Нардеп Лада Булах запропонувала колегам провести он-лайн нараду на тему: «15 років РКБТ ВООЗ в Україні. Об’єднання зусиль щодо посилення антитютюнового законодавства в Україні»

Цього року Україна відзначатиме 15-ту річницю ратифікації Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Цим рішенням Україна приєдналася до світового клубу країн, які взяли зобов’язання вести політику на захист здоров’я людей та безапеляційно визнала катастрофічні наслідки вживання тютюну.

 

На засіданні Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування народна депутатка України Лада Булах  запропонувала провести засідання он-лайн нараду на тему: «15 років РКБТ ВООЗ в Україні. Об’єднання зусиль щодо посилення антитютюнового законодавства в Україні». Адже цінові заходи зменшення доступності тютюнових виробів визнані одними з найефективніших інструментів у зниженні поширеності куріння.  Парламент України уже вирівняв акцизи на тютюнові вироби для електричного нагрівання, сигарили та сигарети. Це ефективне рішення Парламенту збільшить надходжень Держбюджету та зменшить доступність тютюнових виробів для дітей.

 

Минулого тижня були внесені поправки 55,64 у законопроєкт 4278 про міжнародні поштові відправлення, які передбачають зниження на 30% акциз на тютюнові вироби для нагрівання.

«Вважаю, що ми як Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, маємо звернути увагу колег на ризик ухвалення таких змін та рекомендувати відхилити зниження акцизу на тютюнові вироби. Адже ТВЕН по сьогоднішній день легально продаються неповнолітнім дітям», – наголосила Лада Булах.

 

На думку Лади Булах слід,  нагадати народним депутатам, які говорять про гарантійні листи від Філіп Моріс, що Закон 2899-IV, а саме ст. 4. «Відповідно до завдань цього Закону державна політика щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення ґрунтується на таких принципах:

 

– участі фізичних осіб, об’єднань громадян, діяльність яких не пов’язана з тютюновою промисловістю, у заходах щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення;

 

– пріоритетності політики у сфері охорони здоров’я у порівнянні з фінансовими, податковими та корпоративними інтересами суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з тютюновою промисловістю

 

Нагадаємо, за даними опитування КМІС, з 2019 до 2020 року куріння ТВЕН серед молоді 18-30 років зросло у 4 рази. Вперше за 10 років в Україні відновилася динаміка зростання поширеності куріння серед молодих жінок та чоловіків. Зниження акцизу на ТВЕН на 30% зробить ще більше молодих українців курцями.

 

Поділитися новиною: