Результати дослідження Світового Банку підтверджують тенденцію зменшення тютюнокуріння в Україні

Світовим Банком 15 грудня 2010 року було презентовано дослідження «Основні причини високого рівня смертності в Україні». Серед інших даних звіт про дослідження містить дані і щодо тютюнокуріння.

Результати дослідження щодо поширеності куріння коментує доцент Школи охорони здоров’я Національного університету Києво-Могилянська Академія Тетяна Андрєєва: «Дослідження Світового Банку оцінило поширеність щоденного куріння серед дорослих в Україні на рівні 31%, теперішнього (тобто щоденного і епізодичного) – на рівні 36%. Нібито ці результати відрізняються від результатів опублікованого у вересні цього року Глобального опитування дорослих, яке дало аналогічні показники на рівні 26% та 29%. Чи означає це, що поширеність куріння зменшилася, збільшилася чи не змінилася? Важливо брати до уваги, кого розглядали як «доросле населення», тобто серед кого вибирали респондентів. Відомо, що більшість дітей не курить. Підлітки починають пробувати курити, і серед них з віком поширеність куріння поступово збільшується. Серед старших вікових груп поширеність куріння зменшується з віком частково через те, що курці кидають курити, а більшою мірою через те, що смертність серед курців набагато перевищую смертність некурців. Через перелічені процеси, якщо ми обмежуємо молодший вік респондентів (тобто не опитуємо підлітків, серед яких ще мало щоденних курців, і старший вік (тобто не опитуємо групи, в яких залишається мало курців), середня поширеність куріння, що вимірюється в такому опитуванні, буде вищою. Саме так сталося в опитуванні, підтриманому Світовим Банком, бо були опитані лише люди віком 18-65 років, а в Україні проживає більше 7 мільйонів людей старше 65 років. Буквально через кілька місяців після проведення польового етапу дослідження Світового Банку (вересень-жовтень 2009 року) Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) було проведене «Глобальне опитування дорослого населення щодо вживання тютюну» (GATS), яке охопило 8173 респондента віком від 15 до 104 років. За даними GATS, поширеність куріння серед людей старше 65 років є дуже низькою – лише 8%, тому виключення 7 мільйонів людей похилого віку з загальної вибірки штучно підвищує показники поширеності куріння. Згідно GATS поширеність щоденного куріння серед населення України старше 15 років складає 26%, але якщо перерахувати такі показники для вікової групи 18-65 років, вони практично не відрізняються від результатів опитування Світового банку і складають 30%.

Дані Світового Банку підтверджують тенденцію до зменшення поширеності тютюнокуріння в Україні за останні 5 років. Так, за даними опитування, проведеного КМІС у 2005 році, у віковій групі 18-65 років курили (щоденно та епізодично) 47% жителів України. Аналогічний показник 2009 року, за даними Світового Банку, складає 36%, а 2010 року (за даними GATS) – 34%. Для всього ж населення віком 15 років і старше показник поширеності куріння (щоденного та епізодичного) за даними GATS складав 29%. Тобто опитування Світового Банку додає ще одну точку на кривій динаміки поширеності тютюнокуріння в Україні, яка не суперечить оціненим раніше тенденціям».

В Україні різні соціологічні агенції періодично проводять опитування щодо поширеності тютюнокуріння, але їх дані треба порівнювати з обережністю, бо опитування можуть мати суттєві методологічні відмінності. Так, за даними опитування домогосподарств, проведеного у 2009 році Держкомстатом, поширеність куріння в Україні складає 23,5%, але серед населення 12 років і старше. Відмінності результатів цього опитування від результатів національно-репрезентативних опитувань також випливають з особливостей вибірки.

В Україні у 2005-2009 роках були задіяні ефективні стратегії зменшення поширеності куріння: підвищено ставки тютюнових акцизів, на тютюнових пачках з’явилися великі текстові попередження, громадські та робочі місця поступово звільнялися від тютюнового диму. Все це дало закономірний результат у вигляді суттєвого зменшення поширеності тютюнокуріння серед населення України. На жаль, в 2010 році було загальмовано введення інших ефективних заходів: Кабінет Міністрів продовжує блокувати затвердження попереджень на пачках у вигляді малюнків, законопроект про повну заборону тютюнової реклами більше року чекав на розгляд у першому читанні, Державна цільова соціальна програма зменшення шкідливого впливу тютюну на здоров’я населення в Україні взагалі не фінансується. Все це може призвести до того, що позитивна тенденція до зменшення поширеності куріння в Україні не буде збережена.

В Україні є ще достатньо можливостей для подальшого зменшення поширеності куріння. Потрібна лише політична воля і відповідальність за стан здоров’я власного народу для реалізації цих можливостей.

 

 

Контактна особа:

Галенко Ольга,

Представник прес-центру

Коаліції громадських організацій

«За вільну від тютюнового диму Україну»

044 278 48 95, 093 226 34 10

  o.galenko@krasni.com.ua

Поділитися новиною: