Кожен шостий мешканець Одеської області курить! Як подолати тютюнову епідемію?

30 липня в Одесі відбулась прес-конференція, де експерти з контролю над тютюном зазначили, що впродовж 2010-2017 років поширеність куріння в Одеській області зменшилась на 27%, проте 17,4% мешканців Одещини продовжують курити. За даними Держстату[1], рівень поширеності куріння в Одеській області є дещо нижчим за загальноукраїнський показник, котрий складає 18,7%.

“В Одеській області та в Україні в цілому поширеність куріння зменшується. Про це свідчить не лише державна статистика, але й дані Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну[2] – за 7 років поширеність куріння серед людей, які курять щодня, скоротилася майже на 20% (з 25,0% у 2010 р. до 20,1% у 2017 р.). Такі позитивні результати є наслідком підвищення цін на сигарети і прийняття антитютюнових  законів. Так, з 2012 року заборонено курити в громадських місцях, зокрема в господарства кафе, барах ресторанах, заборонено рекламувати тютюнові вироби, на пачках сигарет з’явились картинки-попередження про шкоду куріння. Щоб допомогти українцям побороти тютюнову залежність і попередити дитяче куріння , потрібно прийняти нові антитютюнові законопроекти №2820 та №4030а”, – пояснила Лілія Олефір, виконавча директорка ГО “Життя”.

Щорічно глобальна тютюнова епідемія забирає з життя понад 7 мільйонів осіб[3], із яких близько 900 000 не є курцями і вмирають через хвороби, які викликані вторинним тютюновим димом.

В Україні ж від куріння помирає 85 тисяч[4] осіб щороку. Але важливо усвідомлювати, що всі ці смерті можна попередити, якщо припини вживати тютюн.

Саме тому необхідно реалізовувати послідовну державну політику, щоб попередити виникнення нікотинової залежності серед молоді та спонукати нинішніх курців відмовитись від сигарет.

Тютюнова індустрія використовує агресивні маркетингові інструменти для залучення нових курців до нікотинової залежності. Зокрема тютюновики яскраво оформлюють сигаретні вітрини, перетворивши їх на справжні рекламні площини, до сигарет додають ароматизатори, попередження про шкоду куріння на пачках заклеюють цінниками та активно просувають електронні сигарети. До того ж через відсутність державного контролю за електронними сигаретами, 18,4%[5] підлітків віком 13-15 років є “вейперами”, що становить значну загрозу для здоров’я.

Тому законопроекти №2820 та №4030а були розроблені для того, щоб зупинити маркетинговий тиск тютюнової індустрії на молодь.

Так, законопроект №2820, відповідно до Директиви 2014/40/ЄС, пропонує заборонити використання ароматизаторів у сигаретах, замінити та збільшити зображення про шкоду куріння на пачках сигарет та друкувати їх з обох боків пачки, зобов’язати виробників тютюнових виробів звітуватись про склад продукції та її вплив на здоров’я людини, заборонити продавати електронні сигарети неповнолітнім та встановити чіткі вимоги до вмісту й маркування цих пристроїв та рідин з нікотином, а також заборонити рекламу тютюну в Інтернеті. Законопроект №4030а забороняє розміщувати сигарети на відкритих вітринах магазинів, покращує умови для захисту людей від тютюнового диму в громадських місцях. Всі норми повністю відповідають вимогам Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та отримали схвальну оцінку від МОЗ. Проте депутати Верховної Ради України вже три роки не розглядають ці законопроекти, ймовірно, через тиск тютюнових лобістів[6] у парламенті.

Окрім того, учасники наголосили на тому, що для зменшення поширеності куріння, необхідно надавати допомогу курцям для подолання нікотинової залежності. Спікери зауважили, що на всій території України функціонує безкоштовний сервіс із відмови від куріння: користувачі можуть отримати поради фахівців на сайті http://stopsmoking.org.ua/ та за телефоном 0 800 50 55 60.

Прес-конференція відбулась в рамках серії практичних семінарів для медіа «Кінець ери тютюну – ефективні комунікації» у Харкові, Одесі та Тернополі, які мають на меті надати практичні рекомендації журналістам щодо висвітлення теми боротьби з тютюном в Україні.

Для контактної інформації: Оксана Левицька, ГО “Життя”, ksenka77@gmail.com, (097) 813 93 44

[1] http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2018/zb/03/zb_snsz2017pdf.zip

[2]http://kiis.com.ua/materials/pr/20180214_GATS/Full%20Report%20GATS%20Ukraine%202017%20UKR.pdf

[3] http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/tobacco

[4] http://gas.ctsu.ox.ac.uk/tobacco/C4303.pdf

[5] https://drive.google.com/file/d/1KcCfBypC5kj9sxTOMQOABXg312-8NObm/view

[6] http://tobaccocontrol.org.ua/news/virobniki-tiutiunu-lobiiuiut-intieriesi-chieriez-ghrupu-nasirova-u-podatkovomu-komitieti-doslidzhiennia-ti-ukrayina

Поділитися новиною: