Ринок тютюнових виробів – чи є шанс на конкуренцію?

Монополія – це слово із яскравим негативним значенням, яке означає відсутність конкуренції на ринку економіки за наявності одного або декількох суб’єктів господарювання, що виробляють певну продукцію чи надають послугу. Похідні від цього слова – монополіст, монополізація, монополізований – чи не щодня лунають в ефірах телеканалів та на новинних сайтах. Значна кількість галузей економіки України є частково або повністю монополізованими. Монополія зменшує, а подекуди й відверто знищує будь-яку конкуренцію серед суб’єктів господарювання. Рік за роком вона руйнує нормальне функціонування відповідної сфери, а як наслідок і країни, що безпосередньо має вплив на  добробут людей.

 

Та яким же буде ваше здивування, якщо ви дізнаєтесь, що за українським законодавством про захист економічної конкуренції монопольне становище не є правопорушенням! Ні, не подумайте що ми маємо погане законодавство у цій сфері. Просто правопорушенням є не монопольне становище суб’єкта господарювання, а зловживання таким становищем.

 

Характерним прикладом монополізації ринку, внаслідок чого відбулися зловживання, є ринок сигарет, що має складну багаторівневу структуру взаємопов’язаних між собою товарних ринків. Маючи в 2010-2012 роках близько 30 активних суб’єктів, що купували сигарети у тютюновиробників (дистриб’ютори) для подальшої реалізації точкам продажу (рітейлори), ринок дистрибуції сигарет з 2013 року був монополізований ТОВ «ТЕДІС УКРАЇНА». Результатом стало те, що жоден із суб’єктів господарювання, крім ТОВ «ТЕДІС УКРАЇНА», не мав можливості придбати сигарети у тютюновиробників (сукупна частка яких у виробництві сигарет сягала більше 99%) безпосередньо. Єдиним варіантом лишалося перекупляти їх у того ж таки ТОВ «ТЕДІС УКРАЇНА». Здавалося б, ринкові відносин і це регулюють. Перекупивши тютюнові вироби у посередника, ціну можна збільшити на частину власного прибутку. Але зась! Тютюнові вироби – один з небагатьох товарів, максимальну роздрібну ціну (далі – МРЦ) якого встановлює виробник. Згідно з Податковим кодексом України, жоден продавець чи посередник не може продати сигарети з надбавкою більшою за 5% від МРЦ, а в разі порушення – отримає штраф. Водночас подібних обмежень на так звані соціальні товари (ліки, хліб, овочі, крупи, дитяче харчування) не існує.

 

Користуючись становищем монополіста з 2013 року по вересень 2015 року, ТОВ «ТЕДІС УКРАЇНА» здійснювало зловживання шляхом встановлення на власний розсуд (часто без економічного обґрунтування) як розміру власного валового прибутку від реалізації сигарет, так і розміру валового прибутку від реалізації сигарет своїх покупців. Це відбувалося шляхом підвищення власної торговельної надбавки, а також шляхом часткової відмови від реалізації товару за відсутності альтернативних джерел придбання, що призвело до обмеження конкурентоспроможності, ущемлення інтересів покупців ТОВ «ТЕДІС Україна» – оптових і роздрібних торговців.

 

За вчинення таких дій Антимонопольний комітет України (далі – АМКУ) рішенням № 551 від 16 грудня 2016 року наклав рекордний штраф (на той час) на ТОВ «ТЕДІС УКРАЇНА» у сумі 431,2 млн грн та зобов’язав припинити дії зловживання монопольним становищем. Попри численні спроби оскаржити рішення в судах, ТОВ «ТЕДІС УКРАЇНА» все ж сплатило значну частину від попередньої суми штрафу, а саме – 300 млн грн.

 

Проте картина буде не повною, якщо не зазначити, що паралельно відбувалось ще одне порушення, яке безпосередньо сприяло монополізації ринку дистрибуції сигарет. Мова йде про антиконкурентні узгоджені дії між тютюновиробниками (групи компаній «Філіп Морріс», «Джей Ті», «Імперіал Тобакко», ТОВ «Бритіш Американ Тобакко Сейлз Енд Маркетинг Україна») та дистриб’ютором ТОВ «ТЕДІС Україна», що тривало щонайменше з 2011 по 2016 роки. Широкому загалу такий вид порушення більш відомий як картельна змова.

 

Суть змови полягала у наступному:

  1. Скорочення кожним тютюновиробником протягом 2012-2013 років кількості прямих дистриб’юторських договорів на реалізацію сигарет із більш ніж 30 дистриб’юторами до єдиного (внаслідок чого ТОВ «ТЕДІС Україна» з 2013 року стало монополістом).
  2. Підтримання тютюновиробниками договірних відносин із поставки (дистрибуції) сигарет лише з ТОВ «ТЕДІС Україна», як єдиним (спільним) для всіх тютюновиробників дистриб’ютором.
  3. Створення й підтримання штучних бар’єрів вступу на ринок для інших суб’єктів господарювання шляхом формулювання завищених умов для укладення договорів із потенційними дистриб’юторами, яким не відповідає і ТОВ «ТЕДІС Україна», що унеможливлює вихід на ринок інших дистриб’юторів.

Для чого все це тютюновим компаніям, які конкурують між брендами тютюнових виробів? Дуже просто – для отримання надприбутків. Завдяки картельній змові тютюнові компанії змогли створити монопольні умови, за яких вони висмоктують максимум прибутків не тільки з курців, які купують їхню продукцію, а й з інших учасників економічного ланцюгу – оптових та роздрібних продавців. За вчинення цих дій АМКУ рішенням № 697 від 10 жовтня 2019 року наклав штраф на усіх суб’єктів змови, що у сумі становить 6,5 млрд грн, та зобов’язав припинити монопольне зловживання.

 

На цьому можна було б поставити крапку, відзначивши, що внаслідок розслідувань та ухвалених рішень рішень АМКУ була хоч і частково, проте відновлена економічна справедливість. На порушників були накладені стягнення, але тютюнові бізнес імперії так просто не здаються і вже подали позовні заяви до Господарського суду м. Києва із метою скасування рішення щодо накладення штрафу. На момент публікації тютюнові компанії не сплатили до Держбюджету жодної гривні штрафу.

 

Із стриманим оптимізмом тримаємо руку на пульсі та слідкуємо за розглядом справ у суді.

 

Олексій Борис – юрист у сфері антимонопольного права, стажер ГО “Життя”, студент ВУР – 11.

Поділитися новиною: