35 європейських організацій рекомендують Парубію прийняти антитютюновий законопроект №4030а

У лютому 2018 року 35 організацій-представників європейської коаліції “Smoke Free Partnership” надіслали Голові Верховної Ради України Андрію Парубію  лист-підтримку законопроекту № 4030а “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту громадського здоров’я від шкідливого впливу тютюнового диму)”, зареєстрованого 19 липня 2016 року. Серед підписантів листа також і українська громадська організація “Життя”.

Представники коаліції на чолі з Флоренс Бертелетті у своєму листі зазначили, що вітають успіх України у реалізації Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну. Так, завдяки антитютюновим законам та високим акцизам поширеність куріння в Україні серед дорослих за останні 7 років зменшилась на 20%.

Зважаючи на такі досягнення України у сфері контролю над тютюном, європейські експерти заохочують ВРУ до подальших кроків щодо заборони реклами тютюну, зазначаючи, що вона має чи не найсуттєвіший вплив на свідомість потенційних курців. Так, результати Глобального опитування дорослого населення щодо вживання тютюну в Україні показують, що, попри чинну заборону реклами тютюну в Україні, 25% людей все ж помічають її навколо. Це пояснюється тим, що 72% респондентів вважають тютюнові розкладки та кольорові дисплеї у вітринах магазинів рекламою тютюну.

“Ми висловлюємо наполегливу підтримку законопроекту № 4030а щодо захисту громадського здоров’я від шкідливого впливу тютюнового диму. Законопроект містить норми, рекомендовані Рамковою конвенцією ВООЗ із боротьби проти тютюну та її Керівними принципами. Законопроектом  пропонується заборонити викладку сигарет у точках продажу та покращити законодавство щодо захисту від тютюнового диму. Ці інструменти громадського здоров’я є ефективними щодо денормалізації тютюну, особливо серед молоді та вразливих соціальних груп”, – зазначено в листі.

Нагадаємо, що законопроект №4030а пропонує врегулювати прогалини, що існують в антитютюновому законодавстві. Згідно з цим законопроектом, забороняється видиме розміщення сигарет у вітринах магазинів, адже точки продажу з усіма кольоровими написами та підсвітками перетворилися на рекламні майданчики сигарет. Також передбачається збільшення кількості вільних від тютюнового диму громадських місць: буде повністю заборонено курити в гуртожитках, на вокзалах та в усіх підприємствах. А Держпродспоживслужба отримає повноваження контролювати виконання антитютюнового законодавства.

Законопроект №4030а готовий до розгляду у першому читанні: 12 квітня 2017 р. профільний Комітет з питань охорони здоров’я одноголосно рекомендував законопроект №4030а від 19.07.2016 р. для прийняття Верховною Радою України у першому читанні.

Ознайомитися з оригіналом листа можна тут

Для контактної інформації: Тотовицька Оксана, медіа-координатор Українського центру контролю над тютюном ГО «Життя», +38(063) 261 74 05, (044) 234 93 20, oksana@center-life.org.

Поділитися новиною: