Захистити дітей від тютюнової індустрії: депутатів закликали прийняти антитютюнові закони

15 травня під Верховною Радою України представники ГО «Життя» та коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» закликали депутатів внести на голосування антитютюнові законопроекти №2820 і №4030а. Учасники акції наголосили, що нові антитютюнові зміни допоможуть зупинити полювання транснаціональних корпорацій на дітей.

“Законопроект №2820 вже два роки не розглядають у парламенті, попри рекомендації профільного Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я, схвальні листи Всесвітньої організації охорони здоров’я, Світового Банку, Міністерства охорони здоров’я. Таке затягування процесу вигідне лише тютюновій індустрії, яка отримує надприбутки, наживаючись на житті та здоров’ї українців. Саме тому вони докладають максимум зусиль та ресурсів, щоб тиснути на парламентарів і затримувати будь-які антитютюнові зміни, які могли б вплинути на зменшення поширеності куріння в Україні. І це є підтвердженням того, що норми, які містить законопроект є дійсно ефективними у боротьбі проти куріння”,- наголосила Лілія Олефір, виконавча директорка ГО “Життя”.

У разі прийняття змін, запропонованих законопроектом №2820, в Україні заборонять сигарети з ароматизаторами, із обох сторін пачки сигарет на 65% її поверхі будуть великі фото хвороб, електронні сигарети заборонять продавати дітям, індустрію зобов’яжуть звітуватись про вміст тютюнових виробів, вилучать рекламу тютюну з Інтернету. Ці норми повністю відповідають положенням європейської Директиви 2014/40/ЄС з контролю на тютюном та Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Такі правила вже рік, як діють у державах ЄС.

Останні антитютюнові закони були прийняті в Україні ще в 2012 році. За цей час виникли нові виклики у сфері громадського здоров’я, а тютюнова індустрія навчилась користуватися деякими прогалинами в чинному законодавстві. Так, попри заборону реклами тютюну, точки продажу використовують як майданчики для стимулювання продажу сигарет, оформлюючи вітрини із використанням світла, спеціальних викладок та яскравих кольорів. Окрім того, тютюнове лобі зуміло відібрати можливість у Держпродспоживслужби перевіряти заклади ресторанного господарства у випадку порушень ними законодавства про заборону куріння.

Саме тому, щоб удосконалити ці норми та посилити захист українців від тютюнового диму, зареєстрували законопроект №4030а. У цьому документі пропонується заборонити відкрите розміщення тютюнових виробів у вітринах магазинів, відновити функції Держпродспоживслужби щодо перевірок недобросовісних закладів, де дозволяють курити, збільшити штрафи за куріння в громадських місцях до 340 грн, зробити офіси, гуртожитки, готелі та вокзали повністю вільними від тютюнового диму. Згідно зі стратегіями ВООЗ щодо боротьби проти тютюну, ці норми ефективно вливають на зменшення поширеності куріння серед людей.

Представники профільних громадських організацій закликали парламентарів серйозно поставитись проблеми тютюнокуріння, яка щороку забирає з життя 63 тисячі осіб в Україні й прийняти антитютюнові законопроекти до 31 травня – Всесвітнього дня без тютюну.

Для контактної інформації: Оксана Тотовицька, медіа-координатор ГО «Життя»,oksana@center-life.org, +38 (063) 261 74 05

Поділитися новиною: