Боротьба з тютюнокурінням: до кінця року Україна стане вільною від реклами тютюну, а кафе, бари та ресторани – бездимними

5 липня 2012 року народні депутати – члени депутатської групи «За майбутнє України без куріння» та представники громадськості оприлюднили результати спільної діяльності під час 10-ї сесії, спрямованої на подолання негативних наслідків тютюнокуріння в Україні.
Боротьба з тютюнокурінням: до кінця року Україна стане вільною від реклами тютюну, а кафе, бари та ресторани – бездимними

Депутати зареєстрували законопроект із підвищення акцизів на тютюнові вироби, щоб посилити тенденцію до зменшення поширеності куріння

5 липня 2012 року народні депутати – члени депутатської групи «За майбутнє України без куріння» та представники громадськості оприлюднили результати спільної діяльності під час 10-ї сесії, спрямованої на подолання негативних наслідків тютюнокуріння в Україні.
«Приємно відзначити успіхи у роботі нашої депутатської групи у першому півріччі 2012 року. Історичною перемогою громадського здоров’я над інтересами тютюнових транснаціональних корпорацій стало ухвалення антитютюнового законопроекту № 9474 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів)». Через шість місяців, у грудні цього року, Україна приєднається до провідних країн світу та Європейського Союзу, де ефективно захищають працівників та відвідувачів закладів громадського харчування, культури та спорту від негативного впливу тютюнового диму шляхом 100%-го звільнення усіх приміщень та робочих місць від тютюнового диму», – говорить Євген Царьков, народний депутат, голова Міжфракційної депутатської групи «За майбутнє без куріння». 
«Я хочу відзначити, що історичні досягнення України в контролі над тютюном, а саме – звільнення України від згубної реклами тютюнових виробів та заборону куріння в громадських місцях (приміщеннях закладів культури, кіно, спорту та закладів громадського харчування) схвально відзначили у світі. Це була не проста боротьба. Але тішить, що попри усі перипетії навколо цих законопроектів, Президент України Віктор Янукович послідовно підписав 13 березня 2012 року Закон України № 3778 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів», а 13 червня бездимний Закон  № 4844-VI», – підкреслив Юрій Мірошниченко, представник Президента у Верховній Раді, співавтор антитютюнових законопроектів. 

Уже з 17 вересня цього року усі маркетингові заходи, молодіжні вечірки, під час яких безкоштовно роздають сигарети, реклама тютюну в пунктах продажів, в Інтернеті та інші види реклами будуть заборонені. Також у вересні 2012 року на пачках сигарет з’являться фотоілюстрації хвороб, спричинених тютюнокурінням.
«Уже зараз ми розпочали активну підготовку до впровадження законів і забезпечення їх ефективного впровадження. Ми впевнені, що саме виконання бездимного закону підтримає населення. Адже 84% українців чекають на повну заборону куріння всередині більшості громадських приміщень, включно із усіма робочими місцями, житловими будинками, офісами», – каже Андрій Скіпальський, голова правління регіонального центру громадянського представництва «Життя».
Також під час десятої сесії Міжфракційна депутатська група «За майбутнє України без куріння» за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у співпраці з Коаліцією громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» провела круглий стіл на тему: «Перспективи оподаткування тютюнових виробів в Україні». В продовження роботи над темою оподаткування тютюну,  народні депутати – члени міжфракційної групи – зареєстрували на останньому пленарному тижні десятої сесії законопроект, який передбачає підвищення акцизів на 30-35%. За прогнозами фахівців, таке підвищення дозволить наповнити бюджет приблизно на 1,2 млрд. грн. за умови введення в дію закону з 1 жовтня 2012 р.
«В рамках імплементації статті 6 РКБТ ВООЗ (Рамкової Конвенції із Боротьби проти Тютюну) стосовно цінових заходів скорочення споживання тютюну проведено низку спільних нарад фахівців Міністерства фінансів  України  та економістів штаб-квартири ВООЗ, результатом яких стала експертна оцінка стану та перспектив оподаткування тютюнових виробів в Україні. Результати співпраці стали підґрунтям для економічної складової законопроекту», – відзначила Наталія Король, керівник відділу боротьби з неінфекційними захворюваннями Бюро ВОЗ в Україні.
За даними Третього звіту ВООЗ щодо глобальної тютюнової епідемії 2011 р., Україна залишила групу лідерів країн за поширеністю тютюнокуріння, перемістившись з 4-го місця в світі на 24-е.
«Українці кидають курити: на 13% за останні 5 років зменшилася поширеність куріння завдяки впровадженню ефективного анти тютюнового законодавства та популяризації здорового способу життя. Зниження рівня куріння призвело до зменшення смертності, кількості інфарктів, інсультів. Такий результат – це спільний успіх, який покращує здоров’я нації, рятує життя», – каже Ганна Гопко, координатор Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну. 

Поділитися новиною: