Громадськість вимагає припинити протиправні дії чиновників Мінекономрозвитку, які заблокували антитютюнове законодавство Австралії

Громадськість та депутати чекають рішучих дій у відповідь на звернення до Президента, який визначив боротьбу з тютюнокурінням  пріоритетом державної політики.

13 березня 2012 року Міністерство економічного розвитку та торгівлі України від імені нашої держави офіційно надіслало вимогу щодо проведення консультацій з Австралією в рамках системи врегулювання суперечок Світової організації торгівлі (СОТ) щодо запроваджених парламентом Австралії вимог до упаковок тютюнових виробів, які зменшують їх привабливість для молоді.
«Запроваджене Австралією законодавство здатне зменшити поширеність куріння і саме тому тютюнові корпорації виступають проти нього, – каже Тетяна Андрєєва, доцент школи охорони здоров’я Національного університету Києво-Могилянська академія. Введення стереотипної упаковки тютюнових виробів є логічним наступним кроком як на шляху інформування курців про небезпеку куріння, так і на шляху заборони тютюнової реклами, і цей крок роблять уряди, які піклуються про здоров’я і життя свого населення».
«Глобальна тютюнова епідемія щорічно забирає більше 5 мільйонів життів, проте ми маємо надійний інструмент протидії – Рамкову Конвенцію із боротьби проти тютюну (РКБТ), – каже Наталя Король, спеціаліст з  питань неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні. Керівні принципи виконання статей 11 та 13 РКБТ вказують на доцільність впровадження стереотипного пакування. Генеральний директор ВООЗ доктор Маргарет Чен офіційно закликала всі країни підтримати Австралію у її боротьбі з тютюновими корпораціями за запровадження стереотипної упаковки.».
«За даними Держкомстату, негативне сальдо зовнішньої торгівлі України товарами та послугами в 2011 році становило $6,75 млрд., що на $3,72 млрд. більше, ніж у 2010 році. Тобто в 2,2 рази! При цьому негативне сальдо зовнішньої торгівлі України лише товарами, в 2011 році досягло астрономічної суми в $14,2 млрд., прирісши на $4,86 млрд., або на 52,1%. , – повідомила народний депутат України Леся Оробець. Очевидно, що за таких експортних показників уряд мав би займатися аж ніяк не прінням з приводу антитютюнового законодавства з Австралією, з якою ми маємо нульовий експорт тютюнових виробів».
Прохання до Президента України висловили у своєму зверненні більше 300 членів громадських організацій із 56-ти країн світу, які висловили своє захоплення нещодавно підписаним Президентом України законом про повну заборону тютюнової реклами в Україні, але глибоке занепокоєння діями Міністерства економічного розвитку та торгівлі, які гальмують запровадження ефективних заходів скорочення вживання тютюну.
«На Всесвітній конференції з проблем вживання тютюну та здоров’я, яка проходила з 20 по 23 березня в Сінгапурі відомі експерти з контролю над тютюном в доповідях та розмовах Україну згадували в контексті саме її спротиву прогресивній австралійській ініціативі запровадження «простої» упаковки для сигарет. На фоні значних успіхів України в питанні подоланні тютюнової епідемії та нещодавнього прийняття закону про повну заборону тютюнової реклами це було ложкою дьогтю в бочці меду, – говорить Андрій Скіпальський, експерт з контролю над тютюном, голова правління ГО «Життя». І справа не лише у відсутності економічного обґрунтування такого кроку. Справа в цинічному використанні України транснаціональною тютюновою індустрією та створення прецеденту протистояння новій та прогресивній анти тютюновій ініціативі. Потрібно зупинити ганебне явище маніпулювання тютюнової індустрії чиновниками, як таке, що шкодить іміджу України та її керівництву».
Громадськість та депутати чекають рішучих дій у відповідь на звернення до Президента, який визначив боротьбу з тютюнокурінням  пріоритетом державної політики.
Довідка
Вживання тютюну є одним з найбільших факторів ризику для здоров’я людей з усіх небезпек, коли-небудь виникали в світі. Від нього щорічно помирає близько шести мільйонів людей – в середньому, одна людина кожні шість секунд. Кожен десятий випадок смерті серед дорослих людей відбувається через тютюн. До половини людей з більш ніж одного мільярда курців в світі помруть передчасно від хвороб, пов’язаних з тютюном.
Введення стереотипної упаковки тютюнових виробів є заходом контролю над тютюном з високим потенціалом ефективності.  Стереотипні або спрощені (plain packaging) упаковки тютюнових виробів передбачають, що упаковка стає стандартизованою, з неї зникають всі привабливі промоційні ознаки брендів, такі як логотипи, кольори, малюнки, всі пачки мають однакові кольори, форму, текстуру паперу. При цьому попередження про шкоду здоров’ю (в Австралії вони будуть займати 75% великої сторони пачки) та інша передбачена законом інформація на пачці залишається. Назви брендів друкуються однаковими невеликими літерами на зазначеному регуляторними органами місці, всі елементи за винятком медичних попереджень, мають бути бляклими та непривабливими (наприклад, в Австралії всі пачки будуть однакового зелено-коричневого кольору, який було визначено як найменш привабливий).
Додаткову інформацію розміщено за адресою: http://adic-ukraine.narod.ru/coalition
Контактна особа:
Юлія Солоха
координатор медіа програм 
регіонального центру громадянського представництва «Життя»
Тел.: 097-675-91-38
Поділитися новиною: