МОЗ вважає застосування смакових добавок до сигарет маніпулятивними і неетичними технологіями тютюновиків

5-го серпня 2015 р. відбулась презентація чотирирічного проекту «Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні», над яким працюватиме Міністерство охорони здоров’я України  разом з Бюро ВООЗ в Україні та Швейцарським бюро співробітництва в Україні в рамках реалізації політики «Здоров’я – 2020: основи європейської політики і стратегія для XXI століття».

who_ncd.jpg

5-го серпня 2015 р. відбулась презентація чотирирічного проекту «Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні», над яким працюватиме Міністерство охорони здоров’я України  разом з Бюро ВООЗ в Україні та Швейцарським бюро співробітництва в Україні в рамках реалізації політики «Здоров’я – 2020: основи європейської політики і стратегія для XXI століття».

Проект спрямований на зменшення ризиків виникнення неінфекційних захворювань, до яких належать серцево-судинні та хронічні респіраторні захворювання, онкологічна патологія і цукровий діабет, – все це є причиною близько 86% смертей в Україні щорічно. Неінфекційні захворювання мають спільні фактори ризику, які належать до поведінкових: куріння, зловживання алкоголем, нездорове харчування, низька фізична активність.

В Україні задля зменшення поширеності куріння у рамках міжнародних зобов’язань за Рамковою конвенцією ВООЗ із боротьби проти тютюну реалізовано низку законодавчих заходів, що принесли чудові результати: за даними Державної служби статистики, протягом 2008-2014 років поширеність куріння скоротилася з 25,6% до 20,9%, тобто на 4,7 відсоткових пункти, або на 18 %.

Задля продовження динаміки щодо зменшення рівня споживання тютюнових виробів серед українців нещодавно зареєстровано законопроект № 2820 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну». Законопроектом  запроваджується заборона на смакові та ароматичні добавки до тютюнових виробів, курильних сумішей та електронних сигарет (ваніль, цукор, ментол та ін.). Після ухвалення законопроекту розмір попереджень про шкоду куріння збільшиться з 50 до 65%, вони мають бути розташовані у верхній половині пачки і матимуть малюнки з обох сторін. Ці кроки направлені на зменшення привабливості куріння зокрема серед молоді.

Під час прес-конференції заступник Міністра охорони здоров’я України Ігор Перегінець прокоментував антитютюнові заходи і важливість законопроекту №2820:

«Міністерство охорони здоров’я підтримує таку ініціативу і буде підтримувати подальші кроки по підвищенню акцизів, в тому числі, на тютюн і алкоголь, тому що ми віримо в здорове суспільство, яке більш ефективне економічно, в тому числі, для країни в цілому. Ми так само знаємо, і ви не одноразово презентували, що підвищення акцизів приносить серйозну допомогу бюджету.

Стосовно смакових добавок, я впевнений, що ми зможемо спільно переконати політиків і парламентарів в тому, що інвестиція в здоров’я є значно коштовнішою, ніж отримання короткотермінових прибутків від потужних тютюнових компаній. Ми розуміємо, що такими різними маркетинговими ідеями відбувається залучення більшої кількості курців, в меншій мірі, є неетично. Це питання не тільки шкоди здоров’ю, але й шкоди використання різних маніпулятивних технологій».

Куріння щорічно призводить майже до 6 мільйонів випадків смертей у світі, із яких понад 5 мільйонів трапляється серед споживачів і колишніх споживачів тютюну, і більше 600 000 – серед некурців (170 000 – діти), котрі піддаються впливу вторинного тютюнового диму. Кожні 6 секунд через тютюн помирає приблизно одна людина, тобто відбувається кожен десятий випадок смерті серед дорослих людей. Майже половина нинішніх споживачів тютюну зрештою помре від будь-якої пов’язаної з тютюном хвороби. Про ці сумні факти свідчить ВООЗ.

Поділитися новиною: