Сигарети з низьким вмістом нікотину – більш токсичні, ніж звичайні

Американські вчені довели, що сигарети з низьким змістом нікотину більш токсичні, ніж звичайні.

Група вчених з університету Ріверсайд, Каліфорнія, США,  вивчаючи стовбурові клітини,  виявила, що навіть невеликої кількості диму з кінчика сигарети під час її тління з меншим вмістом нікотину достатньо для зміни росту стовбурових  клітин.

“Шкода від продуктів згоряння таких сигарет небезпечніша, ніж від сигарет зі звичайною кількістю нікотину, – стверджує Прю Талбот, директор Центру вивчення стовбурних клітин  при Каліфорнійському університеті, повідомляє журнал “Токсикологічна наука”. – Наш аналіз показує, що продукти зі зниженою кількістю нікотину досить токсичні. Скорочення канцерогенів в димі, який вдихає курець, не призводить до зниження токсичності в струмені диму, що виникає при тлінні сигарети”.

Дослідники розробили тестовий матеріал з використанням людських ембріональних стовбурових   клітин. Ці  тестові матеріали  за своїм складом схожі на молоді ембріони.  Їх використовувалися для порівняння токсичності при вдиханні сигаретного диму під час затяжки курця і при звичайному тлінні сигарети.

Група Талбота також виявила, що побічний дим при тлінні сигарети був більш шкідливий для ембріональних стовбурових  клітин, ніж основний струмінь, що вдихав курець при затяжці.

В експерименті використовувалися сигарети марок Marlboro Red для представлення сигарет зі звичайною кількістю нікотину, а також Marlboro Lights Advance Premium Lights як сигарети зі зниженою кількістю нікотину.

Контактна особа:

Устінова Олександра

Координатор прес-центру

Коаліції громадських організацій

«За вільну від тютюнового диму Україну»

044 278 48 95

095 828 13 38

o.ustinova@krasni.com.ua

Поділитися новиною: