Біля Верховної Ради презентували новий бренд сигарет «Шкільні»

Київ, 6 листопада 2017 ― В урядовому кварталі відбулась соціальна акція на підтримку законопроекту №4030а в форматі презентації нового бренду сигарет «Шкільні». Подія розпочалась безпосередньо перед Погоджувальною радою, щоб привернути увагу депутатів та сприяти включенню законопроекту до порядку денного роботи сесії Парламенту.

Зараз в Україні сигарети можна побачити з вітрини будь-якого кіоску. Дослідження свідчать, що візуальна доступність сигарет збільшує ризик того, що діти почнуть курити на 64%. Окрім цього, тютюнова індустрія вдається до всілякого прикрашання пачок сигарет, щоб зробити їх привабливими для дітей та підлітків, адже нові курці з’являються саме з дитячої аудиторії. Це підтверджує статистика: більше 60% дорослих курців в Україні почали курити ще у підлітковому віці – до 18 років.

Презентація нового бренду сигарет «Шкільні» продемонструвала реальність, до якої наближається Україна, якщо не зупинити тютюнову пропаганду. Щоб зарадити перспективі подальшого спонукання дітей та підлітків до куріння, необхідно ухвалити законопроект №4030а, який забороняє видиме розміщення тютюнових виробів в місцях продажу.

Законопроект №4030а відповідає прийнятій Рамковій Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, яку ратифікувала Україна, та нормам законодавства європейських країн. Він отримав схвалення профільного Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я та рекомендований до розгляду Верховною Радою у першому читанні, проте вже майже рік не включається до порядку денного сесійних засідань Верховної Ради.

«Зверніть увагу на вітрини кіосків, які знаходяться в безпосередній близькості біля шкіл, на зупинках громадського транспорту – вони рекламують сигарети. Ми повинні захистити дітей від цієї агресивної пропаганди тютюнових виробів. Для цього необхідно ухвалити законопроект №4030а. Ми розраховуємо на підтримку народних депутатів, віримо, що вони так само, як і ми, не хочуть, аби діти курили, тому ухвалять цей важливий законопроект про заборону видимого розміщення сигарет в місцях продажу», ― підкреслила Лілія Олефір, виконавча директорка ГО «Життя».

Довідка

У 2016 році Верховна Рада України прийняла Постанову «Про Заяву ВРУ з нагоди 10-річчя ратифікації Україною Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну». У цьому документі Верховна Рада висловила рішучість на законодавчому рівні продовжувати захищати українців від згубного впливу тютюну.

Світові дослідження підтверджують, що кількість курців в країні зменшується після посилення законодавчих обмежень щодо продажу, промоції та обмежень місць для тютюнокуріння. Глобальне опитування дорослих щодо вживання тютюну в Україні – GATS за 2017 р. показало, що з 2010 по 2017 р.р. в Україні поширеність куріння скоротилася майже на 20%. В цей період Верховна Рада України прийняла ряд законів, спрямованих на протидію поширенню вживання тютюну, серед яких: підвищення акцизів на тютюнові вироби, повна заборона куріння в кафе, барах, ресторанах, закладах охорони здоров’я та освіти, а також заборона реклами тютюну (окрім Інтернету), спонсорства та стимулювання продажу тютюну. Як наслідок, Україна за поширеністю куріння перемістилася із четвертого місця у 2006 році у третій десяток країн у 2015 році.

Проте останні антитютюнові нецінові заходи були прийняті ще у 2012 році. За час роботи нинішнього – VIII скликання ВРУ не було прийнято жодного антитютюнового закону. За п’ять років з’явились нові виклики, а законодавство лишилось застарілим.

Поділитися новиною: