Стандартизована упаковка – це законно!

Австралія остаточно виграла боротьбу за стандартизовану упаковку у тютюнових компаній.  Апеляційний орган Світової організації торгівлі підтвердив, що вимоги австралійського законодавства щодо обов’язкового використання стандартизованої упаковки для тютюнових виробів не порушує жодної угоди з СОТ.

Таке рішення створює прецедент та руйнує усі перешкоди щодо використання стандартизованої упаковки відповідно до міжнародного права. Це ще одна перемога для Австралії та світової системи охорони здоров’я та глибока поразка тютюнової індустрії, яка подавала цей позов. Визнання СОТ законів, що стосуються стандартизованої упаковку тютюнових виробів «сприяють досягненню цілі Австралії: зменшення розповсюдження та вживання тютюнових виробів».

 

У 2012 році, Австралія стала першою країною в світі, яка запровадила стандартизовану упаковку тютюнових виробів. Закон забороняє використовувати логотипи та різнокольорові малюнки на упаковці сигарет. Їх замінили упаковками оливкового кольору, що нагадують стиль «мілітарі», на яких стандартизованим шрифтом друкують назву. Досвід Австралії уже перейняли ще 15 країн та запровадили у себе аналогічні заходи. Розуміючи, що куріння шкодить здоров’ю людей та економічному розвитку першими стандартизовані пачки запровадили держави з високим економічним розвитком, наприклад Австралія, Франція, Велика Британія, Нова Зеландія, Норвегія, Ірландія, Саудівська Аравія, Туреччина, Ізраїль, Канада.

 

Таким чином, Світова організація торгівлі визнала право урядів усіх учасників СОТ самостійно вирішувати, як піклуватися про здоров’я своїх громадян.Таке рішення стане потужним аргументом для української влади, щоб захистити власних громадян від привабливості до куріння. 

 

Рішення СОТ є підтвердженням того, що Україна була інструментом просування комерційних інтересів транснаціональних тютюнових корпорацій, коли у 2012 році Уряд України ініціював торговельну суперечку проти Австралії в рамках процедури Світової організації торгівлі (далі – СОТ) щодо обмеження застосування австралійського законодавства з використання стандартизованої упаковки тютюнових виробів. Україна в той момент стала в один ряд із такими державами як Куба, Індонезія, Гондурас, Домініканська республіка, які також висловили претензії до стандартизованої пачки в Австралії. До слова, ініціатором суперечки тоді виступило Міністерство економіки України, яке очолював Петро Порошенко в  уряді Прем’єра Миколи Азарова.

 

Вживання тютюну щорічно вбиває понад вісім мільйонів людей у ​​всьому світі. За прогнозами, до 2100 року від хвороб, пов’язаних з курінням, загине більше мільярда людей, якщо країни не вживатимуть превентивних заходів. В Україні, від хвороб, пов’язаних з курінням, щороку помирає 85 тисяч людей. А поширеність щоденного куріння складає 20%, а це кожен п’ятий дорослий українець. 

Стандартизована упаковка – це довгострокова стратегія комплексного підходу до скорочення вживання тютюну, разом із графічним зображенням про шкідливість куріння, забороною реклами тютюну і куріння в громадських місцях збільшенням податків. Якщо запровадити такі заходи зараз, у найближчому майбутньому це збереже мільйони людських життів. 

Поділитися новиною: