Незаконна торгівля тютюновими виробами на вулицях столиці – презентація громадського моніторингу

2-го травня в інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулась прес-конференція, де Український центр контролю над тютюном ГО “Життя” спільно з Агенцією журналістики даних представили результати громадського моніторингу незаконної торгівлі тютюном у місті Києві.

Під час заходу учасники презентували інтерактивну карту точок нелегальної торгівлі , фотодокази і реальні контрабандні сигарети. Активісти протягом квітня 2018 р. перевірили територію та переходи поблизу 52-х станцій метро Києва. Моніторинг показав такі результати:

  • виявлено 41 випадок правопорушень щодо незаконної торгівлі тютюновими виробами поблизу 15-ти станцій метро та на ринку «Юність»;
  • нелегальна торгівля сигаретами здійснюється у відкритий спосіб, згідно з певними «графіками» та в людних місцях;
  • торгівля здійснюється як сигаретами без акцизних марок, так і сигаретами українського виробництва; частина асортименту має позначку «For Duty FreeOnly»;
  • всі нелегальні торговці продають сигарети поштучно, що також заборонено законом, та без перевірки віку покупця.

“На жаль, у Києві продовжує процвітати нелегальна торгівля тютюновими виробами. Така діяльність – це джерело фінансування кримінальних структур, підтримка корупції, втрати бюджетних надходжень та доступ до сигарет для неповнолітніх. Національна поліція України має усі повноваження припинити нелегальну діяльність мереж збуту тютюнової контрабанди, але чомусь і досі толерує це явище. Як результат, зa даними дослідження UNICEF 31% підлітків у віці 15 років заявили, що мають легкий доступ до сигарет. Велика частина відповідальності також лежить на органах місцевого самоврядування – адміністрації міста Києва”, – зауважив Андрій Скіпальський, голова правління ГО “Життя”.

Торговці сигаретами мають однаковий асортимент у тому числі й контрабандних сигарет, що свідчить про одних постачальників. Також нелегальні продавці – це здебільшого жінки пенсійного віку, які мають справляти враження знедолених та викликати співчуття. Але насправді це керована мережа збуту, яка працює за певними правилами та під певним прикриттям, а можливо, за погодженням із правоохоронними органами.

Подібний моніторинг представники ГО “Життя” проводили у 2015 році й звертались до керівництва МВС із вимогою вжити заходів для припинення незаконної торгівлі тютюновими виробами. Проте, за три роки, очевидно, нічого не змінилося: у травні 2015 активісти на тих же місцях виявили 68 випадків відкритого порушення закону.

Саме з сигарети, купленої з рук у переході на кишенькові кошти, починаються перші спроби куріння у дітей, що в результаті призводить до тривалої залежності та передчасної смертності. Згідно зі звітом UNICEF, 8,2% дітей «закурили» уперше у віці 9 років, а діти 11 років підтвердили досвід куріння у 17%.

Для України питання нелегальної торгівлі сигаретами породжує комплекс проблем. Тютюнові вироби продають незаконно не лише на вулицях столиці, а також Україна б’є світові рекорди з постачання контрабандних сигарет в ЄС. Тому ця проблема потребує комплексного вирішення й об’єднання зусиль із міжнародними партнерами. Було б цілком логічно, щоб Україна приєдналась до Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами, який ратифікували вже 34 держави та Євросоюз. Боротьба із незаконною торгівлею – частина міжнародних зобов’язань України і повністю відповідає вимогам Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну”, – наголосив Остап Єднак, народний депутат України.

Законодавство України покладає контроль за порушення правил торгівлі тютюновими виробами на органи внутрішніх справ (поліцію). Згідно з частиною 1 статті 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо порушення правил торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами, роздрібна торгівля тютюновими виробами без наявності ліцензії або без марок акцизного збору чи з підробленими марками цього збору – тягне за собою накладення штрафу від 850 до 3400 гривень з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі. Дії вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу від 2550 до 4250 гривень з конфіскацією предметів торгівлі. Протоколи про правопорушення мають право складати уповноважені на те посадові особи з органів внутрішніх справ; органів у справах захисту прав споживачів (ст.255 п.1); посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад (ст.255 п.2).

Для контактної інформації: Оксана Тотовицька, медіа-координатор ГО «Життя», +38(063) 261 74 05, (044) 234 93 20, oksana@center-life.org

Захід проводиться за підтримки Європейського Союзу і Центру демократії та верховенства права (проект «Посилення коаліції РПР») в рамках виконання проекту «Ратифікація Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами», який впроваджується ГО “Життя”

Поділитися новиною: