Антитютюновий законопроєкт №4358 втілить очікування українців щодо картинок на сигаретних пачках — дослідження КМІС

3-го лютого в інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулася пресконференція, організована ГО «Життя». На заході було представлено результати соціологічного дослідження[i], мета якого — тестування й порівняння попереджень про наслідки для здоров’я від куріння для упаковок тютюнових виробів. Учасники пресконференції — представники уряду та громадськості — поділилися основними висновками дослідження та обговорили необхідність запровадження нових дієвих медичних попереджень про наслідки для здоров’я від куріння на сигаретних пачках.

Ефективні нововведення стосовно вигляду сигаретних пачок пропонує комплексний антитютюновий законопроєкт  №4358, зареєстрований Комітетом з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. Ухвалення законопроєкту допоможе адаптувати українські сигаретні пачки до міжнародних стандартів.

“Попередження про шкоду для здоров’я на упаковці тютюнових виробів мають велике значення для ефективної стратегії боротьби з тютюном. Адже сигаретна упаковка — важливий канал комунікації виробників тютюнової продукції не лише з курцями, а й підлітками. За допомогою привабливого дизайну тютюнові компанії залучають молодь до лав курців, адже саме вони найбільше піддаються маніпулятивному маркетинговому впливу. Разом з тим, тютюнова упаковка може бути хорошим каналом для того, щоб інформувати як курців, так і некурців про жахливі наслідки куріння”, — зазначила Оксана Левицька, модератор заходу та координатор проєктів ГО “Життя”.

 

2 етапи всеукраїнського соціологічного дослідження були проведені у квітні-червні 2020 року ГО «Життя» із залученням фахівців Київського міжнародного інституту соціології. Як результат, було створено рейтинг найбільш ефективних ілюстрованих повідомлень — таких, які спонукають курців кинути курити, а некурців — не починати курити зовсім.

“Під час першого етапу методом онлайн-анкетування ми протестували 15 повідомлень з трьома можливими зображеннями для кожного з них та обрали 15 зображень умовних “лідерів”. Під час другого етапу було  виокремлено 5 найефективніших, на думку респондентів, попереджень. Реальні фотографії допомагають краще візуалізувати природу хвороб, спричинених курінням, ніж просто слова. Тому ми переконані, що запровадження сигаретної упаковки з ефективними картинками зможе позитивно вплинути на зменшення поширеності куріння серед українців”, — заявив Олександр Щербатюк, дослідник, координатор проєктів Київського міжнародного інституту соціології.

 

Нові вимоги до маркування пачок сигарет в Україні з’явилися у жовтні 2012 року, запровадивши такі зміни, як:

  • напис «Куріння вбиває», що займає 50% передньої частини пачки та кольорові графічні попередження з написом про шкоду для здоров’я на 50% пачки зі зворотного боку;
  • ротацію графічних попереджень (тобто їх заміну на нові) кожні п’ять років.

Однак з 2012 року графічні попередження на пачках сигарет так і не змінювалися, що значно знижувало їхню ефективність — адже курці поступово звикали до них. До того ж привабливі кольори й красиве оформлення пачки знижує ефективність медичних попереджень, забираючи на себе основну увагу споживача.

“Зображення наслідків на пачках сигарет — це не панацея від згубної залежності, натомість це черговий шанс звернути увагу курця, що саме він втрачає, коли обирає хвилинне «задоволення». Курець дивиться на пачку цигарок щонайменше 20 разів на день, за рік він звертає увагу на дизайн упаковки близько 7000 разів. Чи можемо ми нехтувати цією рекламною площею у боротьбі з курінням та дозволяти тютюновим магнатам маніпулювати свідомістю? Авжеж ні! Центр громадського здоров’я безперечно підтримує новий законопроєкт, адже держава не має нехтувати жодним шансом змінити думку українців на користь свого здоров’я”, — наголосив Владислав Збанацький, заступник генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

 

Міністерство охорони здоров’я підтримує ухвалення антитютюнового законопроєкту  №4358, розробленого на основі міжнародного законодавства та зобов’язань України.

“Законопроєкт №4358 виконує вимоги Директиви 2014/40/ЄС та Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я з боротьби проти тютюну, яку наша держава ратифікувала ще у 2006 році. Сьогодні все більше країн запроваджують ефективні заходи щодо упаковки та маркування тютюнових виробів. Так, після введення у дію Директиви 2014/40/ЄС, країни Європейського Союзу збільшили розмір текстового медичного попередження та графічних зображень на пачках сигарет до 65%. У свою чергу, Міністерство охорони здоров’я, після прийняття законопроєкту 4358, зможе розпочати процес запровадження ефективних ілюстрованих попереджень, з врахуванням результатів дослідження”, — заявила Ірина Руденко, директор Директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності МОЗ України.

Контактна особа: Дмитро Полонський, медіакоординатор ГО «Життя», 063 344 12 69, dmytro.p@center-life.org

 

[i] Соцдослідження проведено за підтримки Vital Strategies. Це глобальна організація охорони здоров’я, яка вважає, що кожна людина повинна бути захищена сильною системою охорони здоров’я. Ми співпрацюємо з урядами та громадянським суспільством у 73 країнах, щоб розробити та впровадити стратегії, що ґрунтуються на фактах, що вирішують їхні найгостріші проблеми охорони здоров’я. Наша мета полягає в тому, щоб уряди якнайшвидше прийняли перспективні заходи в масштабі. Щоб дізнатися більше, відвідайте www.vitalstrategies.org

 

Поділитися новиною: