Контрабанда сигарет із України в ЄС зросла в 10 разів

Маркетингова агенція KPMG видала черговий щорічний звіт[1] про обсяги ринку нелегальних сигарет в країнах Європейського Союзу. Звіт був профінансований 4 транснаціональними тютюновими корпораціями, проте автори таки були  вимушені визнати, що споживання як легальних, так і нелегальних сигарет в ЄС невпинно скорочується. Зокрема, в 2012-2016 рр. споживання легальних сигарет зменшилося з 503,1 млрд до 451,4 млрд, а нелегальних – з 65,7 млрд до 48,3 млрд сигарет. Таким чином Європа поступово звільняється від тютюнової залежності.

«Слід зазначити, що в 2016 році контрафактні (нелегально вироблені) сигарети становили менше ніж 8% серед всіх нелегальних сигарет, а решта 92% – це контрабанда, тобто легально вироблені сигарети, які були оподатковані та куплені в країні з низькими податками, а потім нелегально переправлені для споживання в країну з високими податками», – пояснив Костянтин Красовський, завідувач сектору контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров’я України.

Згідно зі звітом, у 2016 році Україна вийшла на перше місце серед країн, що постачають контрабандні сигарети в країни ЄС. Протягом 2015 та 2016 років контрабанда українських сигарет в ЄС зросла більш ніж в 10 разів і сягнула 5,8 млрд штук. Основною причиною цього явища стало знецінення національної валюти. У 2016 році середня ціна пачки сигарет в Україні становила приблизно 0,5 євро, в сусідніх країнах ЄС – 3 євро, в країнах Західної Європи – до 10 євро. Українські сигарети були виявлені не тільки в сусідніх Польщі, Словаччині, Угорщині та Румунії,  але також в Австрії, Болгарії, Чехії, Естонії, Латвії, Литві, Франції, Німеччині, Греції, Великій Британії, Нідерландах, Норвегії, Фінляндії, Швеції, Люксембурзі та Мальті. Контрабанда українських сигарет в Італію в 2016 році сягнула 1 млрд сигарет. Підкреслюємо, що всі ці сигарети не є контрафактом, це легально вироблені в Україні сигарети, які були продані контрабандистам та переправлені в ЄС. Слід зазначити, що також Міжнародна митна організація (WCO) неодноразова визначала Україну серед країн, які є найбільшими джерелами[1] контрабанди сигарет у світі.

«Ще нещодавно тенденція обсягів контрабанди українських сигарет в ЄС була протилежною. Згідно з попередніми звітами  KPMG, в 2008 році з України в ЄС було незаконно вивезено понад 11 мільярдів сигарет. А далі в Україні стали стрімко підвищувати акцизи (лише протягом 2008-2010 років середня ставка акцизу на сигарети зросла в 6 разів) і обсяги контрабанди з України в 2010-2014 роках щороку зменшувалися. Ці факти доводять, що суттєве збільшення акцизів на сигарети здатне зменшувати обсяги контрабанди», – додав Костянтин Красовський.

Угода про асоціацію між Україною та ЄС (Стаття 352) передбачає співробітництво у боротьбі з контрабандою підакцизних товарів, яке, зокрема, включає «поступове наближення акцизних ставок на тютюнові вироби». У 2017 році мінімальна ставка акцизу на 1000 сигарет в Україні становить 596 гривень (= 20 євро), тоді як в ЄС мінімальний рівень акцизу на 1000 сигарет встановлено на рівні 90 євро. У 2016 та 2017 роках ставки акцизу було підвищено на 40% щорічно і це дало суттєвий фіскальний ефект, зокрема, в 2016 році надходження до державного бюджету від тютюнових акцизів зросли з 22,2 млрд гривень до 33,2 млрд гривень. У 2017 році, завдяки зростанню ставок акцизу, реалізація сигарет в Україні (а також, напевно, і контрабанда сигарет із України) зменшувалася, а надходження продовжувализростати[2]. Потрібно і в наступні роки зберегти вже задіяні темпи й надалі щорічно підвищувати ставку акцизу на 40%.

Проте для подолання контрабанди сигарет одного підвищення акцизів замало. Потрібно реалізувати комплекс заходів, передбачених міжнародним Протоколом про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами, який вже ратифіковано Європейським Союзом. 1 березня 2017 року Кабінет Міністрів України схвалив законопроект, що дозволить Україні ратифікувати Протокол, але наразі процес ратифікації гальмується Адміністрацією Президента України, яку чомусь не бентежить, що Україна є головним постачальником контрабандних сигарет в Європу.

Європейське управління з питань запобігання зловживанням та шахрайству (OLAF) визнає[3], що нелегальна торгівля тютюном є джерелом фінансування криміналітету та тероризму. Тому якнайшвидша ратифікація Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами та подальше зростання ставок акцизів на тютюн в Україні будуть реальними кроками у напрямку євроінтеграції у цій сфері.

Для контактів: Тотовицька Оксана, медіа-координатор Українського центру контролю над тютюном ГО «Життя», +38(063) 261 74 05, (044) 234 93 20,oksana@center-life.org.

При передруку інформації з прес-релізу посилання на Український центр контролю над тютюном ГО «Життя» є обов’язковим

[1]https://illicittrade.com/reports/downloads/OMD_ITR_Complete_LR_2016_12_04.pdf

[2] http://tobaccocontrol.org.ua/news/pidvishchiennia-podatkiv-na-tiutiun-zbil-shilo-nadkhodzhiennia-do-biudzhietu-ta-zmienshilo-riealizatsiiu-sighariet

[3] https://ec.europa.eu/anti-fraud/sites/antifraud/files/docs/body/q_and_a_en.pdf

Поділитися новиною: