Професійна допомога у відмові від куріння – реальність?

14 грудня в офісі Бюро ВООЗ в Україні відбувся круглий стіл, присвячений питанням надання професійної допомоги у відмові від куріння. Експерти з ВООЗ, Міністерства охорони здоров’я, Центру громадського здоров’я, регіональних медичних закладів обговорили ситуацію із надання допомоги курцям в Україні та окреслили перспективи зниження поширеності куріння серед українців.

Також під час зустрічі було презентовано результати перших місяців роботи сервісу з надання допомоги у припиненні куріння, що складається з «гарячої» телефонної лінії 0 800 50 55 60 та веб-сайту www.stopsmoking.org.ua. Сервіс було розроблено в межах реалізації спільного проекту МОЗ України, ВООЗ та ГО «Життя» та запущено у червні 2017 року.

Створення такого сервісу цілком відповідає потребам українського суспільства. Так, згідно з Глобальним опитуванням дорослих щодо вживання тютюну (GATS), 7,2 млн українців віком від 15 років є щоденними курцями. 62,5% курців бажають кинути курити. Проте тільки 39,2% респондентів опитування намагалися кинути курити за останній рік, а досягли успіху лише 1,2% осіб (відмовилися від куріння та не курять понад 6 місяців).

«Це можна пояснити тим, що переважна більшість українських курців мають високий рівень фізичної залежності від нікотину, не до кінця усвідомлюють серйозність своєї залежності і думають, що зможуть впоратися з нею самі. А ще, і найголовніше,  люди не знають, куди вони можуть звернутися зі своєю проблемою, оскільки в Україні бракує професійних сервісів», – пояснив Отто Стойка, головний лікар Київського міського центру здоров’я та експерт проекту з відмови від куріння.

Відповідно до проведеного в 2016 році опитування курців, 77% респондентів вважають потрібним створення професійного сервісу з надання допомоги у припиненні куріння. Таку ж думку поділяють навіть 60% з тих, хто самі поки що не бажають відмовлятися від куріння. Відтак, відкриття «гарячої» телефонної лінії та професійного сайту  для допомоги курцям  цілком відповідає потребам українського суспільства.

Сервіс із відмови від куріння дозволяє охопити все населення України. «Гаряча» телефонна лінія 0-800-50-55-60 безкоштовна для дзвінків зі стаціонарних та мобільних телефонів з території України, укомплектована професійними та дружніми консультантами і забезпечує клієнтам конфіденційність. На веб-сайті www.stopsmoking.org.ua розміщено цікаву та корисну інформацію на тему відмови від куріння, яка може стати у нагоді як курцям, так і їхнім близьким. Також на сайті можна отримати консультацію, задавши своє запитання через онлайн-чат або надіславши запит через електронну пошту. На сьогодні сервіс працює з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 15:00.

«Протягом п’яти перших місяців роботи сервісу ми отримали понад 3 тис. дзвінків з усіх регіонів України. Близько 6 600 осіб відвідало наш сайт. Майже 700 клієнтів сервісу отримали повноцінні консультації від наших консультантів. Як правило, це люди старшого віку, з великим стажем куріння та високим рівнем нікотинової залежності», – розповіла Катерина Римаренко, координатор проектів ГО «Життя». – «Ми плануємо розвивати та удосконалювати сервіс і надалі, оскільки бачимо його затребуваність».

Відмова від куріння має величезне позитивне значення, як для самого курця, так і для суспільства загалом. Вже протягом одного дня, як тільки людина припинила курити, рівень оксиду вуглецю (чадного газу) падає до рівня некурця. У жінок, які відмовилися від куріння до вагітності, значно знижується ризик народження недоношеної дитини. До того ж, відмова від куріння має очевидні економічні вигоди: кинувши курити, за рік можна заощадити приблизно 9 125 грн (якщо рахувати споживання однієї пачки сигарет в день по 25 грн). При цьому покращується продуктивність праці й скорочуються витрати на лікування, що, безумовно, вигідно і людині, і державі.

Для контактів: Оксана Тотовицька, медіа-координатор ГО «Життя», +38(063) 261 74 05, (044) 234 93 20,  oksana@center-life.org.

Поділитися новиною: