Громадськість та депутати вимагають ратифікувати Протокол про ліквідацію незаконної торгівлі тютюном

30-го листопада відбулась прес-конференція, де народні депутати та представники громадськості наголосили на невідкладній потребі ратифікувати міжнародний Протокол про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами.

Протокол про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами (надалі – Протокол) – міжнародний інструмент боротьби з контрабандою тютюну. Цей документ є першим протоколом Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну (Рамкова Конвенція), яку Україна ратифікувала у 2006 році.

1 березня 2017 року Кабінет Міністрів України схвалив законопроект щодо ратифікації Протоколу, а 23 серпня 2017 р. уряд ухвалив Стратегію у сфері протидії незаконному виробництву та обігу тютюнових виробів на період до 2021 року, заходи якої відповідають основним положенням Протоколу.

З того часу подальше проходження законопроекту про ратифікацію Протоколу перейшло у відання Адміністрації Президента України (АПУ), яка мала б передати законопроект до Верховної Ради України після вивчення та доопрацювання. Проте вже майже 9 місяців законопроект знаходиться в АПУ і перспективи його не відомі. Це може свідчити про умисне затягування процесу ратифікації міжнародного договору, що створює низку репутаційних ризиків для України.

Щоб пришвидшити процес ратифікації народні депутати та громадськість звернулися із запитами до АПУ, але конкретної відповіді щодо стану розгляду документів поки не отримали. У жовтні Міністерство охорони здоров`я взяло участь у регіональній міжсекторальній нараді Сторін Рамкової Конвенції у Тбілісі (Грузія) щодо необхідності пришвидшити ратифікацію Протоколу. Нещодавно стало відомо, що Міністерство охорони здоров’я, як орган відповідальний за імплементацію Рамкової Конвенції, також звернулося до АПУ з приводу необхідності ратифікації Протоколу.

 

“Україна, як ніхто, має бути зацікавленою в ратифікації Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами. Такий крок буде демонстрацією політичної волі боротися із тютюнової контрабандою в країни ЄС. Контрабандні потоки за кордон сягають 10 мільярдів сигарет на рік, а це близько 1 млн 300 пачок на день. Основною причиною є, безперечно, величезна різниця в ціні. Наразі уряд та парламент обговорюють 7-ми річний план зростання акцизів на сигарети для гармонізації ставок з ЄС. Іншою проблемою є низька організаційна спроможність органів контролю та корупція. На жаль, тютюнові корпорації є частиною проблеми, оскільки продають великі партії контрабандистам. Протокол надає можливість посилювати спроможність держав у боротьбі з контрабандою та гармонізувати законодавство у цій сфері”, – наголосив Андрій Скіпальський, голова правління ГО “Життя”.

Для запобігання незаконної торгівлі Протокол має на меті забезпечити розробку та впровадження контролю всього ланцюжка постачання тютюнових виробів шляхом створення глобального режиму відстеження (можливості відслідкувати весь попередній шлях виявленого тютюнового виробу або обладнання) та простеження (можливості прослідковувати всі етапи шляху тютюнового виробу або обладнання). Для боротьби з незаконною торгівлею Протокол також встановлює правила щодо правопорушень,  відповідальності, затримання та розпорядження конфіскованими виробами. Інші вимоги, спрямовані на посилення міжнародного співробітництва, заходи щодо обміну інформацією, технічного та правоохоронного співробітництва, взаємної правової, адміністративної допомоги та екстрадиції.

“Мільярдні потоки контрабанди сигарет із України в ЄС сприяють розвитку корупції, є джерелом фінансування кримінальних структур, завдають втрат для економіки, а також послаблюють заходи з контролю над тютюном. Саме тому Україні необхідно якнайшвидше приєднатися до Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами, щоб застосовувати міжнародні механізми боротьби з контрабандою”, – зазначив Ігор Луценко, народний депутат України.

Станом на листопад 2017 року Сторонами Протоколу вже стали 33 держави, документ набуде чинності через 90 днів після того, як його ратифікують перші 40 країн. Приєднання до Протоколу разом з 40 країнами надає Україні можливість бути учасником першої зустрічі Сторін Протоколу у листопаді 2018 року в м. Женеві для обговорення шляхів імплементації та визначення фінансових ресурсів для реалізації Протоколу. Кінцевий термін отримання документів про ратифікацію – 2 липня 2018 року. Щоб встигнути пройти всю законодавчу процедуру ратифікації до цього часу, потрібно вже в грудні подати законопроект про ратифікацію до ВРУ.

“На жаль, Україна є найбільшим джерелом контрабанди сигарет до країн ЄС! Це створює негативний політичний імідж та створює перешкоди для міжнародної співпраці. Тому Ратифікація Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами стане чітким політичним сигналом для світу про готовність боротьби з контрабандою сигарет. Реалізація положень Протоколу та ліквідація тютюнової контрабанди  – це довгий та складний шлях, який потрібно розпочати сьогодні. Це дозволить налагодити ефективні міжнародні механізми, посилить національну безпеку та допоможе подолати корупційні схеми. Окрім того, Ратифікація протоколу – це ще й виконання міжнародних зобов’язань в контексті реалізації Угоди про асоціацію з ЄС (стаття 352) та Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну (стаття 15)”, – зауважила Ганна Гопко, народний депутат України.

Юрист Центру демократії та верховенства права Петро Король наголосив, що Україна має всі юридичні підстави, щоб ратифікувати Протокол.

Представники громадськості та народні депутати закликали Адміністрацію Президента України невідкладно направити законопроект про ратифікацію Протоколу до Верховної Ради України та сприяти його ухваленню.

Для контактної інформації: Оксана Тотовицька, медіа-координатор ГО «Життя», +38(063) 261 74 05, (044) 234 93 20, oksana@center-life.org.

Захід проводиться за підтримки Європейського Союзу і Центру демократії та верховенства права (проект «Посилення коаліції РПР») в рамках виконання проекту «Ратифікація Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами», який впроваджується ГО “Життя”. 

 Фото – ІА “Укрінформ”

Поділитися новиною: