Міжнародний день відмови від куріння – українцям безкоштовно допомагають кидати курити

15 листопада 2018 року світова спільнота відзначає Міжнародний день відмови від куріння. У цей день фахівці з громадського здоров’я закликають курців кидати курити, а владу – приймати ефективні антитютюнові закони.

stopsmokingtoday.png

В Україні щоденно курить 7,2 мільйона дорослих, водночас 62,5% з них хочуть позбутися тютюнової залежності. Разом з тим, відсоток тих, хто дійсно кидає курити назавжди, на жаль, невеликий[1].

Для того, аби підвищити шанси курців на успіх та допомогти тим, хто хоче кинути курити, в Україні було запущено перший національний сервіс з надання допомоги у припиненні куріння, який складається з «гарячої» телефонної лінії 0-800-50-55-60 та веб-сайту www.stopsmoking.org.ua. Професійні психологи, що працюють на сервісі, проводять індивідуальні консультації, допомагають знайти правильну мотивацію, розробити власний план відмови від куріння та оцінити потенційні ризики.

Сервіс розпочав роботу 20 червня 2017 року.За 16 місяців роботи на «гарячій» лінії було проконсультовано понад 1 000 клієнтів, ще понад 100 – отримали онлайн-консультацію, а веб-сайт відвідали понад 20 000 користувачів. Опитування, проведене серед клієнтів лінії, показало, що 12,5% з них успішно кинули курити (не курять півроку і більше), і майже 70% з них сказали, що їм допомогла телефонна консультація.

Це хороший показник, адже протягом цього періоду часу лінія працювала у режимі реагування на запити клієнтів, тобто з кожним клієнтом, як правило, був лише один контакт. Протягом останніх двох місяців лінія працює у режимі супроводу клієнтів за їхньої згоди (так званий проактивний режим). Якщо людина хоче кинути курити, вона може подзвонити на лінію, поспілкуватися з консультантом, розробити план та встановити дату відмови від куріння. Після цього консультант супроводжуватиме її протягом першого місяця, який є найбільш критичним. Такий підхід довів свою ефективність у різних країнах світу, де працюють подібні телефонні лінії. Наприклад, у Таїланді частка курців-клієнтів проактивної «гарячої» лінії, які відмовилися від куріння (утримуються півроку і більше), становить 33%.

«За даними Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну (GATS) 2017 р., 39,2% курців пробували кинути курити, однак лише 1,2% змогли це зробити. Нікотинова залежність – це захворювання, самостійно боротися з яким дуже важко, тому краще звертатися по допомогу до фахівців. Ми можемо стверджувати, що робота українського сервісу із відмови від куріння виявилась успішною: 12,5% тих, хто звернулись до фахівців, змогли кинути. Це досить високий показник. Для порівняння, у Туреччині в середньому 8% курцям вдається кинути курити після телефонних консультацій. Ми постійно працюємо над вдосконаленням українського сервісу, але найбільше, чого йому зараз бракує, – це широкої реклами у медіа», – наголосила координатор проекту із відмови від куріння ГО «Життя» Катерина Римаренко.

«Кинути курити – одне із кращих рішень у житті кожного курця. Вже з першого дня відмови від сигарет організм починає відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з курінням, зменшуються. Через тиждень без сигарет у колишнього курця покращується відчуття смаку та запаху, через три місяці збільшується обсяг роботи легень на 30%, через 5 років знижується ризик інсульту до рівня некурця. Чим раніше курець прийме рішення кинути курити, тим краще. А звернувшись на створений сервіс, курець суттєво підвищує свої шанси на успіх», – розказав Отто Стойка, національний експерт з контролю над тютюном, головний лікар ЦЗ в м. Києві.

_____________________________________

Довідково. Український сервіс було розроблено в межах спільної ініціативи Міністерства охорони здоров’я України та Бюро ВООЗ в Україні, яка впроваджується громадською організацією «Життя» за фінансової підтримки Швейцарської Агенції розвитку та співробітництва в рамках проекту «Неінфекційні хвороби: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні». «Гаряча» телефонна лінія      0-800-50-55-60безкоштовна для дзвінків зі стаціонарних та мобільних телефонів з території України, укомплектована професійними консультантами і забезпечує клієнтам конфіденційність. На веб-сайті www.stopsmoking.org.uaрозміщено корисну інформацію на тему відмови від куріння. Також на сайті можна отримати консультацію, задавши запитання через онлайн-чат, або надіславши запит через електронну пошту. На сьогодні сервіс працює з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 21:00.

Для контактної інформації:Оксана Тотовицька, медіа-координатор Українського центру контролю над тютюном ГО «Життя», +38(063) 261 74 05, (044) 234 93 20, oksana@center-life.org.


[1]https://kiis.com.ua/materials/pr/20180214_GATS/Full%20Report%20GATS%20Ukraine%202017%20UKR.pdf

Поділитися новиною: