Завдяки зростанню акцизів на тютюн до Державного бюджету додатково надійшло 10,6 мільярдів гривень

Громадська організація «Життя» проаналізувала результати надходжень до Держбюджету України від акцизів на тютюнові вироби у 2020 році.

 

За даними Держказначейства[1] протягом 2020 року до Державного бюджету надійшло 54,7 мільярда гривень від акцизного податку на вироблені в Україні та ввезені тютюнові вироби. Це на 10,6 мільярда більше, ніж 2019 року та на 6 мільярдів гривень більше, ніж було заплановано законом про бюджет (з урахуванням внесених змін). Додаткові надходження від тютюнових акцизів (10,6 млрд) фактично забезпечили 60% обсягу використаних МОЗ у 2020 році коштів з КОВІД-Фонду[2] (17,8 млрд).

«50,5% підлітків віком 14-17 років в Україні мають досвід куріння хоча б однієї сигарети протягом життя згідно з опитуванням ЕСПАД[3]. З опитаних у 2019 році підлітків 13% курили щодня. Зараз сигарети в Україні продовжують залишатися одними з найдешевших у світі. Міжнародні дослідження довели, що зростання цін на тютюнові вироби, шляхом підвищення акцизів є найефективнішим способом зменшення поширеності куріння завдяки тому, що через високу вартість діти не стануть щоденними курцями, а частина дорослих курців зможе кинути курити. А завдяки підвищенню податків ми бачимо, що поширеність куріння серед дітей поступово зменшується, а надходження до бюджету зростають»зазначила Лада Булах, народний депутат України.

 

Зростання надходжень підтверджує обґрунтованість визначеного чинним законодавством плану щорічного зростання ставок тютюнових акцизів на 20% до 2025 року. Крім того, з 1 січня 2021 р. держава гармонізувала акцизні ставки на тютюнові вироби для нагрівання і сигарили та оподаткувала рідини для електронних сигарет.

Данило Гетманцев, Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики зазначив: «З метою забезпечення рівних податкових умов на ринку тютюнових виробів та зниження цінової доступності тютюнових виробів для дітей, Верховна Рада України запровадила однакове акцизне навантаження на всі найпоширеніші тютюнові вироби, а саме: сигарети, сигарили та ТВЕН та запровадила акциз на рідини до електронних сигарет. Ухвалені зміни також сприятимуть наповненню Держбюджету».

 

Звертаємо увагу, що ставки акцизу у 2020 році зросли на 20%, а надходження – на 24%. Це не було викликано збільшенням реалізації тютюнових виробів: за прогнозами компанії «Тедіс-Україна»[4] ринок сигарет у 2020 році зменшився на 10-12%. За даними міжнародного звіту компанії Філіп Морріс[5] протягом 9 місяців 2020 року ринок тютюнових виробів (сигарети і тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) в Україні зменшився на 9.7%.

 

Перевищення плану надходжень від тютюнових акцизів зумовлено тим, що акцизи сплачуються не при реалізації тютюнових виробів, а при купівлі для них марок акцизного збору. Очевидно, що тютюнові компанії заздалегідь купили акцизні марки для виробів, які будуть реалізовані вже у 2021 році, проте сплатили за них по суттєво нижчим ставкам 2020 року. Особливо це стосується тютюновмісних виробів для електричного нагрівання, ставка акцизу на які у січні 2021 року зросла у 4 рази, що відповідає рівню мінімального акцизного зобов’язання на сигарети. Адже тютюнові вироби для нагрівання, так само як і сигарети містять тютюн, і відповідно викликають звикання та виділяють вторинний аерозоль, який шкодить здоров’я оточуючих.

«Протягом останніх місяців 2020 року тютюнові компанії імпортували велику кількість стіків ТВЕН та сплатили за них акциз по ставкам 2020 року. Відповідно у перші місяці 2021 року імпорту ТВЕН і акцизних платежів від них майже не буде. Це явище носить назву «форестелінг» і поки що в Україні не ухвалено дієвих заходів протидії. Тому у перші місяці 2021 року надходження від акцизу на тютюнові вироби будуть суттєво меншими, ніж в останні місяці 2020 року попри зростання ставок акцизу»пояснив Костянтин Красовський, експерт ГО «Життя» з оподаткування тютюнових виробів.

Акцизна політика продовжує давати чудові результати: протягом останніх 8 років надходження до бюджету від тютюнових акцизів зросли більш ніж у 3 рази (з 18 до 55 мільярдів гривень) при зменшенні реалізації сигарет та поширеності куріння. Тому потрібно і надалі послідовно продовжувати підвищувати ставки акцизу на всі види тютюнових виробів. Також потрібно ухвалити дієві заходи протидії форестелінгу та іншим тактикам ухилення від сплати податків.

 

Матеріали вільні для поширення за умови зазначення посилання на ГО «Життя» у публікації.

Контактна особа: Дмитро Полонський, медіакоординатор ГО «Життя»», 063 344 12 69, dmytro.p@centerlife.org

[1] https://www.treasury.gov.ua/ua/file-storage/misyachnij-zvit-pro-vikonannya-derzhavnogo-byudzhetu-ukrayini-za-sichen-gruden-2020-roku

[2] https://mof.gov.ua/uk/data_and_analytics-433

[3] https://www.unicef.org/ukraine/media/2521/file/ESPAD_2019_ukr.pdf

[4] https://interfax.com.ua/news/economic/687551.html

[5] https://philipmorrisinternational.gcs-web.com/static-files/dcf3eeae-f7bd-481a-93db-a36c7b624613

Поділитися новиною: