В Україні з’явилися картинки на пачках сигарет

З 4-го жовтня всі упаковки з тютюновими виробами в Україні будуть виготовлятися з фотоілюстраціями із зображеннями хвороб, викликаних курінням.

З 4-го жовтня всі упаковки з тютюновими виробами в Україні будуть виготовлятися з фотоілюстраціями із зображеннями хвороб, викликаних курінням.

Така ініціатива – одна з шести стратегій Всесвітньої організації охорони здоров’я, спрямованих на подолання епідемії тютюнокуріння в світі.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України № 306 від 19.01.12 р., 50% передньої частини пачки займатиме напис «Куріння вбиває», а зі зворотного боку 50% пачки займатиме графічне зображення разом з попереджувальним надписом.

Тож відтепер в Україні загалом буде використано 10 різних графічних попереджень з відповідними до них коментарями. Наприклад, картинку з рентгенівським знімком раку легенів будуть пояснювати слова: «Куріння може викликати повільну та болісну смерть». Зображення жіночого обличчя поряд з черепом буде доповнено словами: «Куріння викликає старіння шкіри». Картинку з жінкою, що везе порожній дитячий візочок доповнюватиме напис: «Куріння знижує здатність жінок народжувати дітей» тощо. Зображення наслідків хвороб, які уже впроваджені в 43 країнах світу, Україна запозичила саме в Європейського Союзу.

Аби продемонструвати громадськості малюнки, що з’являться на сигаретних пачках, громадські активісти і лікарі провели прес-конференцію та акцію, під час якої учасники наклеїли на двохметрові макети сигаретних пачок збільшені аналоги попереджувальних зображень.

«Україна однією з перших у Східній Європі підписала Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну, – зазначила начальник Управління громадського здоров’я МОЗ України Алла Григоренко. – У 2011 році згідно Звіту ВООЗ, Україна з 4 місця в світі за поширеністю куріння перемістилася на 29-те. В попередні роки були суттєво підвищені тютюнові акцизи, з 2007 року текстові попередження на пачках займають 30% її площі, заборонено майже всі форми реклами тютюну, обмежено місця для паління. Ці та інші заходи дозволили суттєво зменшити поширеність куріння:  у 2011 році в Україні курців стало на 15% менше у порівнянні з 2008 роком».

«Дизайн сигаретної упаковки – це остання можливість рекламувати смертельний продукт. Красива пачка сигарет – це частина привабливості куріння. Відтепер в Україні пачки сигарет менш привабливі. Світовий досвід доводить, що зменшуючи привабливість дизайну пачки, поширеність куріння зменшується, що, у свою чергу, сприяє зниженню рівня смертності від куріння. Завдяки комплексу заходів, у тому числі і введенню малюнків-попереджень, ми очікуємо, що рівень куріння зменшиться до 5-7% у наступні роки. Якщо зараз в Україні курять близько 11  млн. осіб, то мова йде про півмільйона українців, які кинуть або не почнуть курити»,  – зауважив Андрій Скіпальський, голова правління ГО «Життя», керівник проекту “Україна без тютюнового диму”.

«Мою поправку щодо розміщення малюнків, які попереджатимуть про реальні наслідки від паління – так би мовити, у фарбах – було прийнято ВР у липні 2009 року, – розповідає  Леся Оробець, народний депутат України, один з ініціаторів цієї законодавчої зміни. – А втілити їх вдалося в життя спільними зусиллями журналістів і громадськості лише сьогодні – після того, як їх тричі блокував Кабмін. На щастя, нам вдалося переконати міністрів, що не малюнки страшні, а перспектива втрати життя щонайменше 115 тисяч українців у зв’язку з хворобами, що викликає паління».

«Поява картинок підштовхне частину курців ще раз замислитися над тим, щоб кинути курити. Картинки також привертатимуть увагу родичів курців, які в свою чергу будуть просити курців кинути, – вважає Отто Стойка, головний лікар Київського міського центру здоров’я. – Також важливо, що картинки та попередження роблять пачку не такою красивою, і для молоді, яка охоча до різних таких «фішок», пачка стає менш привабливою».

2012 рік став плідним на впровадження антитютюнового законодавства. З 16-го вересня почав діяти закон, який повністю забороняє рекламу та маркетинг сигарет. З 4-го жовтня на пачках з’являються картинки-попередження. А 17 грудня 2012 р. в Україні вступає в силу революційний закон, згідно якого буде повністю заборонено куріння в усіх приміщеннях ресторанів, кафе та барів, за винятком терас на відкритому повітрі.

Довідка

За останні 5 років Україна успішно реалізувала більшість стратегій пропонованих Рамковою конвенцією ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ), ратифікованої в 2006 році. Впродовж 2005-2012 рр. Україна здійснила системні зміни в українському законодавстві в контролі над тютюном. Це призвело до значного зменшення поширеності куріння серед дорослого населення України за останні роки.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) опублікувала в 2011 р. Третій Звіт про глобальну тютюнову епідемію, згідно з яким Україна з 4 місця в світі за поширеністю куріння перемістилася на 29-те. У 2005 році щодня курило 62% чоловіків і 17% жінок. У 2010 році ці показники становили 45% серед чоловіків і 9% серед жінок.

Цю тенденцію підтверджують і дані опитувань Державної служби статистики, які показали, що кількість курців серед осіб старше 12 років зменшилася з 10,1 мільйона в 2008 році до 8,6 мільйона в 2011 році, тобто на 15%. Скорочення рівня поширеності тютюнокуріння стало одним із чинників зменшення смертності, яке спостерігається в Україні за останні кілька років.

Поділитися новиною: