У середу громадські активісти закликали членів Комітету з питань свободи слова та інформації унеможливити послаблення законопроекту № 5164

15 червня громадські організації, які борються за зменшення поширеності куріння, під час засідання Комітету з питань свободи слова та інформації, на якому розглядався законопроект № 5164 щодо повної заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажів тютюнових виробів, провели акцію під назвою «Громадськість вимагає унеможливити послаблення законопроекту про повну заборону реклами тютюну на користь інтересів транснаціональних виробників».
Даний законопроект попередньо опрацьовувала робоча група, створена на базі профільного Комітету, до складу якої увійшли представники тютюнової, рекламної та медіа індустрії, а також тютюнові лобісти під прикриттям підприємницьких асоціацій, які й склали більшість. В результаті переваги комерційних інтересів тютюнової, рекламної та медіа індустрії в робочій групі не вдалося досягти компромісів з більшості важливих положень законопроекту і на засідання Комітету винесено два варіанти законопроекту: анти-тютюновий та про-тютюновий.

Представники громадськості вважають, що «про-тютюновий» варіант, прийнятий комерційною більшістю, суперечить меті законопроекту – приведення українського законодавства про рекламу у відповідність Рамковій конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну і захист нинішнього та прийдешніх поколінь від руйнівних наслідків споживання тютюнових виробів для здоров’я людей, а також соціальних, екологічних й економічних наслідків споживання тютюну і впливу тютюнового диму. Разом з тим, громадські активісти стверджують, що «про-тютюновий» варіант не змінить ситуації із тютюновою рекламою та спонсорством.

Тому активісти закликали народних депутатів – членів профільного Комітету унеможливити спотворення суті законопроекту № 5164, ухваленого у першому читанні, та підтримати поправки на користь громадського здоров’я.
Громадські активісти наголосили на тому, що питання заборони реклами тютюну є пріоритетним у сфері громадського здоров’я, адже реклама тютюну направлена на залучення нових курців на заміну понад 100 тис. тих, хто помирає щороку від хвороб, пов’язаних з курінням, а щорічні втрати України від передчасної смертності, пов’язаної із тютюнокурінням обчислюються трьома мільярдами доларів США. Україна займає ганебні «лідерські» позиції в дитячому курінні, а реклама та спонсорство тютюну направлене на дітей та підлітків в першу чергу. Тому потрібно зупинити цю практику та прийняти законопроект 5164.

Учасники акції тримали в руках гасла: «5164 – врятує дітей від сигарет», «Зупиніть пропаганду куріння», «5164 – на користь громадського здоров’я», а також перед будівлею Комітетів Верховної Ради розташували банери із зображенням прикладів реклами сигарет в мережі Інтернет, в точках продажів та кіосках, реклами тютюнових брендів під час концертів та розіграшу призів – все це досі дозволено чинним законодавством.

Довідка

Проект Закону України № 5164 передбачає заборону реклами сигарет в мережі Інтернет, заборону стимулювання продажу тютюнових виробів, спонсорства та заборону в місцях продажу. Законопроект № 5164 було прийнято у першому читанні 303 голосами народних депутатів. Слід зазначити, що всі положення даного законопроекту розроблені відповідно до ст. 13 РКБТ. Нагадаємо, що реклама сигарет вже заборонена в Україні на телебаченні, в друкованих ЗМІ, а також на зовнішніх рекламних носіях.

Бюро ВООЗ в Україні рекомендує парламенту прийняти законопроект №5164.

За даними дослідження Університету Кейптауна, повна заборона тютюнової реклами зменшує споживання тютюну на 7%. Отже, після повної заборони реклами кількість курців в Україні має скоротитися на 700 тис. осіб.

За даними Глобального опитування дорослих щодо тютюну (GATS ) 70% громадян України виступають за повну заборону реклами тютюнових виробів.

За детальнішою інформацією звертайтеся:

Юлія Солоха,
Координатор медіа програм “Регіонального центру громадянського представництва “Життя”
yulia@center-life.org
Тел.: 278 67 27
Моб.: 097 675 91 38

Дар’я Борисяк,
Прес-центр Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну»
d.borysiak@krasni.com.ua
Тел.: 278 48 95
Моб.: 093 207 84 84

Поділитися новиною: