Публічне звернення до членів організаційного комітету Міжнародної конференції «Боротьба з факторами ризику як універсальна стратегія покращення здоров’я населення»

Громадська організація “Життя” звернулась до членів організаційного комітету Міжнародної конференції «Боротьба з факторами ризику як універсальна стратегія покращення здоров’я населення». Оскільки друга частина Конференції може бути присвячена переважно обговоренню питання споживання електронних систем доставки нікотину, то керівники ГО “Життя” просять організаторів забезпечити паритетне висвітлення цієї теми й не допустити обговрення виключно з точки зору “зменшення шкоди”.

Шановні члени організаційного комітету!

Висловлюємо Вам свою повагу та подяку за внесок у формування високих стандартів громадського здоров’я в Україні та вітаємо проведення Міжнародної конференції «Боротьба з факторами ризику як універсальна стратегія покращення здоров’я населення» (далі – Конференція), яка відбудеться 5 жовтня 2017 року у м. Києві. Центр громадянського представництва «Життя» є членом «Альянсу з виконання Рамкової Конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну (РКБТ)», партнером ВООЗ та Кампанії «За майбутнє дітей без куріння» у подоланні тютюнової епідемії в Україні, та секретаріатом Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну».

В той же час висловлюємо занепокоєння, що друга частина Конференції може бути присвячена переважно обговоренню питання споживання електронних систем доставки нікотину (ЕСДН або електронні сигарети) та виключно з точки зору «зменшення шкоди».  ЕСДН та «бездимні» сигарети (т.з. iQOS) активно та безконтрольно розповсюджуються в Україні. Тютюнові корпорації активно виробляють та просувають ці товари, в той час як ВООЗ закликає «зупиняти та попереджати залучення до вживання ЕСДН некурців та молоді, особливо вразливих груп населення»[1] та «запобігати необґрунтованим заявам щодо впливу на здоров’я та вживання ЕСДН». Міністерство охорони здоров’я України також рекомендує громадянам «утриматися від придбання та вживання електронних сигарет, бо ці вироби не пройшли відповідних випробувань в Україні і є небезпечними для здоров’я», а консенсусне рішення 6-ї Конференції Сторін РКБТ ВООЗ 2016 року у Делі говорить про необхідність регулювання ЕСДН так само, як і традиційних сигарет[2].

Тютюнові корпорації активно використовують тему «зменшення шкоди» для просування своїх комерційних інтересів та маніпуляцій думкою суспільства. За дослідженнями University of Bath[3], просування теми «зменшення шкоди» через ЕСДН має на меті взаємодію з тютюновою промисловістю, яка має тривалу історію маніпулювання громадськими дебатами та політикою громадського здоров’я. Повного розуміння шкідливості продуктів із потенційно зниженим ризиком та їхньої ефективності для припинення куріння та зменшення шкоди у світовій спільноті поки немає.

Як ви знаєте, в Україні відсутні будь-які регуляції виробництва, продажу, представлення та реклами електронних сигарет. Немає регулювання вмісту заправних контейнерів, немає контролю якості та безпеки систем випаровування, немає обмежень реклами, а також вікового обмеження продажу. У зв’язку із цим поширеність споживання електронних сигарет серед молоді постійно зростає. Згідно з дослідженням ESPAD (UNICEF) у 2015 році 19,4% молоді шкільного віку курили електронні сигарети[4].

В той же час на сайті одного із організаторів Конференції активно публікуються та просуваються результати досліджень[5] щодо вживання ЕСДН, представлені виключно в контексті «зменшення шкоди». Більше того, джерела фінансування досліджень не розкриваються, що суперечить етиці проведення наукових досліджень. На наше переконання, просування ЕСДН через формування іміджу зменшення шкоди у період відсутності регулювання та безконтрольного продажу дітям є ризикованим та безвідповідальним.

У зв’язку із цим просимо:

1)      Якщо тема вживання ЕСДН буде підніматися на Конференції, забезпечити паритетне висвітлення питання вживання е-сигарет не тільки з точки зору «зменшення шкоди», а й з точки зору їх доведеної шкідливості та проблематики відсутності регулювання цих продуктів в Україні. Наприклад, ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки ім. акад. Л.І. Медведя МОЗ України» має дослідження та експертизу з цієї теми.

2)      Розкрити джерела фінансування Конференції та досліджень, які будуть представлені у доповідях щодо вживання ЕСДН, та які можуть впливати на формування політики громадського здоров’я в Україні.

3)      Розповсюдити та підтримати звернення до Голови ВРУ щодо необхідності термінового внесення в порядок денний законопроектів, які регулюють ЕСДН згідно з європейським законодавством, а саме Директивою 2014/40/ЄС (законопроект №2820 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну»). Проект звернення зобов’язуємося підготувати на Вашу вимогу.

Сподіваємося на розуміння та співпрацю.

З повагою,

Лілія Олефір

Виконавча директорка ГО «Життя»

lilia@center-life.org

Скіпальський Андрій

Керівник Українського центру контролю над тютюном ГО «Життя»

andriy@center-life.org

[1] http://apps.who.int/gb/fctc/PDF/cop6/FCTC_COP6(9)-ru.pdf

[2] http://www.who.int/fctc/cop/cop7/FCTC_COP7_9_RU.pdf?ua=1

[3] http://www.tobaccotactics.org/index.php?title=E-cigarettes:_Mixing_Research_and_Marketing

[4] http://www.uisr.org.ua/img/upload/files/ESPAD-ForWEB.pdf

[5] http://newhealthtech.org.ua/doslidzhennya.html

Поділитися новиною: