Громадськість вимагає від уряду забезпечити гарантоване Статтею 42 Конституції України право громадян на захист прав споживачів

25-го червня відбулась прес-конференція, під час якої провідні експерти та активісти виступили з вимогою до Уряду забезпечити виконання статті 42 Конституції України яка проголошує: «Держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій споживачів».

В ході дискусії експерти зазначили, що на шляху зменшення контролю за веденням підприємницької діяльності в України, Уряд фактично порушує Конституцію і нівелює механізми захисту справ споживачів, що гарантовані державою. Учасники прес-конференції вимагають від Уряду з метою захисту справ споживачів дозволити проведення перевірок за скаргами споживачів.

Обмеження на перевірки бізнесу вперше було запроваджене 13 серпня 2014 р. Постановою Кабінету Міністрів України № 407 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами». Спочатку мораторій мав діяти лише до 31 грудня 2014 р., проте Законом України № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 р. дію мораторію на перевірки бізнесу контролюючими органами продовжено до 30 червня 2015 р. Проте, 23 червня цього року Міністр економічного розвитку та торгівлі Айварас Абромавичус у Твітері повідомив, що планує у середу 24 червня запропонувати Кабінету Міністрів продовжити діючий мораторій до кінця 2016 року.
«Мінекономрозвитку, по суті, планує ще на півтора роки залишити споживачів без права захисту. Судячи з оприлюдненої інфографіки Міністром Айварасом Абромавичусом у соцмережі, законопроект, який сьогодні пропонує зазначене міністерство, відрізняється від попередніх законів лише тим, що перевірки можна буде проводити ще й за умови судового рішення та вимог кримінального провадження. Процедура ж захисту споживчих прав пересічних громадян взагалі не передбачена. Такою ініціативою, міністерство прирікає людей на повне безправ’я, що є неприпустимо. Вимагаємо захистити конституційні права споживачів, частково скасувавши мораторій», − наголосила Юлія Солоха, координатор проекту «Київ без тютюнового диму» ГО «Інститут Медіа Права».
pres_0.jpg
Такі заходи влада пояснює необхідністю створення сприятливих умов для ведення підприємницької діяльності, послабивши тиск контролюючих органів на бізнес. Проте, подбавши про підприємців, влада своїм рішенням фактично позбавила громадян будь-яких правових механізмів захисту споживчих прав і створила умови для неконтрольованого ведення бізнесу.
«Основним завданням Держави є захист інтересів своїх громадян. Так вже сталося, що споживачами є усі громадяни України та особи, які тимчасово перебувають на її території. Порушувати гарантовані Конституцією права не має права (вибачте за тавтологію) ані Президент, ані урядовці. Якщо вони не можуть подолати корупцію серед чиновників, тоді постає питання про їх кваліфікацію та відповідність займаній посаді. Люди не мають страждати і терпіти знущання над собою в угоду безпорадним представникам влади», − зауважив Олег Цільвік, заступник голови правління Союзу споживачів України.
 
«Підприємницька діяльність дійсно потребує послаблення контролю з боку державних органів, проте, обравши такий шлях, держава не повинна забувати свої конституційні обов’язки, а саме – забезпечити дієвий механізм контролю за якістю і безпечністю продукції. Підтримуючи продовження дії мораторію ми вважаємо, що він не повинен порушити права громадян. Наголошуємо, що мова не йде про планові перевірки і масові побори з бізнесу. Інспекції мають бути лише за зверненням громадян, які стикнулися з неякісною продукцією і якщо ці факти підтверджуються, то підприємства мають нести повну відповідальність відповідно чинного законодавства», − зазначив Ілля Несходовський, головний експерт групи Податкова реформа Реанімаційного пакету реформ. 
 
Вже у середу 24 червня ц. р. Міністр економрозвитку на своїй сторінці у Твітері пообіцяв «одночасно із запровадженням мораторію, впродовж наступного півріччя повністю переглянути підходи до проведення перевірок». Ще у перший рік дії заборони на перевірки, Міністерство мало переглянути механізми їх проведення та запропонувати нові для того, аби максимально врахувати інтереси як пересічних громадян, так і бізнесу. Намагаючись продовжити заборону на проведення інспекцій, представники міністерства таким чином розписуються у власній бездіяльності по відношенню до захисту прав споживачів.
За підсумками 2014 р. та 1-го кварталу 2015 р. констатують масове порушення прав споживачів в Україні. У 2014 р. до Держспоживінспекції надійшло 24411 звернень громадян, а у 2015 р. – більше 5 тисяч. Звернення стосуються передусім якості харчових продуктів, а також послуг, які складають левову частину витрат українців.
Неофіційна статистика свідчить, що лише в одному випадку з майже 100 порушень споживачі звертаються до органів державної влади (в основному, це стосується товарів та послуг, вартість яких вагома для бюджету сімейного домогосподарства), і з них лише кожен 20-й готовий відстоювати свої права у суді.
У сфері контролю над тютюном спостерігається постійне сповзання рівня виконання законів, і скоро можна буде забути про бездимні кафе та ресторани. Так, за результатами всеукраїнського громадського моніторингу кафе, барів і ресторанів на предмет виконання Закону України № 2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» у Києві рівень порушень закону склав 24%, тоді як у 2013 р. за цей же період рівень порушень становив 8%.
В Угоді про Асоціацію між Україною та ЄС глава 20 Розділу V присвячена захисту прав споживачів, що свідчить про пріоритетність цього питання у європейських країнах. Так, у статті 415 наголошується: «Сторони співробітничають з метою забезпечення високого рівня захисту прав споживачів…». Сподіваємось, Уряд почує вимоги громадськості та створить умови для виконання Угоди й захисту прав українських споживачів.
Поділитися новиною:
Теги новини: