тому числі шляхом створення міжнародної системи відстеження та простеження. Також передбачається протидія незаконній торгівлі шляхом стримувальних правових заходів та створення умов для міжнародного співробітництва. Секретаріат Конвенції запрошує Україну розглянути можливість стати Стороною Протоколу в найкоротші терміни”,- зауважив д-р Патрік Лухінді Мусавулі, представник Секретаріату Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну.

Станом на січень 2018 року Протокол уже ратифікували 34 країни, в тому числі Австрія, Німеччина, Франція, Іспанія, Португалія, Латвія, Литва, Кіпр і Європейський Союз в цілому. Протокол набуде чинності через 90 днів після того, як його ратифікують перші 40 країн.

“Міжнародні переговори щодо контролю за незаконною торгівлею тютюновими виробами десятиліттями ініціювали тютюнові компанії, які заробляють на контрабанді. Європейський Союз відіграв ключову роль у створенні глобального договору з цієї теми – Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюном. ЄС зараз є першим регіоном у світі, який розробив транснаціональну систему відстеження та простеження тютюнових виробів, що надасть можливість контролювати контрабанду тютюну набагато ефективніше, ніж зараз. Але не лише ЄС та його держави-члени повинні шукати шляхи вирішення цієї проблеми. Україна має ратифікувати Протокол до 2 липня 2018 року, щоби стати повноправним учасником переговорів на першій нараді Сторін Протоколу. Ця перша зустріч визначить багато аспектів Протоколу про незаконний обіг тютюну. Якщо Україна втратить свій шанс, то це буде ганьба”,- зазначила Флоренс Бертелетті з європейської коаліції “Smoke Free Partnership”.

Приєднання до Протоколу до 2 червня 2018 року разом з 40 країнами надасть Україні можливість взяти участь у першій Нараді Сторін Протоколу у листопаді 2018 року, яка вирішуватиме основні питання участі країн, фінансових внесків та ресурсів для імплементації Протоколу. Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом (Стаття 352) закликає Сторони розвивати співробітництво і гармонізувати політику щодо протидії та боротьби з шахрайством і контрабандою підакцизних товарів, відповідно до Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну.

“Ратифікація Протоколу – важливий політичний крок та сигнал для ЄС про готовність спільно боротися з незаконною торгівлею тютюном. Щорічні збитки ЄС від контрабанди українських сигарет – мільярди євро. Це джерело фінансування кримінальних та терористичних структур в Україні. Толерування цього явища Урядом і надалі – це співучасть у злочині”,– пояснив Андрій Скіпальський, керівник Українського центру контролю над тютюном ГО “Життя”, член ради РПР.

Україна вже зробила перший крок до ратифікації: 1 березня 2017 року Кабінет Міністрів України схвалив законопроект щодо ратифікації Протоколу. Проте подальший процес поки загальмовано на рівні чиновників з Адміністрації Президента України, які вже двічі у 2017 році повертали проект закону в Уряд «на доопрацювання». У своїх відповідях вони посилаються на те, що ратифікація Протоколу нібито потребує прийняття нових або внесення змін до чинних законів України, проекти яких мають подаватися на розгляд Верховної Ради разом із проектом Закону України про ратифікацію.

“Адміністрація Президента не має жодних юридичних підстав для блокування процесу ратифікації Протоколу. Чинне законодавство України є достатнім щодо правового регулювання для забезпечення належного виконання Протоколу, що засвідчили всі урядові відомства, які готували розгляд законопроекту про ратифікацію Протоколу в КМУ”, – наголосив Костянтин Красовський, завідувач сектора контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України.

Відповідно до звіту агенції KPMG, у 2016 році Україна вийшла на перше місце серед країн, що постачають контрабандні сигарети до країн ЄС. Протягом 2015–2016 років контрабанда українських сигарет в ЄС зросла більш ніж у 10 разів. Українські сигарети були виявлені в більшості країнах ЄС, і це легально вироблені в Україні сигарети, які були продані контрабандистам і переправлені в ЄС. Міжнародна митна організація (WCO) також неодноразово визначала Україну серед країн, які є найбільшими джерелами контрабанди сигарет у світі.

Ратифікація Протоколу стане важливим сигналом про готовність України вирішити проблему нелегальної торгівлі тютюновими виробами!

Для контактної інформації: Оксана Тотовицька, медіа-координатор ГО «Життя», +38(063) 261 74 05, (044) 234 93 20, oksana@center-life.org.

Поділитися новиною: