Результати оподаткування тютюнових виробів в Україні за 9 місяців 2021 року

У середу, 24 листопада, об 11:00 у пресцентрі інформаційного агентства «Укрінформ»  (вул. Богдана Хмельницького 8/16) громадська організація «Життя» організовує пресконференцію, під час якої буде представлено результати політики акцизного оподаткування тютюнових виробів за 9 місяців 2021 року. Розрахунки проводилися дослідниками Київської школи економіки у співпраці з ГО «Життя».

 

Завдяки запровадженню ефективної політики зростання акцизів на тютюнові вироби, надходження до Держбюджету зросли на 18,7%. Це стало можливим завдяки гармонізації ставки тютюнових акцизів для сигарет, сигарил та тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕН). Відповідні поправки до Податкового кодексу набрали чинності у січні 2021 року. Головними причинами зростання доходів стала реалізація «7-річного плану» щорічного зростання акцизів на тютюнові вироби, перехід від оподаткування ТВЕН та сигарил на вагу до оподаткування за штуку.

Запрошені спікери:

  • Данило Гетманцев – Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики;
  • Павло Яворський – дослідник Київської школи економіки;
  • Дмитро Купира – виконавчий директор ГО «Життя»;
  • Андрій Скіпальський – національний координатор програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні.

Організатор: Центр громадянського представництва «Життя».

 

Для контактної інформації:

Дмитро Полонський, медіакоординатор ГО «Життя», 063 344 12 69,  Dmytro.p@center-life.org

Довідково:

У грудні 2017, Верховна Рада України ухвалила план підвищення акцизів на тютюнові вироби, згідно з яким до 2025 року тютюновий акциз зростатиме щонайменше на 20% щорічно. Таким чином заплановано досягнути мінімального європейського рівня оподаткування сигарет, який становить 90 євро на 1000 штук. Зараз в Україні цей податок на рівні 30 євро на 1000 штук сигарет.

Поділитися новиною: