Нові правила маркування зроблять сигарети менш привабливими для молоді

1 липня 2015 р. в інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулась прес-конференція, на якій народні депутати та експерти представили законопроект № 2820 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну»

Цей законопроект пропонує запровадити нові вимоги до регулювання інгредієнтів та смакових добавок, маркування тютюнових виробів та повної заборони реклами тютюнових виробів у мережі Інтернет. Такі заходи дозволять підтримати тенденцію зменшення поширеності куріння в Україні, зокрема серед молоді. Концепцію законопроекту попередньо обговорили та представили експертному середовищу ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» (РПР), експертам з розробки плану впровадження заходів громадського здоров’я за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та департаменту МОЗ з громадського здоров’я.

Найбільш помітною новацією буде зміна зовнішнього виду пачок сигарет: площа медичних попереджень збільшиться з 50% до 65%, а малюнки будуть розташовані у верхній половині пачки з обох боків. Графічні малюнки-попередження будуть затверджуватися виключно Міністерством охорони здоров’я, а не Кабінетом міністрів України, як це відбувалося у 2009-2012 роках, коли запроваджувалися перші попередження.

«У всьому цивілізованому світі борються з курінням, усвідомлюючи, що сигарета – це, по суті, легалізований наркотик, який вбиває деколи швидше, ніж інші види отрути. У Європі ви рідко зустрінете людину з сигаретою в зубах. Швидше він закурить у відведеному місці. В Бутані вас чекає штраф за куріння – 10 середніх зарплат. І тільки ми живемо «в джунглях», де курити – це справа звички, а часом мало і не гордості. Більше того, куріння практично заохочує держава, дозволяючи глобальні продажі сигарет і їхню непряму рекламу. Держава має бути заснована на здоровій нації, не вбивати людей, а створювати їм умови для того, щоб бути здоровими та щасливими і пишатися своєю країною», – говорить Ольга Богомолець, Народний депутат України, голова Комітету ВР з питань охорони здоров’я.

Крім того, законопроект передбачає заборону використання смакових добавок до тютюнових виробів. Такі популярні інгредієнти, як: цукор, ментол, кориця, ваніль, какао, шоколад додаються до тютюнових виробів, щоб зробити їх приємнішими на смак та привабливішими для молоді. Також вони створюють ілюзію користі для здоров’я, оскільки нібито нейтралізують негативну дію куріння. Однак за цим криються додаткові фактори ризику для здоров’я людей. Цукор і шоколад за інформацією ВООЗ при горінні виділяють токсичні речовини, солі органічних кислот приглушують смак гіркоти нікотину, а анестезуюча дія ментолу полегшує більш глибоке вдихання тютюнового диму.

 «Наразі близько 600 інгредієнтів застосовуються при виготовленні тютюнової продукції. Небезпека полягає у прихованій від споживачів сигарет токсичності інгредієнтів та їхніх сполук під час згорання та їхнє сприяння посиленню залежності[1]. Курці можуть не мати уявлення про те, які речовини, окрім нікотину та тютюну, можуть міститись у сигареті», – говоритьОтто Стойка, головний лікар Київського міського Центру здоров`я.

Законопроект також запроваджує нові вимоги до продажу та маркування електронних сигарет, безпечність яких поки не доведена науково. «Дослідження показують, що вміст нікотину та інших хімічних речовин в електронних сигаретах може широко варіюватися, і для споживача немає способу визначити, яку саме кількість нікотину він отримає при використанні конкретного виробу. Більшість електронних сигарет містять значні дози пропіленгліколю, який викликає подразнення при вдиханні. Проведені в США тести показали наявність діетиленгліколю, який у минулому став причиною масових отруєнь і смертей, коли його випадково додавали у споживчі товари замість пропіленгліколю», – наголошує Андрій Скіпальський, експерт Альянсу із виконання Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, ГО «Життя».

            «Тютюнові компанії докладають максимум зусиль, щоб посилити залежність курців від сигарет. Зовнішні фактори: маркетинг, цінова політика й упаковка; та внутрішні фактори: смак, запах, сенсорні атрибути, фармакологічні ефекти,- є надзвичайно дієвими інструментами для посилення привабливості тютюнових виробів, зокрема для молоді та жінок. Законопроект № 2820 буде логічним та ефективним кроком у контролі над тютюном в Україні», – зазначає Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України.

«Імплементація законопроекту не передбачає жодних витрат з державного бюджету, всі витрати на запровадження змін до упакування та маркування тютюнових виробів мають нести тютюнові корпорації. Якщо ці корпорації не будуть намагатися загальмувати ухвалення законопроекту, у них буде достатньо часу для запровадження таких змін», – говорить Олег Мусій, Народний депутат України, заступник голови комітету ВР з питань охорони здоров’я.

Документом також передбачаються зміни до Закону України «Про рекламу», зокрема пропонується повністю заборонити рекламу тютюнових виробів у мережі Інтернет. Наразі така реклама можлива за умови підтвердження віку користувача Інтернету, але цей процес достатньо формальний та потребує тільки одного додаткового кліку.

Ініціаторами законопроекту є народні депутати Богомолець О. В., Гопко Г. М., Мусій О. С., Унгурян П. Я., Корчинська О. А, Луценко І. В., і експерти Центру контролю над тютюном та Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну». Законопроект розроблено відповідно до положень Глави 22 «Громадське здоров’я» Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, а саме статті 428, де сказано: «Україна поступово наближує своє законодавство та практику до принципів acquis ЄС, зокрема у сфері інфекційних хвороб, служб крові, трансплантації тканин і клітин, а також тютюну». Прийняття законопроекту допоможе знизити рівень поширеності куріння, а також буде чітким сигналом для ЄС про готовність України виконувати всі положення Угоди про Асоціацію й у сфері громадського здоров’я.

Листи до Комітету ВР з питань охорони здоров’я на підтримку законопроекту №2820 надіслали Всесвітня організація охорони здоров’я, Міністерство охорони здоров’я України, Smoke Free Partnership (коаліція понад 25 європейських організацій).

[1] http://www.scielo.br/pdf/csp/v31n2/0102-311X-csp-31-02-00223.pdf

Поділитися новиною: